4+1 dolog, ami miatt sokan elbukják a Babaváró hitelt

4+1 dolog, ami miatt sokan elbukják a Babaváró hitelt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-09-15 Frissítve: 2022-09-16
 

A Babaváró hitel remek lehetőség a fiatal pároknak, hiszen az első öt évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt gyerek születik, a futamidő végéig az is maradhat. Ráadásul a második és a harmadik baba érkezésekor elengedik a tartozás egy részét vagy egészét, sőt, akár az is előfordulhat, hogy egyetlen forintot sem kell törleszteni az akár 10 millió forintból. Vannak azonban a Babavárónak feltételei, ezek miatt pedig sokan nem élhetnek a lehetéséggel. Ezeket gyűjtöttük most össze.

1. Nem házasok

A Babaváró hitelt kizárólag házasok igényelhetik, ami a fiatalok esetében gyakran probléma, egyszerűen azért, mert enélkül nem feltétlenül tartanák szükségesnek a kapcsolatuk hivatalossá tételét. Csak érdekességképpen jegyezzük meg, hogy a meglévő gyerekre igényelt csok támogatás esetében nem elvárás a házasság, sőt, ezt akár egyedülálló szülők is igényelhetik, ám a vállalt gyerekre igényehető megelőlegezett csokra már csak házasok jogosultak.

Hirdetés

Hirdetés

2. Túl fiatalok vagy túl idősek

Jogszabály szerint Babaváró hitelt azok a házaspárok igényelhetnek, ahol a feleség az igénylés napján elmúlt 18 éves, illetve nem töltötte még be a 41. életévét. Akkor is kikosarazhat azonban benneteket a bank, ha a feleség fiatalabb, ugyanis a bankok mindegyike meghatározza azt a minimális életkort, ami alatt nem hitelez. Vannak pénzintézetek, amelyeknél a 18 éves kor az alsó határ, de sokan 21-23 éves kortól hiteleznek csak.

Bár a jogszabály a férj életkorát illetően nem tartalmaz feltételeket, mivel a pár együttesen igényli a Babavárót, a minimális életkor rá is vonatkozik. De azzal is számolni kell, hogy a bankok megszabnak egy felső korhatárt is, amit az adós nem tölthet be a futamidő lejáratakor. Ez az életkor 65-75 év között van az egyes bankoknál, vagyis egy 20 éves futamidejű hitelnél legfeljebb 44-54 éves lehet az adós. Természetesen, ha szükséges, rövidebb futamidő is választható, ami segíthet a probléma megoldásában.

3. Nincs elég igazolt jövedelmük

A Babaváró hitel jogszabályi feltételei között nem szerepel elvárás a jövedelem nagyságát illetően, ám a bankok mindegyike megszabja, hogy mekkora igazolt nettó jövedelem felett ad kölcsönt. Ez általában az aktuális nettó minimálbér összege, de valahol alacsonyabban, míg máshol magasabban húzzák meg a határt. Jó hír, hogy a 25 év alattiak szja kedvezménye miatt a fiatalok nettó jövedelme magasabb, a bankok pedig minden esetben ezzel számolnak.

4. Nem teljesítik a TB jogviszonyra vonatkozó elvárásokat

A Babaváró hitel esetében legalább a pár egyik tagjának 3 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolnia, ami a Bankmonitor szakértőinek tapasztalatai szerint a legnehezebben teljesíthető feltétel. Könnyítés ugyanakkor, hogy a TB jogviszony folyamatosnak minősül akkor is, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltott valaki, de akkor a munkahelyek közötti időszak összességében nem haladhatja meg a 30 napot! Vagyis nem probléma, ha valaki akár 3-4-szer váltott, csak ne legyen a közöttük lévő szünet ennél hosszabb.

Az alábbiak számítanak bele a 3 éves TB jogviszonyba:

  • munkaviszony;
  • főállású egyéni vállalkozói működés;
  • főállású társas vállalkozói működés;
  • szövetkezet tagság (munkaviszonnyal, vállalkozási jogviszonnyal vagy megbízási jogviszonnyal);
  • álláskeresési támogatás időszaka;
  • egyházi személy;
  • mezőgazdasági őstermelő;
  • főállású kisadózó;
  • állami projektértékelői jogviszonyban álló személy, amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.

A nappali felsőoktatási intézményben eltöltött tanulmányok is beleszámítanak a 3 éves biztosítási jogviszonyba, ám ebben az esetben a felsőfokú tanulmányok befejezése és a munkába állás között legfeljebb 6 hónap lehet a szünet.

Az utolsó 180 napra azonban szigorúbb elvárások vonatkoznak: ekkor kizárólag magyar – a Tbj. 6.§ (1) bekezdés a), b), d) – i) pontja szerinti jogviszony vehető figyelembe.

Ezek számítanak bele az igénylést megelőző fél évbe:

  • munkaviszony;
  • szövetkezeti tagság;
  • egyéni vagy társas vállalkozóként való működés;
  • díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony;
  • egyházi szolgálat;
  • őstermelői működés,
  • kisadózóként történő vállalkozás.

A külföldi TB jogviszonyt kicsit máshogy kezeli a jogalkotó: elégséges az utolsó 90 napban teljesíteni a szigorúbb elvárásokat. Vagyis megfelelő, ha a pár a kérelem beadása előtt 3 hónappal költözik haza és vállal munkát.

+1.  Későn igénylik a Babavárót

Ez a pont kicsit csalóka, ám nem szabad figyelmen kívül hagynunk, mert sokak számára ez jelent pénzügyi hátrányt. A Babaváró hitel ugyanis bár igényelhető akkor is, ha van már gyerek a családban, ám a támogatás szempontjából kizárólag azokat a babákat veszik figyelembe, akik az igénylést követően születnek.

Gyakori, hogy már úton van a baba, amikor a pár elkezdi a procedúrát, és csak ekkor derül ki, hogy valamilyen ok miatt mégsem jogosultak a hitelre. Előfordulhat például, hogy a pár egyik tagja most váltott munkahelyet és próbaidőn van, ezért a jövedelmét nem veszi figyelembe a bank, enélkül viszont nem lesz meg az igényléshez szükséges minimális kereset.

Arra is volt példa, hogy a már várandós feleség jövedelmét a bank csak csökkentett mértékben fogadta el, sőt, előfordul, hogy a GYES összegével számolnak már ekkor is. Ha emiatt a pár nem rendelkezik elegendő igazolható jövedelemmel, akkor vagy nem vehetik fel a Babavárót, vagy a 10 millió forintnál kisebb összeghez juthatnak csak hozzá.

Az előbbiek miatt célszerű lehet az igénylést nem az utolsó pillanatra hagyni, vagy legalábbis előre tájékozódni, hogy minden feltételnek megfelelünk-e, és ha nem, mikorra sikerülhet ezt orvosolni. Nem arról van szó, hogy a gyerekvállalást ehhez kellene igazítani, de a pénzügyi lehetőségekkel mindenképpen tisztában kell lenni.

Annyi segítség azért van, hogy a bankok egy része hajlandó a jogszabályban előírt 10 napos bírálati időt jelentősen lerövidíteni, az Erste Bank például 2 nap alatt elbírálja a beérkező Babaváró igényléseket, amennyiben azok a Bankmonitoron keresztül érkeznek.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés