4+1 tipp, amivel csökkentheted számlaköltségedet

4+1 tipp, amivel csökkentheted számlaköltségedet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-03
 

Az árak drasztikus emelkedése miatt most minden eddiginél jobban kell takarékoskodnunk. Ez a helyzet viszont elősegíti, hogy tudatosabban intézzük pénzügyeinket is. Nincs több halogatás, ideje felülvizsgálni a bankszámlánkhoz tartozó költségeket és szokásainkat is!

Mennyit fizetsz bankolásra?

Sokaknak fogalmuk sincs, mennyit fizetnek havonta, vagy évente bankszámlájuk után. Ez ugyanis nem olyan tétel, ami látványosan megjelenik a tranzakcióértesítők között, általában nem éri el a beállított küszöbértéket. Ugyanakkor a költség éves szinten több tízezerre is hízhat.

Az éves díjösszesítő minden év január 31-ig küldik ki a bankok, jól átláthatóan minden bankszámlához kapcsolódó díjról tájékoztatást nyújt az ügyfeleknek. Ha tehát év elején nem böngészted át a postán, vagy netbankon érkezett kimutatást, itt az ideje. Ebből ugyanis kiderül, hogy mire költesz a legtöbbet, hol tudnál spórolni a jövőben. Mutatunk néhány lehetséges megoldást.

Hirdetés

Hirdetés

1. Spórolj a drága sms értesítéseken

Jellemző, hogy a bankszámlához beállított értesítések teszik ki a költségek jelentős részét. Ha nálad is ez a helyzet, három dolgot tehetsz:

  • beállíthatod, vagy felülvizsgálhatod az értesítési limiteket. A küszöbérték módosításával csak bizonyos értékű tranzakció felett kapsz ezután sms értesítést a banktól,
  • átnézheted, hogy milyen értesítésekre van igazán szükséged a jövőben és a többit kikapcsolhatod. Ilyen lehet például a netbanki belépésről szóló értesítés is, vagy
  • lecserélheted a drága sms értesítéseket ingyenes push üzenetekre. Ezzel ugyanúgy tájékozódhatsz a számlamozgásokról, csak más formában: nem sms üzenetben, hanem okostelefonod értesítései között.

2. Mit tehetsz, ha a tranzakciók költsége magas?

Nézd meg, hogy jellemzően milyen tranzakciók miatt keletkezik a legnagyobb költség. Van, aki sok utalást intéz, van, aki rendszeresen vesz fel készpénzt. Ha a tranzakciók díjából szeretnél faragni és eddig bankfiókon, vagy telebankon keresztül intézkedtél, akkor érdemes online ügyintézésre váltanod, hiszen a legtöbb számlacsomagnál jóval kevesebbet kell fizetni az internetbankban, vagy mobilapplikáción keresztül indított tranzakciók után.

3. Hogyan csökkentsd a készpénzfelvétel díját?

Ha még nem használod a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételt, egy számládra egyszerűen be tudod állítani az internetbankban, vagy személyesen a bankfiókban. Ezzel havonta két alkalommal, legfeljebb 150 ezer forint összértékig díjmentesen vehetsz fel készpénzt bármely hazai bank automatájából. Ha több bankszámlád is van, figyelj arra, hogy melyikhez igényelted az ingyenes lehetőséget és amikor csak tudod ezt használd, ha pénzre van szükséged.

Ma már szerencsére a legtöbb helyen, illetve online áruházakban is fizethetsz bankkártyával, így törekedj arra, hogy minél kevesebb legyen a készpénzes forgalom. A plasztikkártya használatával egyébként nem csak a készpénzfelvétel díját spórolhatod meg, hiszen számos olyan vállalat van, amely kedvezményt biztosít a termék vagy szolgáltatás árából, ha bankkártyával vagy online vásárolsz.

Természetesen nem minden esetben kerülhető el a készpénz használata, illetve előfordulhat, hogy az ingyenes limitnél több pénzt kell egyszerre felvenned. Jól jöhet tehát, ha tisztában vagy azzal, hogyan jársz a legjobban, ha nagy összegű készpénzt kell felvenned.

4. Nézd meg, van-e a jelenleginél jobb bankszámla számodra!

Ha azt látod, hogy éves szinten több ezer, esetleg több tízezer forintot költesz csak bankolásra, szinte biztos, hogy találni fogsz kedvezőbb konstrukciót is. Pláne, ha díjcsomagod már több mint két éve váltottad. A Bankmonitorral lehetőséged van online bankszámlanyitásra, amelyet kényelmesen, otthonodból elintézhetsz.

A Bankmonitor bankszámla kereső segít összehasonlítani a jelenleg elérhető ajánlatokat. Ahhoz, hogy testhezálló eredményt kapj, fontos, hogy a kalkulátorban jól állítsd be személyes számlahasználati szokásaidat. Ha pedig új számlát választasz a bankváltás miatt sem kell aggódnod.

Jó tudni
Az egyszerűsített bankváltással a legtöbb esetben ma már elég csak egyszer bemenned a választott bankfiókba, ezután a két pénzintézet intézi az ügyet.

+1. Járj utána, igényelhetsz-e prémium bankszámlát!

Egy prémium számlacsomag ma már nem csak a milliós jövedelemmel rendelkezők kiváltsága. Az ilyen szolgáltatásokhoz számos előkelő kedvezmény kapcsolódhat, így például akár teljesen ingyenes is lehet a bankolás belföldi használat esetén. 

Az egyik legkiválóbb VIP számlacsomag a Raiffeisen Bank Prémium Gold 2.0, amely már 400 ezer forintos havi fizetés mellett kiaknázható. Ennél a díjcsomagnál a legtöbb ingyenes bankszámlához képest nem csak ideig-óráig (1 vagy 2 évig) tart a díjmentes időszak, hanem addig, amíg fel nem mondod a szerződést.

Hirdetés
Hirdetés