Betöltés

40 felett 18 éves gyerekkel CSOK? Parancsoljon: 1,4 millió Ft

szerző: Bankmonitor
2017-02-13

Több mint 1,5 éve érhető el újra használt lakás vásárlásához állami támogatás. Ennek ellenére még mindig nem mindenkinek tiszták a szabályok és ezért 600 ezer Ft és 2,75 millió Ft közötti összegtől is elesnek családok. Egy konkrét példa: egy 40 év feletti házaspár esetén, 18 éves gyermekkel is elérhető 1,4 millió Ft-os, vissza nem fizetendő CSOK.

A napokban érdeklődött a Bankmonitornál egy házaspár:

„Mindketten 40 felettiek vagyunk. Az egyik gyermekünk 15 éves, a másik 18. Az idősebb egyetemen fog továbbtanulni. Eladnánk a meglévő házunkat és egy másik használt házba költöznénk át. Hitelre nincs szükségünk. Kaphatunk CSOK-ot?”

Igen. 1.430.000 Ft CSOK igényelhető a fenti helyzetben. Ekkora összeget igazán kár lenne az államnál hagyni, ha elérhető…

Nézzük a legfontosabb szabályokat:

 • Házastársaknál, meglévő gyermekek esetén nem számít az életkor
 • Azon gyermekek után vehető igénybe a CSOK, akik 25 év alattiak ÉS a családdal élnek (beköltözést követően egyébként a nagykorúvá vált, 18 év feletti gyerek elköltözhet a szülőktől)
 • A CSOK-ot igénybe vevőknek be kell költözni a megvásárolt ingatlanba, melyre 10 évig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be a Magyar Állam

Részletszabályból rengeteg van, a legegyszerűbben az alábbi kalkulátorral vizsgálhatod meg, hogy milyen összegű CSOK-ra vagy jogosult:

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogyan kaphatod meg a CSOK-ot?

A CSOK-ot az Államkincstár folyósítja bankokon keresztül az igénylőknek, azaz mindenki a saját bankjánál igényelheti (amennyiben az leszerződött CSOK ügyintézésre, ha nem, akkor bármely más banknál). A papírok (NAV tartozás mentesség, TB jogviszony igazolás, adásvételi szerződés…stb) beadását követően a bank általában egy-másfél hónap alatt bírálja el az igényt. Elutasítás esetén írásbeli indoklást kell adnia az igénylőnek. Mindez a CSOK igénylő számára a folyósított összeg 1,5%-ába, maximum 30 ezer Ft-ba kerül. Egyéb költségként a tulajdoni lap díja és CSOK földhivatali bejegyzésének díja fog felmerülni (kb. 15 ezer Ft).

Néhány egyéb fontos információ:

 • a CSOK összegét a bank közvetlenül az eladónak fogja utalni (a CSOK minden esetben az utolsó vételár részlet, azaz a vevőnek előtte minden más kötelezettséget teljesítenie kell az eladó felé)
 • CSOK igénybevétele esetén a vételár maximum 10%-a lehet készpénz
 • a CSOK igénylő (használt lakás vásárlása esetén) nem rendelkezhet más ingatlan tulajdonnal, kivéve 50%-os, vagy annál kisebb tulajdoni hányaddal (az egy más kérdés, hogy házaspárok esetében, ha mindkét fél rendelkezik 50-50%-os tulajdonnal egy adott lakásban, akkor közösen együtt birtokolhatnak plusz ingatlant…)
Címkék:

29 Hozzászólás

 1. Vincze László

  Ez új lett számomra. Két 25 év alatti (+18) gyermekem van. Eddig velünk laktak. A diplomás lányom szeretne párjával elköltözni saját lakásba, a fiú még 2 évig velünk marad. Tehát a 18. betöltésekor elköltözhet kitétel esetemben már megdőlt. A kb. 20 mill. házamat cerélném egy 10 mil-ra, +a két gyereknek 5-5 mill. Ebből tudnának boldogulni. Ez az egyszerű felállás+ még egy kétely- a leendő lakás vételárának max. 10%-a lehet készpénz! Most akkor mi van???

