Betöltés

3 tipp, hogy sikeresen megújíthasd céges hiteledet!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-25

Minden vállalkozás életében előfordulhatnak olyan váratlan események, amelyek átmeneti pénzzavart okoznak. Ezek áthidalására jelent megoldást a folyószámlahitel. Alacsony kockázatú forrásról van szó, amely igénylés után szabadon felhasználható. Elvileg könnyen meg is hosszabbítható, de azért ez a folyamat nem automatikus. Összeszedtük a buktatókat.

Vegyünk egy gondterhelt, feledékeny cégvezetőt. Tegyük fel, hogy vállalkozásának
van 2 millió forintos felhasznált folyószámlahitele. Csakhogy a vezető
elfelejtette megújítani a folyószámlahitel szerződést, mely egyszer csak lejár. Mi történik ilyenkor? A bank észleli, hogy a cégnek tartozása van. A rákövetkező napon
a cég számláját zárolják. Se pénzkivétel, se átutalás mindaddig, míg a 2 millió forintos tartozást így-vagy úgy nem rendezik.

Mint a fenti példa is mutatja, komoly következményei lehetnek annak, ha nem újítják meg a folyószámlahitel szerződést. Szerencsére,
a bankok segítenek abban, hogy ez lehetőleg ne történjen meg. A pénzintézet már a szerződés lejárta előtt
másfél hónappal jelzi, hogy nemsokára meg kell újítani a kontraktust. Ilyenkor a vállalkozást újra „átvilágítják” és csak akkor kap új folyószámlahitelt, ha a bank mindent rendben talál.

Erre kell figyelni, ha biztosra akarsz menni:

 • Ne legyen köztartozásunk!
  Az hagyján, hogy cég nem tartozhat a bankoknak, de a tulajdonosnak sem lehet adóssága, még magánszemélyként sem. Ha például a tulajdonos megcsúszik lakáshitele törlesztésével, akkor bizony számolnia kell azzal, hogy folyószámla hitelét nem újítják meg. Az sem jelent mentsvárat, ha nem a hitelnyújtó banknak tartozik, mert a Központi Hitelinformációs Rendszerből értesülni fog erről. Ugyanígy kizáró ok, ha a cégnek köztartozása van.
 • Gazdálkodjunk megfelelően!
  Az árbevétel váratlan csökkenését nem díjazzák a bankok, miként azt sem, ha a társaság saját tőkéje negatívba fordul. Ilyenkor enyhébb esetben csak lejjebb veszik a hitelkeretet, ám ha nagyobb bajt sejtenek, akkor szóba jöhet a folyószámlahitel szerződés felmondása is.
 • Legyen számlaforgalmunk!
  A bank számára csak a valódi cash-flow számít ilyen esetben. Valódi gazdasági tevékenységnek kell tehát állnia a pénzmozgás mögött. Az nem megoldás, ha befizetünk egy bizonyos összeget, majd azt pár nap múlva felvesszük. Előfordulhat az is, ha a vállalt számlaforgalmat a cég egy bizonyos időszak alatt (4 vagy 6 hónap) nem teljesíti, akkor büntetőkamatot ró rá a bank.

Folyószámlahitelhez kell egy jó folyószámla. Kalkulátorunkkal kiválaszthatod a cégednek leginkább megfelelőt!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.