loading

5 szuper társasjáték az ünnepekre, ami a pénzügyi stratégiát is fejleszti

A téli ünnepek során sokan veszik elő a társasjátékokat, hogy a segítségükkel minőségi időt töltsenek együtt a családjukkal. De a játékok nem csak szórakoztatóak lehetnek, hanem nagyon sokat lehet tanulni is belőlük! Ez a cikk azokról a társasjátékokról szól, melyekkel mindenki fejlesztheti a saját készségeit a pénzügyek területén.

Az ünnepek idején lehetőség adódik, hogy a családtagok több időt töltsenek együtt a megszokottnál. Különösen igaz ez 2020-ban, amikor esténként nem is lehet elképzelni házon kívüli programot. A társasjátékokkal gyorsan repül az idő, ráadásul hasznos tudásra is szert tehetünk általuk. Például sok játék foglalkozik a pénzügyi tudatosság fejlesztésével, így szórakozásnak és tanulási módnak egyaránt tökéletesek. Most bemutatunk 5 jól bevált társasjátékot, amelyek segítségével nem csak jól érezhetjük magunkat a téli estéken, de közben a pénzügyekben is bővíthetjük ismereteinket.

1. Monopoly

A társasjátékok világában a „Monopoly” a kapitalista gondolkodásmód legfőbb megtestesítője. Lényege, hogy a játékosoknak egymással versengve a lehető legtöbbet kell kihozniuk azonos mértékű induló vagyonukból. Aki rosszul használja fel a saját pénzét, ő előbb-utóbb csődbe mehet, aki pedig okos befektetéseket csinál, folyamatosan gazdagodik.

A tábla mezőin lépegetve lehetőség nyílik különböző telkek befektetési célú megvásárlására, melyeken építkezve növelhetni lehet azok értékét. A játékosok körbe-körbe haladnak a pályán, és minden alkalommal bérleti díjat fizetnek az érintett telkek tulajdonosainak. Egyes mezőkön „szerencsekártyák” és „meglepetéskártyák” is megjelennek, melyek segítik vagy nehezítik a játékosok haladását.

Ebből a játékból meg lehet tanulni, hogy a helyes pénzügyi stratégia idővel meghozza a gyümölcsét. A befektetések segítségével a meglévő vagyon fokozatosan gyarapítható, ezáltal másokkal szemben is szert lehet tenni némi előnyre. A helytelen gazdálkodás következményeképpen pedig adósságspirálba kerülhetünk, ami a mai modern világban is egy létező veszélyforrás.

2. Gazdálkodj okosan

A „Gazdálkodj okosan” hasonlít a Monopoly-ra, bár hangulatában és logikájában jobban illeszkedik a rendszerváltás előtti Magyarországhoz. A játékosok célja, hogy növeljék a saját életszínvonalukat, melyet egy lakás megvásárlásával és bebútorozásával tudnak megvalósítani. Körönként mindenki azonos jövedelemhez jut, így a játékosok haladása jelentős részben a szerencsén múlik.

A játék nem csak szórakoztató, de a helyes életmódra nevelés is nagy hangsúlyt kap benne: az egyik mező például reggeli tornázásra buzdítja a játékosokat. Megjelennek továbbá az alapvető pénzügyi fogalmak (a hitel, a takarékbetét vagy a biztosítás), így akár már gyermekkorban megismerkedhetünk ezekkel. A játék rendkívül népszerű: mostanra már több mint 1 millió eladással büszkélkedhet.

3. Cashflow 101

A „Cashflow 101” társasjáték a pénzügyi témájú oktatókönyvek borítóiról is ismert Robert Kiyosaki találmánya. A játékosok kiinduló helyzete egy mókuskerék, és lépéseik során ebből a helyzetből kell kitörniük. Aki ezt megtette, az elérheti az általa kitűzött célokat, például megengedheti magának a világ körüli utazásokat vagy a jótékonykodást.

A játék során megismerkedhetünk a könyveléstechnika alapjaival, hiszen a játékosoknak vezetniük kell a mérleget és az eredménykimutatást. Ezek a gazdasági alapismeretek nagyon hasznosak lehetnek, amikor valaki pénzügyi szakterületen helyezkedik el, esetleg vállalkozást indít. Ebből kifolyólag a játék nagy népszerűségnek örvend a vállalkozók és üzletemberek körében.

A Cashflow-társasjátéknak köszönhetően fény derül a befektetések világának legfőbb összefüggéseire, a döntéshozatali folyamat során fejlődhet a számviteli szaktudásunk, és elsajátíthatunk egy általános pénzügyes szemléletmódot. Ajánlott mindazoknak, akik szeretnék jól érezni magukat a pénzügyekről való tanulás közben.

4. Az első millió

Ez a társasjáték egy néhány éves magyar találmány, melynek célja, hogy megtanítsa a gyerekeknek a tőzsdei kereskedés mechanizmusait. A játékban egy fiktív pénznem uralkodik, a játékosok egymilliós vagyonnal indulnak, és ezt kell megtöbbszörözniük a befektetési döntéseikkel. A játék fejleszti a matematikai készségeket is, mivel a lépések előtt gyakran kell pontos számításokat végezni.

A játékosok több részre osztják a pénzüket, és számos különböző befektetésben vehetnek részt egyszerre, ami jól mintázza a diverzifikált portfóliók működését. A lehetséges befektetések között szerepel az arany, bizonyos ingatlanok, több részvény, illetve a devizapiac. Aki inkább távol maradna a kockázatos piacoktól, annak a bankbetétek nyújtanak biztonságos menedéket.

Az egyes befektetési kategóriák árfolyama folyton változik, ezért gyorsan kell döntéseket hozni, de a forgandó szerencsének is erős hatása van. A játék során rendszeresen kell értékelni a játékosok aktuális pénzügyi állapotát, melyhez a bevételek és kiadások pontos nyomon követése szükséges. Tapasztalat szerint azok tudnak győzedelmeskedni, akik a racionális kereteken belül bátran kockáztatnak.

5. Alhambra

2003-ban az év társasjátékának választották az „Alhambrát”, amely a klasszikus stratégiai játékok egyik képviselője. Nem kifejezetten pénzügyi témájú, de sok mindent megtaníthat a helyes gazdálkodásról. Ebben a játékban a résztvevők célja a saját erődítményük felépítése. Az erőd alkotóelemeit egyenként lehet megvásárolni, előre meghatározott pénznemben és áron.

Több pénznem is használatban van, és nem is azonos mennyiségű vagyonnal indulnak a játékosok, de ennek hosszú távon nincs nagy jelentősége. A legfontosabb készség, hogy vásárláskor okosan kell beosztani a rendelkezésre álló pénzt, így maximalizálva annak hasznosságát. A játék során egy összetett pontozási rendszer érvényesül, így nem is mindig egyértelmű, hogy éppen ki áll nyerésre. Az elérhető kiegészítőknek köszönhetően az Alhambra az egyik legkomplexebb stratégiai játékká alakítható.

 

Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Blogajánló
  • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

    Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Ez a startup nem az ételt, hanem a profi séfet viszi házhoz

    1,5 millió dolláros befektetéshez jutott a Yhangry nevű vállalat, amely ételek mellett séf-házhozszállítást is kínálna a szolgáltatásai között. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a privát séfek szolgáltatásait jellemzően csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak. Legalábbis eddig így volt. Heinin Zhang és Siddhi Mittal viszont megálmodott egy céget, amely lehetővé teszi a szélesebb közönség számára a privát séfek nyújtotta exkluzív...