40 felett 18 éves gyerekkel CSOK? Parancsoljon: 1,4 millió Ft

 • 2017.02.13.
 • szerző: bankmonitor.hu

Több mint 1,5 éve érhető el újra használt lakás vásárlásához állami támogatás. Ennek ellenére még mindig nem mindenkinek tiszták a szabályok és ezért 600 ezer Ft és 2,75 millió Ft közötti összegtől is elesnek családok. Egy konkrét példa: egy 40 év feletti házaspár esetén, 18 éves gyermekkel is elérhető 1,4 millió Ft-os, vissza nem fizetendő CSOK.

A napokban érdeklődött a Bankmonitornál egy házaspár:

„Mindketten 40 felettiek vagyunk. Az egyik gyermekünk 15 éves, a másik 18. Az idősebb egyetemen fog továbbtanulni. Eladnánk a meglévő házunkat és egy másik használt házba költöznénk át. Hitelre nincs szükségünk. Kaphatunk CSOK-ot?”

Igen. 1.430.000 Ft CSOK igényelhető a fenti helyzetben. Ekkora összeget igazán kár lenne az államnál hagyni, ha elérhető…

Nézzük a legfontosabb szabályokat:

 • Házastársaknál, meglévő gyermekek esetén nem számít az életkor
 • Azon gyermekek után vehető igénybe a CSOK, akik 25 év alattiak ÉS a családdal élnek (beköltözést követően egyébként a nagykorúvá vált, 18 év feletti gyerek elköltözhet a szülőktől)
 • A CSOK-ot igénybe vevőknek be kell költözni a megvásárolt ingatlanba, melyre 10 évig elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be a Magyar Állam

Részletszabályból rengeteg van, a legegyszerűbben az alábbi kalkulátorral vizsgálhatod meg, hogy milyen összegű CSOK-ra vagy jogosult:

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

2018. március 15-től érvényes kalkulátor.
Házasként igényled a támogatást?

Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:

Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.

Jó hírünk van!

A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.

Az általad felvehető állami támogatás összege:

A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük
add meg az alábbi adatokat!

Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?

Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!

Ft
Típus Összeg

A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:

Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • 24 órán belül megtudhatod, milyen lakáshitelt kaphatsz
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hogyan kaphatod meg a CSOK-ot?

A CSOK-ot az Államkincstár folyósítja bankokon keresztül az igénylőknek, azaz mindenki a saját bankjánál igényelheti (amennyiben az leszerződött CSOK ügyintézésre, ha nem, akkor bármely más banknál). A papírok (NAV tartozás mentesség, TB jogviszony igazolás, adásvételi szerződés…stb) beadását követően a bank általában egy-másfél hónap alatt bírálja el az igényt. Elutasítás esetén írásbeli indoklást kell adnia az igénylőnek. Mindez a CSOK igénylő számára a folyósított összeg 1,5%-ába, maximum 30 ezer Ft-ba kerül. Egyéb költségként a tulajdoni lap díja és CSOK földhivatali bejegyzésének díja fog felmerülni (kb. 15 ezer Ft).

Néhány egyéb fontos információ:

 • a CSOK összegét a bank közvetlenül az eladónak fogja utalni (a CSOK minden esetben az utolsó vételár részlet, azaz a vevőnek előtte minden más kötelezettséget teljesítenie kell az eladó felé)
 • CSOK igénybevétele esetén a vételár maximum 10%-a lehet készpénz
 • a CSOK igénylő (használt lakás vásárlása esetén) nem rendelkezhet más ingatlan tulajdonnal, kivéve 50%-os, vagy annál kisebb tulajdoni hányaddal (az egy más kérdés, hogy házaspárok esetében, ha mindkét fél rendelkezik 50-50%-os tulajdonnal egy adott lakásban, akkor közösen együtt birtokolhatnak plusz ingatlant…)