  1. bankmonitor.hu

   Kedves László,

   Ingatlan cseréje esetén maximum az értékkülönbözet erejéig lehet CSOK-ot kérni, azaz drágább ingatlan megszerzése esetén lehet szó CSOK igénylésről. Ha az elcserélni kívánt ingatlan értéke teljes mértékben fedezi az új ingatlant, a cseréhez nem tud CSOK-ot kérni.

 2. Takács Ildikó

  Tisztelt Bankmonitor!
  2 gyermekünk van. A nagyobbik már 27 éves, kereső és elköltözött. A kisebbik 12 éves, természetesen velünk él. Vagyis ilyen szempontból 1 gyermeknek számít a kettő. 8 éve építkezünk, már van lakhatási engedélyünk, de még teljesen befejezni nem tudtuk (járda, melléképület, kerítés). Ezért nem is költöztünk még be, de a nyáron ez is megtörténne. Az a kérdésem, hogy mi is kaphatnánk-e CSOK-ot, mindezek megépítésére, befejezésére, -bár már mindketten jóval 50 felett járunk?
  Köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ildikó,

   A CSOK folyamatban lévő építkezés befejezésére is igényelhető, kizárólag a hátralévő munkálatok finanszírozására. Ennek egyik feltétele, hogy a költségvetést a CSOK-ot folyósító hitelintézet elfogadja, valamint, hogy a teljes költségvetés 70%-áról számlát mutassanak be. A leírtak alapján csak egy gyermekre kérhetik a támogatást, amennyiben minden egyéb feltételnek megfelelnek, és a támogatást utólag, készültségi fokkal arányosan folyósítják.

 3. Mayer Timea

  Tisztelt Bankmonitor!

  Bővítésre szeretnénk felvenni a Csok-ot.
  Mindketten 40 év felettiek vagyunk,van egy gyermekünk.Nekem is és férjemnek is van saját ingatlanunk.Az enyém osztatlan közös tulajdon,az övé egyenlőre zártkert.
  Van esetleg valamilyen lehetőség Csok felvételére?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Tímea,

   A zártkert tulajdon nem számít. Csak az olyan többlet ingatlan számít, amely a tulajdoni lap szerint lakóház, vagy lakás. Amennyiben Önnek más lakásban, vagy lakóházban maximum 50%-os tulajdoni hányada van, úgy az nem zárja ki a CSOK igénylését.

 4. Báthory Lászlóné

  Kertes családi házamat, melyből 50%-os tulajdonrésszel és haszonélvezeti joggal rendelkezem, eladhatom e lányomnak , aki a másik 50% tulajdonosa.A férjnek nincs ingatlana, de rendelkezik öröklésből származó 25%-os résszel. Mind ketten 40 év felettiek. 3 gyermek van , 24 éves nappalitagozaton tanuló egyetemista, a másik kettő 18 év alatt gyermek.Kaphatnak e CSOK-ot? Az ingatlan kizárólag Ők lakják.

 5. Linda

  Üdvözlöm! Átolvastam a jogszabályt,de nem lettem okosabb. 3 gyermekem van, 18,21,23. Két gyermek dolgozik,de otthon lakik. A jogszabály nem zárja ki hogy nem dolgozhat, de azt sem köti ki hogy tanulnia kell. Az eltartott szó ez esetben mit takar? félek belevágni, nehogy vissza kelljen fizetnem a támogatást.

 6. Paja Ágnes

  Üdvözlöm! Nekem is három gyermekem van, 16,20 és 24 évesek. Egyenlőre tanulnak, de szeptembertől elképzelhető, egyikük dolgozni kezd.
  Meddig tekinthetőek a CSOK-hoz gyermeknek?
  Egy bankot kérdeztem egyenlőre, ott hiába 25 év alatti, ha van keresete, hiába él velem, nem számítják be.

 7. Nagy Maria

  Udvozlom! 3;rom gyerek van, de mar 43 eves vagyok, es nem vagyok hazzasagban, mik a lehetosegek? Koszonom valaszat.

 8. Tóth Anna

  Tisztelt Bankmonitor!

  Az én problémám az hogy 3gyermekem,akik 4,15,20 évesek,velem élnek,de a 20évesnek van egy saját gyermeke,természetesen Ő is velem él!Jövedelme nincs csak a családi pótlék,gyes,tehát mindenkit én tartok el!A bankom azt mondta nincs olyan kitétel a jogszabályba,hogy ez kizáró ok lenne,de nem volt túl meggyőző és igazából ezzel a dologgal kapcsolatban semmi konkrétat nem találok!Megköszönném a segítségüket!

  Tóth Anna

 9. Wirth Tibor

  Tisztelt Bankmonitor!

  2 gyermekünk van és mèg szeretnènk egyet vállalni, viszont már mindketten 40 èv felettiek vagyunk, felesègem ez èv tavaszán töltötte be. Jogosultak lehetünk mèg a 3 gyerek után járó CSOK támogatásra?

  Válaszukat előre is köszönöm

 10. Tösér Henrietta

  Tisztelt Bankmonitor!
  Páromnak van egy 15éves lánya Nekem pedig egy 15 és egy 13éves. Mindketten 40 felettiek vagyunk, mindkettőnknek van külön háza 50%-os arányban. Kérdésem az lenne hogy mivel Nekem volt férjemmel közös házunkat a Nemzeti Eszközkezelő megvette, amit jelenleg is havonta fizetünk, párom házának bővítéséhez igényelhetjük -e a 3 gyermek után a CSOK támogatást? Mindhárom gyermek velünk él egy háztartásban.

  Válaszát előre is köszönöm!

 11. József

  Tisztelt Bankmonitor!
  Párommal mindketten betöltöttük a 40-et, négy gyermekünk van. Szeretnénk családunknak megfelelő ingatlant vásárolni, a három nagyobb (2X12 év és 14év) után már igénybe lett véve az akkor még szocpol néven futó támogatás. Mekkora támogatásra lennénk jogosultak? A bankok nem igazán tudnak egyértelmű választ adni.
  Válaszukat előre is köszönöm.

 12. Éva

  Tisztelt Bankmonitor!
  45 éves vagyok, egyedül nevelem 16 éves lányomat.
  Jogosult vagyok támogatásra, ha igen mekkora összegre?
  Válaszukat elöre is köszönöm.

 13. Karlik Ildikó

  Tisztelt Bankmonitor..

  Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben páromnak van az elöző kapcsolatából 3 gyermeke, és nekem 1 gyermekem, a gyerekeket együtt neveljük..milyen lehetőségünk laigénybe venni a 10+10 milliós csók-ot…ha mindketten elmúltunk 40 évesek…jó magam 46 éves vagyok, ő meg 60 éves, ha jogosultak vagyunk akkor milyen mértékben mekkora összeggel…

  Válaszukat előre is köszönöm

 14. Gabi

  Tisztelt Szakertő!
  Házamat eladtam es az összeget megpótolva használt lakast vettem.42 éves elvált nő vagyok egyedül egy 12 eves gyerekkel . Utolag van e mód CSOK igenylesere? Es milyen összegben?. Az adas vétel 3 hónapja történt.köszönöm válaszát.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gabi,

   A megújult CSOK értelmében az adásvételi után 180 nappal (6 hónap) igényelhető a CSOK. Viszont ilyenkor az ingatlan eladójának utalnak, így ha a vételár már teljesen meg lett fizetve, akkor nem igényelhető a támogatást. Egy gyermek esetében 600 ezer forint támogatás járhat.

 15. Szilvia

  Tisztelt Szakértő!

  Kérdésem az, hogy a most érettségiző, 18 éves gyermekem után a középiskolai tanulói jogviszony megszűnte után is igényelhetek-e CSOK-ot? Szükséges-e a magyarországi nappali tagozatos tanulói jogviszony megléte? Gyermekem az USA-ban kapott ösztöndíjat egy egyetemre, szeptemberben ott kezdi meg egyetemi tanulmányait.
  Köszönöm válaszát.

 16. Márta

  4,16,19 éves gyerekeim után szeretnék uj lakásvásárláshoz csokot igényelni.A nagyobb most érettségizett ..nem vették fel felsőoktatásba..velem lakik..jövője még bizonytalan.Igy megkaphatom rá a csokot.A legkisebb pedig válás alatt vagyunk az első tárgyalást várjuk igy jelenleg még nincs birósági végzés…amit be tudnék adni de nálam lesz elhelyezve.Mivel nem tudjuk mikor lesz az első tárgyalás időpontja..ilyenkor mit tudok csinálni?válaszát köszönöm

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Márta,
   Jogerős bírósági határozat nélkül egyelőre nem tud CSOK-ot igényelni. Egyébként a legnagyobb gyermek után is jár támogatás.

 17. Virág Anett

  Tisztelt Szakértő!
  Ismerősöm és felesége válnak. Van 5 gyerek. A feleség első házasságából 2 nagy ( 20 év körüliek ) , felsőoktatásban tanulnak. A 3 közös gyermek 8,7 és 2 évesek.A feleség 45 éves és CSOK-ot venne fel új vagy használt lakás vásárlásra de még csak pár hónapja kezdett dolgozni ( részmunkaidőben ) mivel a pici bölcsődés lett. Előtte főállású anyasági támogatásban részesült.A családi házban ahol élnek a feleségnek csak haszonélvezeti joga van , 50% – ban tulajdonos a 2 felnőtt gyermek ( 25% – 25% ) és 50% – ban a férj. A gyermekeket közös felügyelettel nevelik majd( 1 hétig apánál , egy hétig anyánál laknak majd – feltehetően) . A ház eladás alatt áll.
  Kérdésem,hogy a feleség kaphat-e CSOK-ot így és mennyit körülbelül?
  Kaphat-e úgy CSOK-ot ha csak a feleségnél lesznek elhelyezve a gyerekek és mennyit körülbelül?
  Köszönöm szépen!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Anett,
   Jogerős válási- és gyermekelhelyezésről szóló határozat esetén igényelhet, a kisebb gyermekekre akkor, ha nála lesznek elhelyezve. A közös felügyelet alatt álló gyermekre akkor igényelhet, ha a gyermek lakcíme az anya lakcíme lesz. A CSOK összege eltérő lakáscéltól és gyermekszámtól függően, itt lehet megnézni. Használt lakás esetén visszamenőleg fél éves, új lakás esetén két éves TB jogviszonyt kell igazolni.

 18. K. Szilvia

  Tisztelt Szakértő,

  Mindketten 40 év felettiek vagyunk és van egy 8 éves kislányunk.
  Kérdésem az lenne, hogyha vennénk egy új Családi házat, akkor igénybe vehetnénk-e CSOK-ot egy gyermek után új házra.
  Érdekelne még az is, hogy használt házra is igényelhető a CSOK és mennyi?

  Köszönettel,
  Szilvia

  1. Singer Zoltán

   Kedves Szilvia! Igen, ennyi információ alapján azt tudjuk mondani, hogy igényelhetik. A kérdésére a választ pedig itt találja: link to jobbtudni.bankmonitor.hu

 19. Mónika

  Tisztelt Szakértő!
  Érdeklődni szeretnék, hogy 2003-ban építkezésre felvettem az akkor még 2 gyerekre járó (ha jól emlékszem) 1200000 Ft-os szocpolt! Azóta mindkét gyermekem 21 és20 éves lett (nappali tagozatos egyetemista) szeretne külön kültözni ezért szeretnénk új vagy használt lakást vásárolni Fundamenta és lakáskölcsön segítségével. Úgy hallottam ilyen van lehetőség 1,5 millió forint CSOK felvételére ha a gyermekem odaköltözk. Igaz ez?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Mónika,
   A két gyermekre a jelenlegi CSOK és a régen kapott szocpol különbözetét veheti fel. Ez új lakásnál 2,6 – 1,2 = 1,4 millió Ft, használt lakásnál 1,43 – 1,2 = 0,23 millió Ft.

 20. Balázs Lászlóné

  Tisztelt Szakértő!

  40 év feletti szülök, 2 gyerekkel, ( 7 és 13 évesek), használt lakás bővítésre felvehető a CSOK?

  Válaszukat köszönöm.

  Üdvözlettel:
  Klára

  1. Singer Zoltán

   Kedves Balázs Lászlóné!

   Felvehető, de csak a bővítésre járó összeg.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 02. 22.

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest. Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.