loading

5 dolog amit mindenképpen nézz meg, mielőtt megveszel egy lakást!

A lakásvásárlás komoly elköteleződés, ráadásul jelentős pénzek cserélnek gazdát, így akár egy élet munkája veszhet oda egy rossz döntés, figyelmetlenség miatt. Ezt megelőzendő a Bankmonitor szakértői összegyűjtöttek 5 dolgot, amit mindenképpen érdemes megnézned mielőtt lakást vennél.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Egy lakásvásárlás óriási elköteleződés: több éven, évtizeden át a kiszemelt lakás lesz az új otthonod. Éppen ezért körültekintően kell eljárni az ingatlan kiválasztása során. Ha nem vizsgálsz meg mindent alaposan, akkor elbukhatod a lakástámogatásokat, meghiúsulhat a lakáshiteled, sőt adott esetben a félretett pénzed is bánhatja.

1. Nézd meg a tulajdoni lapot

Egy ingatan tulajdoni lapja tartalmazza a lakással, házzal kapcsolatos valamennyi lényeges információt:

 • Az ingatlan megnevezését, típusát meg lehet tudni belőle. Ebből kiderülhet például, ha az adott épület nem lakásként van nyilvántartva, hanem mondjuk üdülőként. Ez pedig komoly problémát okozhat, ha lakáshitelt is igényelnél, ugyanis számos bank nem, vagy csak szigorúbb feltételekkel ad üdülő vásárlására kölcsönt. (A lakások és lakóingatlanok megvételét a bankok sokkal könnyebben finanszírozzák meg.)
 • Megtudható a tulajdonosok neve. Ebből kiderül, hogy tényleg azok-e a lakás tulajdonosai, akikkel eddig tárgyaltál. De az is fontos lehet, hogy van-e rajtuk kívül olyan személynek tulajdoni hányada, akivel még nem találkoztál.
 • Kiderülnek a lakást terhelő jogok, kötelezettségek. Megtudhatod, hogy a lakáson van-e végrehajtás, árverés. De az is kiderülhet számodra, hogy van-e az rajta jelzáloghitel, vagy esetleg egy eddig általad nem ismert személynek haszonélvezeti joga.

Szerencsére a tulajdoni lapot az ügyvéd minden esetben lekéri az adásvételi szerződés megkötése előtt, így az azon szereplő információkkal legkésőbb a szerződés aláírásakor szembesülhetsz. Érdemes azonban már korábban is megtekinteni a lakás tulajdoni lapját: betekintést lehet kérni a dokumentumba a területileg illetékes földhivatalban.

Ugyan számos fontos információt megtudhatsz egy ingatlan tulajdoni lapjáról, de minden problémára nem derülhet fény ebből az okmányból.

2. Ellenőrizd, hogy rendben fizetik a közüzemi számlákat

A közüzemi számlák és számlalevelek ellenőrzéséből több dolgot is megtudhatsz.  Pontosabb képet kaphatsz például a lakás rezsijével kapcsolatban, mert az eladók sokszor bizony hajlamosak ezeken szépíteni.

A rendezetlen közüzemi számlák pedig mindig egy intő jelek: az egyes mérőórák átírása ugyanis a legtöbb esetben nem működőképes a korábbi tartozások megfizetése nélkül. Ezeket mindenképpen még az utolsó vételárrészlet rendezése előtt rendeznie kellene az eladónak.

3. Egyeztess a közös képviselővel

Társasházi lakás vásárlása esetén mindenképpen egyeztess a közös képviselővel! Tőle megtudhatod, hogy az eladónak van-e közös költség elmaradása, de számos olyan dologra is fény derülhet, ami döntően befolyásolja a lakásvásárlást.

Például egyes lakók víz tartozása visszaszállhat a társasházra. (A lakással kötött szerződés felmondását követően a társasháztól is követelheti a vízmű az elmaradást.) Emiatt pedig akár az összes lakás vízfogyasztását korlátozhatja a szolgáltató. Ez pedig nem derül ki sem a lakás tulajdoni lapjából, sem az eladó közüzemi számláiból.

A közös képviselőtől tájékozódhatunk a tervezett felújításokról is, valamint arról, hogy ezeket milyen formában kívánja a társasház megfinanszírozni. Amennyiben célbefizetésekből fizetnék ezeket, akkor kérdezzünk rá, hogy ez körülbelül milyen kiadást jelenthet majd.

4. Újépítésű lakásoknál ellenőrizd a kivitelezőt, ingatlan forgalmazót

Újépítésű lakások vásárlásakor mindenképpen ellenőrizd le a kivitelező céget a cégtárban: elsősorban azt érdemes megnézni, hogy van-e valami követelés, végrehajts indítva a vállalkozással szemben. Ha van, akkor számíts arra, hogy több pénzintézet automatikusan elutasítja ilyenkor a lakáshitel kérelmet, ugyanis az eladó kiléte, üzleti helyzete bizonytalan. Emiatt pedig akár az egész vásárlás meghiúsulhat, sőt az adásvételi szerződés tartalmától függően akár a foglalót is elveszítheted. Hiszen a lakáshitel meghiúsulása adott esetben a vevő számára felróható oknak is minősülhet.

5. Ellenőrizd, hogy az ingatlan nem székhelye-e vállalkozásnak

Sokan saját otthonukba jelentik be a vállalkozásukat, gyakorlatilag a lakás minősül cégük székhelyének. Ezzel semmi probléma nincs is egészen addig, amíg a lakást nem adnák el. Az értékesítés során ugyanis erről a tényről jó, ha tud a vevő is.

Szerencsére a tulajdonjog bejegyzését és a lakáshitel igénylését nem hiúsítja meg az, ha az adott lakás egy cégnek a székhelye. Ugyanakkor a lakáscélú támogatások egy részénél már igenis komoly gondot okozhat. A csok támogatásnál például kizárólag a vevők többségi tulajdonában lévő céget lehet bejelenteni az új ingatlanba. A kapott támogatást viszont vissza kellene fizetni, ha más személy cégének a székhelyéül szolgálna az ingatlan.

Érdemes a vásárlás előtt megnézni a cégtárban azt, hogy az ingatlan székhelye-e valamely cégnek. (A lakás címe alapján rá lehet keresni erre az információra a cégtárban vagy az Optenben.)

+1. Keresd meg a legkedvezőbb lakáshitelt

Az egyes banki ajánlatok között jelentős különbségek vannak. 15 millió forint lakáscélú jelzáloghitel – 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 400 ezer forint jövedelem esetén – havi törlesztőrészlete a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján 83-98 ezer forint között lehet. Márpedig egyáltalán nem mindegy, mennyit fizetsz a hiteled után, hiszen egy jó választással összességében akár 3,5 millió forintot is spórolhatsz.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

  Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

 • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

  Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

 • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

  A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...