16 Hozzászólás

 • Vincze László 2017-02-14 14:32:20 - Válasz

  Ez új lett számomra. Két 25 év alatti (+18) gyermekem van. Eddig velünk laktak. A diplomás lányom szeretne párjával elköltözni saját lakásba, a fiú még 2 évig velünk marad. Tehát a 18. betöltésekor elköltözhet kitétel esetemben már megdőlt. A kb. 20 mill. házamat cerélném egy 10 mil-ra, +a két gyereknek 5-5 mill. Ebből tudnának boldogulni. Ez az egyszerű felállás+ még egy kétely- a leendő lakás vételárának max. 10%-a lehet készpénz! Most akkor mi van???

  • bankmonitor.hu 2017-02-15 09:10:59 - Válasz

   Kedves László,

   Ingatlan cseréje esetén maximum az értékkülönbözet erejéig lehet CSOK-ot kérni, azaz drágább ingatlan megszerzése esetén lehet szó CSOK igénylésről. Ha az elcserélni kívánt ingatlan értéke teljes mértékben fedezi az új ingatlant, a cseréhez nem tud CSOK-ot kérni.

 • Takács Ildikó 2017-02-16 18:01:58 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  2 gyermekünk van. A nagyobbik már 27 éves, kereső és elköltözött. A kisebbik 12 éves, természetesen velünk él. Vagyis ilyen szempontból 1 gyermeknek számít a kettő. 8 éve építkezünk, már van lakhatási engedélyünk, de még teljesen befejezni nem tudtuk (járda, melléképület, kerítés). Ezért nem is költöztünk még be, de a nyáron ez is megtörténne. Az a kérdésem, hogy mi is kaphatnánk-e CSOK-ot, mindezek megépítésére, befejezésére, -bár már mindketten jóval 50 felett járunk?
  Köszönöm!

  • bankmonitor.hu 2017-02-21 08:51:44 - Válasz

   Kedves Ildikó,

   A CSOK folyamatban lévő építkezés befejezésére is igényelhető, kizárólag a hátralévő munkálatok finanszírozására. Ennek egyik feltétele, hogy a költségvetést a CSOK-ot folyósító hitelintézet elfogadja, valamint, hogy a teljes költségvetés 70%-áról számlát mutassanak be. A leírtak alapján csak egy gyermekre kérhetik a támogatást, amennyiben minden egyéb feltételnek megfelelnek, és a támogatást utólag, készültségi fokkal arányosan folyósítják.

 • Mayer Timea 2017-02-19 11:57:12 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Bővítésre szeretnénk felvenni a Csok-ot.
  Mindketten 40 év felettiek vagyunk,van egy gyermekünk.Nekem is és férjemnek is van saját ingatlanunk.Az enyém osztatlan közös tulajdon,az övé egyenlőre zártkert.
  Van esetleg valamilyen lehetőség Csok felvételére?

  • bankmonitor.hu 2017-02-21 08:40:46 - Válasz

   Kedves Tímea,

   A zártkert tulajdon nem számít. Csak az olyan többlet ingatlan számít, amely a tulajdoni lap szerint lakóház, vagy lakás. Amennyiben Önnek más lakásban, vagy lakóházban maximum 50%-os tulajdoni hányada van, úgy az nem zárja ki a CSOK igénylését.

 • Báthory Lászlóné 2017-02-21 15:25:29 - Válasz

  Kertes családi házamat, melyből 50%-os tulajdonrésszel és haszonélvezeti joggal rendelkezem, eladhatom e lányomnak , aki a másik 50% tulajdonosa.A férjnek nincs ingatlana, de rendelkezik öröklésből származó 25%-os résszel. Mind ketten 40 év felettiek. 3 gyermek van , 24 éves nappalitagozaton tanuló egyetemista, a másik kettő 18 év alatt gyermek.Kaphatnak e CSOK-ot? Az ingatlan kizárólag Ők lakják.

