Betöltés
loading

5 szuper társasjáték az ünnepekre, ami a pénzügyi stratégiát is fejleszti

A téli ünnepek során sokan veszik elő a társasjátékokat, hogy a segítségükkel minőségi időt töltsenek együtt a családjukkal. De a játékok nem csak szórakoztatóak lehetnek, hanem nagyon sokat lehet tanulni is belőlük! Ez a cikk azokról a társasjátékokról szól, melyekkel mindenki fejlesztheti a saját készségeit a pénzügyek területén.

Az ünnepek idején lehetőség adódik, hogy a családtagok több időt töltsenek együtt a megszokottnál. Különösen igaz ez 2020-ban, amikor esténként nem is lehet elképzelni házon kívüli programot. A társasjátékokkal gyorsan repül az idő, ráadásul hasznos tudásra is szert tehetünk általuk. Például sok játék foglalkozik a pénzügyi tudatosság fejlesztésével, így szórakozásnak és tanulási módnak egyaránt tökéletesek. Most bemutatunk 5 jól bevált társasjátékot, amelyek segítségével nem csak jól érezhetjük magunkat a téli estéken, de közben a pénzügyekben is bővíthetjük ismereteinket.

1. Monopoly

A társasjátékok világában a „Monopoly” a kapitalista gondolkodásmód legfőbb megtestesítője. Lényege, hogy a játékosoknak egymással versengve a lehető legtöbbet kell kihozniuk azonos mértékű induló vagyonukból. Aki rosszul használja fel a saját pénzét, ő előbb-utóbb csődbe mehet, aki pedig okos befektetéseket csinál, folyamatosan gazdagodik.

A tábla mezőin lépegetve lehetőség nyílik különböző telkek befektetési célú megvásárlására, melyeken építkezve növelhetni lehet azok értékét. A játékosok körbe-körbe haladnak a pályán, és minden alkalommal bérleti díjat fizetnek az érintett telkek tulajdonosainak. Egyes mezőkön „szerencsekártyák” és „meglepetéskártyák” is megjelennek, melyek segítik vagy nehezítik a játékosok haladását.

Ebből a játékból meg lehet tanulni, hogy a helyes pénzügyi stratégia idővel meghozza a gyümölcsét. A befektetések segítségével a meglévő vagyon fokozatosan gyarapítható, ezáltal másokkal szemben is szert lehet tenni némi előnyre. A helytelen gazdálkodás következményeképpen pedig adósságspirálba kerülhetünk, ami a mai modern világban is egy létező veszélyforrás.

2. Gazdálkodj okosan

A „Gazdálkodj okosan” hasonlít a Monopoly-ra, bár hangulatában és logikájában jobban illeszkedik a rendszerváltás előtti Magyarországhoz. A játékosok célja, hogy növeljék a saját életszínvonalukat, melyet egy lakás megvásárlásával és bebútorozásával tudnak megvalósítani. Körönként mindenki azonos jövedelemhez jut, így a játékosok haladása jelentős részben a szerencsén múlik.

A játék nem csak szórakoztató, de a helyes életmódra nevelés is nagy hangsúlyt kap benne: az egyik mező például reggeli tornázásra buzdítja a játékosokat. Megjelennek továbbá az alapvető pénzügyi fogalmak (a hitel, a takarékbetét vagy a biztosítás), így akár már gyermekkorban megismerkedhetünk ezekkel. A játék rendkívül népszerű: mostanra már több mint 1 millió eladással büszkélkedhet.

3. Cashflow 101

A „Cashflow 101” társasjáték a pénzügyi témájú oktatókönyvek borítóiról is ismert Robert Kiyosaki találmánya. A játékosok kiinduló helyzete egy mókuskerék, és lépéseik során ebből a helyzetből kell kitörniük. Aki ezt megtette, az elérheti az általa kitűzött célokat, például megengedheti magának a világ körüli utazásokat vagy a jótékonykodást.

A játék során megismerkedhetünk a könyveléstechnika alapjaival, hiszen a játékosoknak vezetniük kell a mérleget és az eredménykimutatást. Ezek a gazdasági alapismeretek nagyon hasznosak lehetnek, amikor valaki pénzügyi szakterületen helyezkedik el, esetleg vállalkozást indít. Ebből kifolyólag a játék nagy népszerűségnek örvend a vállalkozók és üzletemberek körében.

A Cashflow-társasjátéknak köszönhetően fény derül a befektetések világának legfőbb összefüggéseire, a döntéshozatali folyamat során fejlődhet a számviteli szaktudásunk, és elsajátíthatunk egy általános pénzügyes szemléletmódot. Ajánlott mindazoknak, akik szeretnék jól érezni magukat a pénzügyekről való tanulás közben.

4. Az első millió

Ez a társasjáték egy néhány éves magyar találmány, melynek célja, hogy megtanítsa a gyerekeknek a tőzsdei kereskedés mechanizmusait. A játékban egy fiktív pénznem uralkodik, a játékosok egymilliós vagyonnal indulnak, és ezt kell megtöbbszörözniük a befektetési döntéseikkel. A játék fejleszti a matematikai készségeket is, mivel a lépések előtt gyakran kell pontos számításokat végezni.

A játékosok több részre osztják a pénzüket, és számos különböző befektetésben vehetnek részt egyszerre, ami jól mintázza a diverzifikált portfóliók működését. A lehetséges befektetések között szerepel az arany, bizonyos ingatlanok, több részvény, illetve a devizapiac. Aki inkább távol maradna a kockázatos piacoktól, annak a bankbetétek nyújtanak biztonságos menedéket.

Az egyes befektetési kategóriák árfolyama folyton változik, ezért gyorsan kell döntéseket hozni, de a forgandó szerencsének is erős hatása van. A játék során rendszeresen kell értékelni a játékosok aktuális pénzügyi állapotát, melyhez a bevételek és kiadások pontos nyomon követése szükséges. Tapasztalat szerint azok tudnak győzedelmeskedni, akik a racionális kereteken belül bátran kockáztatnak.

5. Alhambra

2003-ban az év társasjátékának választották az „Alhambrát”, amely a klasszikus stratégiai játékok egyik képviselője. Nem kifejezetten pénzügyi témájú, de sok mindent megtaníthat a helyes gazdálkodásról. Ebben a játékban a résztvevők célja a saját erődítményük felépítése. Az erőd alkotóelemeit egyenként lehet megvásárolni, előre meghatározott pénznemben és áron.

Több pénznem is használatban van, és nem is azonos mennyiségű vagyonnal indulnak a játékosok, de ennek hosszú távon nincs nagy jelentősége. A legfontosabb készség, hogy vásárláskor okosan kell beosztani a rendelkezésre álló pénzt, így maximalizálva annak hasznosságát. A játék során egy összetett pontozási rendszer érvényesül, így nem is mindig egyértelmű, hogy éppen ki áll nyerésre. Az elérhető kiegészítőknek köszönhetően az Alhambra az egyik legkomplexebb stratégiai játékká alakítható.

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Az irigy adás

    Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a...

  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →