40 felett 18 éves gyerekkel CSOK? Parancsoljon: 1,4 millió Ft

2017. 02. 13. szerző: bankmonitor.hu

Több mint 1,5 éve érhető el újra használt lakás vásárlásához állami támogatás. Ennek ellenére még mindig nem mindenkinek tiszták a szabályok és ezért 600 ezer Ft és 2,75 millió Ft közötti összegtől is elesnek családok. Egy konkrét példa: egy 40 év feletti házaspár esetén, 18 éves gyermekkel is elérhető 1,4 millió Ft-os, vissza nem fizetendő CSOK.

A napokban érdeklődött a Bankmonitornál egy házaspár:

„Mindketten 40 felettiek vagyunk. Az egyik gyermekünk 15 éves, a másik 18. Az idősebb egyetemen fog továbbtanulni. Eladnánk a meglévő házunkat és egy másik használt házba költöznénk át. Hitelre nincs szükségünk. Kaphatunk CSOK-ot?”

Igen. 1.430.000 Ft CSOK igényelhető a fenti helyzetben. Ekkora összeget igazán kár lenne az államnál hagyni, ha elérhető…

Nézzük a legfontosabb szabályokat:

 • Házastársaknál, meglévő gyermekek esetén nem számít az életkor
 • Azon gyermekek után vehető igénybe a CSOK, akik 25 év alattiak ÉS a családdal élnek (beköltözést követően egyébként a nagykorúvá vált, 18 év feletti gyerek elköltözhet a szülőktől)
 • A CSOK-ot igénybe vevőknek be kell költözni a megvásárolt ingatlanba, melyre 10 évig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be a Magyar Állam

Részletszabályból rengeteg van, a legegyszerűbben az alábbi kalkulátorral vizsgálhatod meg, hogy milyen összegű CSOK-ra vagy jogosult:

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:

 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM

 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogyan kaphatod meg a CSOK-ot?

A CSOK-ot az Államkincstár folyósítja bankokon keresztül az igénylőknek, azaz mindenki a saját bankjánál igényelheti (amennyiben az leszerződött CSOK ügyintézésre, ha nem, akkor bármely más banknál). A papírok (NAV tartozás mentesség, TB jogviszony igazolás, adásvételi szerződés…stb) beadását követően a bank általában egy-másfél hónap alatt bírálja el az igényt. Elutasítás esetén írásbeli indoklást kell adnia az igénylőnek. Mindez a CSOK igénylő számára a folyósított összeg 1,5%-ába, maximum 30 ezer Ft-ba kerül. Egyéb költségként a tulajdoni lap díja és CSOK földhivatali bejegyzésének díja fog felmerülni (kb. 15 ezer Ft).

Néhány egyéb fontos információ:

 • a CSOK összegét a bank közvetlenül az eladónak fogja utalni (a CSOK minden esetben az utolsó vételár részlet, azaz a vevőnek előtte minden más kötelezettséget teljesítenie kell az eladó felé)
 • CSOK igénybevétele esetén a vételár maximum 10%-a lehet készpénz
 • a CSOK igénylő (használt lakás vásárlása esetén) nem rendelkezhet más ingatlan tulajdonnal, kivéve 50%-os, vagy annál kisebb tulajdoni hányaddal (az egy más kérdés, hogy házaspárok esetében, ha mindkét fél rendelkezik 50-50%-os tulajdonnal egy adott lakásban, akkor közösen együtt birtokolhatnak plusz ingatlant…)
Címkék:

18 Hozzászólás

 1. Vincze László

  Ez új lett számomra. Két 25 év alatti (+18) gyermekem van. Eddig velünk laktak. A diplomás lányom szeretne párjával elköltözni saját lakásba, a fiú még 2 évig velünk marad. Tehát a 18. betöltésekor elköltözhet kitétel esetemben már megdőlt. A kb. 20 mill. házamat cerélném egy 10 mil-ra, +a két gyereknek 5-5 mill. Ebből tudnának boldogulni. Ez az egyszerű felállás+ még egy kétely- a leendő lakás vételárának max. 10%-a lehet készpénz! Most akkor mi van???

