4 dolog, amitől a leginkább rettegünk nyaralásnál

4 dolog, amitől a leginkább rettegünk nyaralásnál
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-10
 

A Generali Biztosító friss felmérése szerint egy esetleges megbetegedéstől rettegünk leginkább utazáskor, de egy esetleges lopás, nagy összegű készpénz elvesztése vagy a vártnál hűvösebb, esősebb időjárás is elöl végzett a listán. Megnéztük, hogyan védekezhetünk ezek ellen.

1. Betegség, baleset

A megkérdezettek 82%-a az utazás során történő megbetegedésektől, balesetektől fél leginkább. Teljesen érthető a dolog, hiszen távol az otthontól kiszolgáltatottabbak vagyunk ilyen esetekben. Nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, egy kéztörés, egy hányással és hasmenéssel járó heveny fertőzés, de autós út esetén akár egy elszálló hűtő is nagy galibát tud okozni. Éppen ezért mindenképpen célszerű utasbiztosítást kötni. Fontos, hogy elolvassuk az adott biztosítás leírását, mert ebből tudhatjuk meg, pontosan mi ellen véd, illetve milyen térítési összegekre számíthatunk.

Segíthetnek az online biztosításkereső rendszerek, amelyek az általunk megadott igények és paraméterek alapján díj szerint sorrendbe állítják a termékeket, így gyorsan kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Lényeges, hogy ne kizárólag ár alapján döntsünk, ellenőrizzük a térítési limiteket és a csomagban lévő szolgáltatásokat is! Ha tartunk például a COVID-fertőzéstől, akkor válasszunk olyat biztosítást, ami ilyenkor is térít.

Amennyiben házi kedvencünkkel utazunk, akkor külön kisállatbiztosítást köthetünk rá, amikor is a biztosító meghatározott összeghatárig megtéríti a szükséges orvosi ellátás költségeit.

Az autós utaknál az asszisztencia szolgáltatás jelenthet plusz biztonságot, hiba esetén ugyanis díjmentesen kiszállnak a gépjárműhöz, ha pedig a helyszínen nem javítható, akkor gondoskodnak a szervizbe szállításról. Fontos, hogy ezek a biztosítások általában fedezik a szükséges szállást is, ha pedig az autó javítása hosszabb ideig tart, akkor a hazautazás, illetve az autóhoz történő visszautazás költségét is. Maga a javítás díja azonban minket terhel!

Mielőtt azonban utasbiztosítást kötnénk, ellenőrizzük, hogy a bankkártyánkhoz tartozik-e ilyen szolgáltatás, mert duplán semmiképpen ne fizessünk.

Hirdetés

Hirdetés

2. Lopás, készpénz elvesztése

Az utazók 78 százaléka tart a lopástól, vagy attól, hogy nagyobb összegű készpénze tűnik el. Általános tanács, hogy ne hordjunk magunknál nagy összegű készpénzt, illetve amit mégis viszünk, az ne egy helyen legyen. Ez utóbbival elkerülhetjük, hogy teljesen pénz nélkül maradjunk. Mivel a tolvajok kedvelt célpontja a degeszre tömött „hasitasi” és válltáska, ezekre még inkább oda kel figyelni.

Hasznos az is, ha az úticélunkból előre felkészülünk, hogy milyen ott a közbiztonság, illetve milyen típusú bűncselekmények a leggyakoribbak. Ha azt olvassuk, hogy bizonyos kerületekben naplemente után nem célszerű turistaként bóklászni, akkor az ilyen figyelmeztetést vegyünk komolyan.

Mivel ma már a világ szinte minden országában fizethetünk kártyával, illetve vehetünk fel helyi pénzt bankjegykiadó automatából, a bankkártya jelenti a legjobb megoldást. Ha egy számlához több kártya is tartozik, ezek közül több is legyen nálunk. Így, ha az egyik elveszne, akkor is lesz mit használnunk.

