Már csak szűk 4 hónapig adja vissza az állam a felújítási költségek felét!

Már csak szűk 4 hónapig adja vissza az állam a felújítási költségek felét!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-21
 

Már csak szűk négy hónapja maradt annak, aki szeretné kihasználni az otthonfelújítási támogatást, és megigényelni az akár 3 millió forint állami hozzájárulást. Az idő vészesen fogy, hiszen megfelelő szakembert találni már önmagában is nagy kihívás, ráadásul azzal is számolni kell, hogy a kezdésre gyakran hónapokat kell várni. Összegyűjtöttük a támogatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, hogyha élnél a lehetőséggel, semmiképpen ne maradj le róla.

Az otthonfelújítási támogatás kifejezetten a gyermeket nevelőket hivatott segíteni abban, hogy az otthonukat felújítsák, korszerűsítsék. Az állam a munkálatok költségeinek felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag megtérít, ám azzal a fontos kikötéssel, hogy a támogatási összeg fele-fele arányban tartalmazhat anyagköltséget és munkadíjat.

Hogyan használható ki legjobban a támogatás?

A támogatás maximalizálásához éppen ezért két dolog szükségeltetik: a munkálatok teljes költsége érje el legalább a 6 millió forintot, valamint a munkadíj és az anyagköltség egyenként ne legyen 1,5 millió forintnál kisebb összeg. Természetesen kisebb munkák esetében is jól jöhet a támogatás, hiszen vásárolhatunk például új szanitereket a régiek helyett, esetleg új kerítést építtethetünk, vagy akár csak a villanykapcsolókat és konnektorokat is lecseréltethetjük.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Fontos azonban, hogy mivel a támogatási összeg felének munkadíjnak kell lennie, az nem fog működni, hogy ezeket a munkákat mi magunk végezzük el, ebben az esetben ugyanis kizárólag az anyagköltségről lesznek számláink. Ugyanakkor azt nem írják elő, hogy az anyagköltségnek és a munkadíjnak egymáshoz kapcsolódónak kell lennie, ezért, ha például az egész házat kifestetjük, amikor is a munkadíj jelentősen meghaladja az anyagköltséget, akkor azzal egy saját magunk által beszerelt csap, mosdó vagy wc anyagköltsége szépen szembeállítható.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy nem minden munkálatra használható fel a támogatás, ezért mielőtt belevágnánk a projektbe, érdemes ellenőrizni ezt. Erre itt van lehetőséged!

Hirdetés

Hirdetés

Kik élhetnek a lehetőséggel?

Az otthonfelújítási támogatást minden gyereket nevelő szülő igényelheti, függetlenül attól, hogy házasságban, élettársi kapcsolatban vagy egyedül él. A támogatási összeg azonban kizárólag olyan ingatlanra fordítható, ahol a család maga is él, a szülő(k)nek) és a gyerek(ek)nek együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie benne, ugyanakkor nem kötelező, hogy a gyermek(ek) is tulajdonos(ok) legyen(ek).

Jó tudni
Kikötés az is, hogy a családnak legalább egy éve az adott ingatlanban kell élnie, ám ez nem elvárás akkor, ha egy éven belül vásárolták meg az adott lakást vagy házat.

Az igénylőnek – házaspárok, élettársak esetén az egyik félnek – legalább 1 éves, folyamatos Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie. Fontos azonban, hogy igényléskor a kérelmezőnek a Tbj törvény 6.§-a alapján kell biztosítottnak lennie – a közfoglalkoztatotti jogviszony nem megfelelő -, illetve a nyugdíj melletti munkaviszony is elfogadható.

Vagyis megfelel, ha valaki külföldön dolgozott, de már van magyar társadalombiztosítási jogviszonya. Sőt, több igénylő esetén az is elfogadható, ha az egyik fél jelenleg külföldön dolgozik, viszont ebben az esetben a másik igénylőnek kell teljesítenie a Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárást.

Meddig igényelhető a felújítási támogatás?

Az otthonfelújítási támogatás a kiállított és kifizetett számlák Magyar Államkincstárhoz történő benyújtásával igényelhető, vagyis utólagos finanszírozásról van szó. Az igényléseket a jelenleg érvényes szabályok szerint 2022. december 31-ig lehet benyújtani elektronikusan a Magyar Államkincstár által üzemeltetett elektronikus felületen, postai úton, vagy személyesen valamelyik kormányablakban.

A beadás ideje elektronikus ügyintézésnél a benyújtás napja, postai feladás esetén a postára adás napja, míg kormányablaknál történő beadáskor az átvétel napja számít. Jó tudni, hogy amennyiben valami hiányzik az igénylésünkből, akkor ez nem jár automatikus elutasítással, hanem hiánypótlást kérnek tőlünk, vagyis, ha az utolsó pillanatban vagyunk, akkor érdemes lehet akár hiányosan beadni azt, majd pótolni, ami szükséges.

A határidő akkor szorít különösen, ha valaki nagyobb, összetett munkát szeretne még az év hátralévő részében elvégeztetni, például lecseréltetni a tetőszerkezetet, esetleg komplett belső felújításról volna szó. Ilyenkor a megfelelő szakemberek megkeresése önmagában is heteket, akár hónapokat vehet igénybe, és azt sem tudni előre, hogy egyáltalán mikor érnek majd rá elkezdeni a munkálatokat.

Támogatott hitel is igényelhető mellé

Még nagyobb kihívás a határidő betartása akkor, ha a család támogatott otthonfelújítási hitelt is igényelne, amiből finanszírozná a munkálatok költségeit. Ez egyébként remek konstrukció, hiszen a kamat fix, 3 százalék, az utólag megkapott támogatás pedig automatikusan csökkenti a fennálló tőketartozást. Itt tudhatsz meg mindent a támogatott otthonfelújítási hitelről!

Hirdetés
Hirdetés