  2017.02.14.14:32

  1. bankmonitor.hu

   Kedves László,

   Ingatlan cseréje esetén maximum az értékkülönbözet erejéig lehet CSOK-ot kérni, azaz drágább ingatlan megszerzése esetén lehet szó CSOK igénylésről. Ha az elcserélni kívánt ingatlan értéke teljes mértékben fedezi az új ingatlant, a cseréhez nem tud CSOK-ot kérni.

   2017.02.15.09:10

 2. Takács Ildikó

  Tisztelt Bankmonitor!
  2 gyermekünk van. A nagyobbik már 27 éves, kereső és elköltözött. A kisebbik 12 éves, természetesen velünk él. Vagyis ilyen szempontból 1 gyermeknek számít a kettő. 8 éve építkezünk, már van lakhatási engedélyünk, de még teljesen befejezni nem tudtuk (járda, melléképület, kerítés). Ezért nem is költöztünk még be, de a nyáron ez is megtörténne. Az a kérdésem, hogy mi is kaphatnánk-e CSOK-ot, mindezek megépítésére, befejezésére, -bár már mindketten jóval 50 felett járunk?
  Köszönöm!

  2017.02.16.18:01

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ildikó,

   A CSOK folyamatban lévő építkezés befejezésére is igényelhető, kizárólag a hátralévő munkálatok finanszírozására. Ennek egyik feltétele, hogy a költségvetést a CSOK-ot folyósító hitelintézet elfogadja, valamint, hogy a teljes költségvetés 70%-áról számlát mutassanak be. A leírtak alapján csak egy gyermekre kérhetik a támogatást, amennyiben minden egyéb feltételnek megfelelnek, és a támogatást utólag, készültségi fokkal arányosan folyósítják.

   2017.02.21.08:51

 3. Mayer Timea

  Tisztelt Bankmonitor!

  Bővítésre szeretnénk felvenni a Csok-ot.
  Mindketten 40 év felettiek vagyunk,van egy gyermekünk.Nekem is és férjemnek is van saját ingatlanunk.Az enyém osztatlan közös tulajdon,az övé egyenlőre zártkert.
  Van esetleg valamilyen lehetőség Csok felvételére?

  2017.02.19.11:57

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tímea,

   A zártkert tulajdon nem számít. Csak az olyan többlet ingatlan számít, amely a tulajdoni lap szerint lakóház, vagy lakás. Amennyiben Önnek más lakásban, vagy lakóházban maximum 50%-os tulajdoni hányada van, úgy az nem zárja ki a CSOK igénylését.

   2017.02.21.08:40

 4. Báthory Lászlóné

  Kertes családi házamat, melyből 50%-os tulajdonrésszel és haszonélvezeti joggal rendelkezem, eladhatom e lányomnak , aki a másik 50% tulajdonosa.A férjnek nincs ingatlana, de rendelkezik öröklésből származó 25%-os résszel. Mind ketten 40 év felettiek. 3 gyermek van , 24 éves nappalitagozaton tanuló egyetemista, a másik kettő 18 év alatt gyermek.Kaphatnak e CSOK-ot? Az ingatlan kizárólag Ők lakják.

  2017.02.21.15:25

 5. Linda

  Üdvözlöm! Átolvastam a jogszabályt,de nem lettem okosabb. 3 gyermekem van, 18,21,23. Két gyermek dolgozik,de otthon lakik. A jogszabály nem zárja ki hogy nem dolgozhat, de azt sem köti ki hogy tanulnia kell. Az eltartott szó ez esetben mit takar? félek belevágni, nehogy vissza kelljen fizetnem a támogatást.

  2017.03.04.12:13

 6. Paja Ágnes

  Üdvözlöm! Nekem is három gyermekem van, 16,20 és 24 évesek. Egyenlőre tanulnak, de szeptembertől elképzelhető, egyikük dolgozni kezd.
  Meddig tekinthetőek a CSOK-hoz gyermeknek?
  Egy bankot kérdeztem egyenlőre, ott hiába 25 év alatti, ha van keresete, hiába él velem, nem számítják be.

  2017.05.11.22:31

 7. Nagy Maria

  Udvozlom! 3;rom gyerek van, de mar 43 eves vagyok, es nem vagyok hazzasagban, mik a lehetosegek? Koszonom valaszat.

  2017.07.04.15:17

 8. Tóth Anna

  Tisztelt Bankmonitor!