A bankkártyáknál természetesen be kell tartani az alapvető biztonsági szabályokat: a PIN kódra nagyon vigyázzunk, a lapot ne veszítsük szem elől fizetéskor, készpénzfelvételnél pedig használjuk lehetőleg a nagyobb bankok ATM-jeit. Az adott ország bankjairól érdemes indulás előtt egyébként is tájékozódni, már csak azért is, hátha van közöttük a számlavezető bankunkkal közös csoportba tartozó, mert akkor jó eséllyel olcsóbban juthatunk kint készpénzhez. Ha lehet, ne bankfiókban vegyünk fel pénzt, mert ez drágább, de bankoktól független ATM-eket is kerüljük, mert ezek rendszerint magasabb díjjal dolgoznak.

Fontos készpénzfelvételnél és kártyás fizetésnél, hogy amennyiben a POS terminál vagy az ATM rákérdez, hogy kérünk-e váltást, vagy a helyi pénznemben fizetnénk, akkor ez utóbbit válasszuk. Így ugyanis a saját bankunk végzi majd el a váltást, általában számunkra jobb árfolyamon. Ha devizaszámlánk van, esetleg a Revolut vagy Wise számlánkon tartunk az adott devizából, akkor természetesen nem lesz szükség váltásra. Ám, ha mégis, ez a két utóbbi szolgáltató kifejezetten kedvező árfolyammal dolgozik.

3. Csalódás a szállás láttán

Az utazók 59%-s tart attól, hogy csalódást okoz majd a szálláshely. A szálláshely mindig rizikó, bár a szállásfoglalási rendszerek jelentősen csökkentik annak a kockázatát, hogy nem az fogad bennünket, mint amire vártunk. Ezeken részletes leírás és sok fotó segíti a választást, de térképen is megnézhetjük a szállások pontos elhelyezkedését. A korábbi vendégek értékelése is fontos, ráadásul az egyes szempontokat – tisztaság, elhelyezkedés, kényelem stb. – külön-külön pontozzák, ami azért lényeges, mert mindenkinél más a prioritás. Az is hasznos, hogy magukat az értékelőket is csoportosítják, így külön láthatjuk például a családok, az egyedül utazók, a baráti társaságok vagy éppen az üzleti úton lévők értékeléseit.

4. Az utazók 53%-a fél a rossz időjárástól

Egy nyaralást könnyen tönkre tehet a rossz időjárás, ám úgy tűnik, akár ez ellen is lehet védekezni. Na persze nem úgy, hogy elhessegetjük a viharfelhőket, de például biztosítást köthetünk az előre jelzetthez képest hűvösebb és esősebb időjárásra, így, ha le nem is barnulunk, legalább pénzt kapunk vissza. A Generali időjárás biztosítása azonban csak meglévő lakásbiztosítás mellé, kiegészítésként köthető, ami szűkíti a felhasználók körét.

Ha nem találunk biztosítást az időjárásra, ám semmiképp nem szeretnénk elutazni rossz idő esetén, akkor keressünk olyan szállást, ami akár az érkezés előtt pár nappal is lemondható, ám ez erősen leszűkíti majd a szóba jöhető helyek körét.

Bankmonitor tipp: Ingyenes bankszámla, akár ingyenes készpénzfelvétel külföldön

Tudtad, hogy a CIB ECO bankszámla – Bankmonitoron keresztül történő igénylés esetén – 2 évig ingyenes, vagyis nincs havi díja, valamint nem kell fizetni a bankkártyáért, a forintutalásért, az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízásért sem. Az Európai Unió országaiba utazóknak külföldön érdemes az Intesa Sanpaolo bankcsoport ATM-jeit megkeresniük, mert ezekből a CIB ECO és a CIB ECO Plusz számlákhoz tartozó Visa Inspire bankkártyákkal havonta 2 alkalommal ingyenesen lehet euróhoz jutni az EU országaiban (plusz Izlandon, Norvégiában, és Liechtensteinben).

Hirdetés
Hirdetés