 • Linda 2017-03-04 12:13:50 - Válasz

  Üdvözlöm! Átolvastam a jogszabályt,de nem lettem okosabb. 3 gyermekem van, 18,21,23. Két gyermek dolgozik,de otthon lakik. A jogszabály nem zárja ki hogy nem dolgozhat, de azt sem köti ki hogy tanulnia kell. Az eltartott szó ez esetben mit takar? félek belevágni, nehogy vissza kelljen fizetnem a támogatást.

 • Paja Ágnes 2017-05-11 22:31:12 - Válasz

  Üdvözlöm! Nekem is három gyermekem van, 16,20 és 24 évesek. Egyenlőre tanulnak, de szeptembertől elképzelhető, egyikük dolgozni kezd.
  Meddig tekinthetőek a CSOK-hoz gyermeknek?
  Egy bankot kérdeztem egyenlőre, ott hiába 25 év alatti, ha van keresete, hiába él velem, nem számítják be.

 • Nagy Maria 2017-07-04 15:17:25 - Válasz

  Udvozlom! 3;rom gyerek van, de mar 43 eves vagyok, es nem vagyok hazzasagban, mik a lehetosegek? Koszonom valaszat.

 • Tóth Anna 2017-08-09 19:12:44 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Az én problémám az hogy 3gyermekem,akik 4,15,20 évesek,velem élnek,de a 20évesnek van egy saját gyermeke,természetesen Ő is velem él!Jövedelme nincs csak a családi pótlék,gyes,tehát mindenkit én tartok el!A bankom azt mondta nincs olyan kitétel a jogszabályba,hogy ez kizáró ok lenne,de nem volt túl meggyőző és igazából ezzel a dologgal kapcsolatban semmi konkrétat nem találok!Megköszönném a segítségüket!

  Tóth Anna

 • Wirth Tibor 2017-08-30 12:58:25 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  2 gyermekünk van és mèg szeretnènk egyet vállalni, viszont már mindketten 40 èv felettiek vagyunk, felesègem ez èv tavaszán töltötte be. Jogosultak lehetünk mèg a 3 gyerek után járó CSOK támogatásra?

  Válaszukat előre is köszönöm

 • Tösér Henrietta 2017-08-31 16:18:53 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Páromnak van egy 15éves lánya Nekem pedig egy 15 és egy 13éves. Mindketten 40 felettiek vagyunk, mindkettőnknek van külön háza 50%-os arányban. Kérdésem az lenne hogy mivel Nekem volt férjemmel közös házunkat a Nemzeti Eszközkezelő megvette, amit jelenleg is havonta fizetünk, párom házának bővítéséhez igényelhetjük -e a 3 gyermek után a CSOK támogatást? Mindhárom gyermek velünk él egy háztartásban.

  Válaszát előre is köszönöm!

 • József 2017-11-27 18:19:53 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Párommal mindketten betöltöttük a 40-et, négy gyermekünk van. Szeretnénk családunknak megfelelő ingatlant vásárolni, a három nagyobb (2X12 év és 14év) után már igénybe lett véve az akkor még szocpol néven futó támogatás. Mekkora támogatásra lennénk jogosultak? A bankok nem igazán tudnak egyértelmű választ adni.
  Válaszukat előre is köszönöm.

 • Éva 2018-02-02 18:51:52 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  45 éves vagyok, egyedül nevelem 16 éves lányomat.
  Jogosult vagyok támogatásra, ha igen mekkora összegre?
  Válaszukat elöre is köszönöm.

 • Karlik Ildikó 2018-02-13 09:19:11 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor..

  Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben páromnak van az elöző kapcsolatából 3 gyermeke, és nekem 1 gyermekem, a gyerekeket együtt neveljük..milyen lehetőségünk laigénybe venni a 10+10 milliós csók-ot…ha mindketten elmúltunk 40 évesek…jó magam 46 éves vagyok, ő meg 60 éves, ha jogosultak vagyunk akkor milyen mértékben mekkora összeggel…

  Válaszukat előre is köszönöm

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.