  Az én problémám az hogy 3gyermekem,akik 4,15,20 évesek,velem élnek,de a 20évesnek van egy saját gyermeke,természetesen Ő is velem él!Jövedelme nincs csak a családi pótlék,gyes,tehát mindenkit én tartok el!A bankom azt mondta nincs olyan kitétel a jogszabályba,hogy ez kizáró ok lenne,de nem volt túl meggyőző és igazából ezzel a dologgal kapcsolatban semmi konkrétat nem találok!Megköszönném a segítségüket!

  Tóth Anna

  2017.08.09.19:12

 9. Wirth Tibor

  Tisztelt Bankmonitor!

  2 gyermekünk van és mèg szeretnènk egyet vállalni, viszont már mindketten 40 èv felettiek vagyunk, felesègem ez èv tavaszán töltötte be. Jogosultak lehetünk mèg a 3 gyerek után járó CSOK támogatásra?

  Válaszukat előre is köszönöm

  2017.08.30.12:58

 10. Tösér Henrietta

  Tisztelt Bankmonitor!
  Páromnak van egy 15éves lánya Nekem pedig egy 15 és egy 13éves. Mindketten 40 felettiek vagyunk, mindkettőnknek van külön háza 50%-os arányban. Kérdésem az lenne hogy mivel Nekem volt férjemmel közös házunkat a Nemzeti Eszközkezelő megvette, amit jelenleg is havonta fizetünk, párom házának bővítéséhez igényelhetjük -e a 3 gyermek után a CSOK támogatást? Mindhárom gyermek velünk él egy háztartásban.

  Válaszát előre is köszönöm!

  2017.08.31.16:18

 11. József

  Tisztelt Bankmonitor!
  Párommal mindketten betöltöttük a 40-et, négy gyermekünk van. Szeretnénk családunknak megfelelő ingatlant vásárolni, a három nagyobb (2X12 év és 14év) után már igénybe lett véve az akkor még szocpol néven futó támogatás. Mekkora támogatásra lennénk jogosultak? A bankok nem igazán tudnak egyértelmű választ adni.
  Válaszukat előre is köszönöm.

  2017.11.27.18:19

 12. Éva

  Tisztelt Bankmonitor!
  45 éves vagyok, egyedül nevelem 16 éves lányomat.
  Jogosult vagyok támogatásra, ha igen mekkora összegre?
  Válaszukat elöre is köszönöm.

  2018.02.02.18:51

 13. Karlik Ildikó

  Tisztelt Bankmonitor..

  Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben páromnak van az elöző kapcsolatából 3 gyermeke, és nekem 1 gyermekem, a gyerekeket együtt neveljük..milyen lehetőségünk laigénybe venni a 10+10 milliós csók-ot…ha mindketten elmúltunk 40 évesek…jó magam 46 éves vagyok, ő meg 60 éves, ha jogosultak vagyunk akkor milyen mértékben mekkora összeggel…

  Válaszukat előre is köszönöm

  2018.02.13.09:19

 14. Gabi

  Tisztelt Szakertő!
  Házamat eladtam es az összeget megpótolva használt lakast vettem.42 éves elvált nő vagyok egyedül egy 12 eves gyerekkel . Utolag van e mód CSOK igenylesere? Es milyen összegben?. Az adas vétel 3 hónapja történt.köszönöm válaszát.

  2018.05.06.08:27

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gabi,

   A megújult CSOK értelmében az adásvételi után 180 nappal (6 hónap) igényelhető a CSOK. Viszont ilyenkor az ingatlan eladójának utalnak, így ha a vételár már teljesen meg lett fizetve, akkor nem igényelhető a támogatást. Egy gyermek esetében 600 ezer forint támogatás járhat.

   2018.05.09.14:31

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Nem érdemes esésre várni a lakáspiacon!

2018. 05. 20.

Az ingatlanárak az elmúlt két évben a fővárosban 40%-kal, míg országos szinten 24%-kal is feljebb kerültek. Ilyen körülmények között egyre nehezebb is ingatlanhoz jutni, hiszen az átlagbérekből kiindulva, a lokációtól...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

 • alapblog

  Kedves Draghi!

  „Caro Draghi, cancellaci 250 miliardi di debito!” – Kedves Draghi, engedjél el 250 milliárd eurónyi adósságot! Egy kis benzin a tűzre. A befektetők eddig nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.