Betöltés
loading

5+1 élethelyzet, amikor nem éri meg feltétlenül Babaváró hitelt igényelnünk!

A Babaváró támogatás egy kamatmentes hitel. Ennek ellenére elképzelhető az a helyzet amikor nem éri meg ezt a konstrukciót igényelni? Igen, van olyan szituáció, amikor nem ez a nyerő megoldás.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Először is szögezzük le, hogy a Babaváró hitel egy nagyon kedvező konstrukció. A futamidő alatt született gyermekek számától függően ugyanis kamatmentes lehet, sőt a fennálló tartozásunk is elengedésre kerülhet. Vannak azonban olyan támogatások, amiket elveszíthetünk, ha nem okosan igényeljük meg a konstrukciót.

1. Elbukhatjuk a gyermekünk után járó lakáshitel tőkeelengedést

A július elsejét követően születendő második gyermekünk után 1 millió forint, míg harmadik babánk születése esetén 4 millió forintot engednek el fennálló lakáshitel tartozásunkból. A gyermekek számánál pedig a családban élő összes gyermek számít, nem kell mindnek július 1. után születnie. Vagyis, már akkor is járhat nekünk 4 millió forint elengedés, ha van két gyermekünk, és egy születne július 1. után. Viszont az elengedés kizárólag lakáshitelből járhat, ha csak Babaváró támogatást igényeltünk, akkor elveszítjük ezt a lehetőséget.

Babavárónál az egész tartozásunk leírásra kerül, ha három babánk lesz, viszont feltétel, hogy mindháromnak a futamidő alatt kell születnie. Ha csak egy gyermekünk születne ezen időszak alatt, de Ő már a harmadik baba a családban, akkor jobban járhatunk, ha lakáshitelt igénylünk.

Egy 10 millió forintos 20 éves futamidejű kölcsönt alapul véve közel 1,5 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetnünk egy lakáshitelre, mint a Babaváró támogatásra abban az esetben, ha a futamidő alatt egy gyermek – a család harmadik gyermeke – születik meg.

2. Lakástakarékunk állami támogatását is elveszíthetjük

2018. októberéig lehetett kötni igen kedvező feltételekkel lakástakarékot. A 30 százalékos állami támogatás feltétele a lakáscélú hasznosítás, ideális lehet például lakásvásárlási célú hitelünkbe előtörleszteni a konstrukciót lejáratkor. 10 éves lakástakarék esetében ez a támogatás havi 20 ezer forintos megtakarítási összeg esetében 720 ezer forint lenne. Ezt az összeget nem érdemes bent hagyni az államnál csak azért, mert nem tudunk lakáscélt igazolni. Ha eredetileg lakáshitel előtörlesztését tervezted a megtakarításodból, akkor figyelni kell arra, hogy legyen is lakáshitelünk lejáratkor, ennek a feltételnek pedig a Babaváró támogatás nem fog megfelelni. Természetesen igazolhatunk más lakáscélt is a kifizetéskor, de erre készüljünk fel előre, ne akkor szembesüljünk a dologgal, amikor már hozzájuthatnánk megtakarításunkhoz.

3. Mit veszíthetünk, ha a Babaváró támogatásból lakáscélú hiteleink előtörlesztjük?

Természetesen megérheti egy alacsony kamatozású hitelt kamatmentes kölcsönre cserélni. Akkor hogyan járhatunk ezzel a kiváltással mégis rosszul? Elég csak az előző pontokban leírt két verzióra gondolnunk: a Babaváró hitel kiváltás esetén sem válik lakáscélú jelzáloghitellé. Ahhoz, hogy a lakáshitelek tőkeelengedését vagy a lakástakarékok állami támogatását megkaphassuk, teljesítenünk kell a feltételeket, melyekre a Babaváró hitel biztosan nem lesz megfelelő. Hiszen ez nem lakáshitel!

4. Elbukhatjuk az utólagos csok-ot

A korábban igényelt, gyermekek után járó csok támogatásnál lehetőségünk volt a vásárlásunk, építkezésünk befejezését követően született gyermekünkre utólag támogatást igényelni. Ennek összege 400 ezer forint, külön speciális feltétele pedig, hogy legyen az eredeti támogatási célhoz kapcsolódó lakáshitelünk. Ugyanis a 400 ezer forintot csak ennek a hitelnek az előtörlesztésére lehetne fordítani. Ha Babaváró hitelünkkel kifizettük teljes egészében meglévő lakáshitelünket, akkor elbukhatjuk ezt a 400 ezer forintos támogatást.

5. Kis összegű céljaink megvalósítására használjuk fel a Babaváró hitelt

Önmagában nem járunk rosszul azzal, ha kisebb háztartási gépek, apróbb ház körüli munkák finanszírozására Babaváró hitelt veszünk fel. Viszont ezt a támogatást csak egyszer lehet igényelni, ha nem kérjük a maximális 10 millió forintot, akkor utóbb már nem lesz lehetőségünk a különbözet megigénylésére.

Azt sem javasoljuk, hogy csak azért vegyünk fel 10 millió forintot, mert olcsón jutunk hozzá. Ha nincs szükségünk ekkora összegre, akkor érdemes lehet inkább kivárni. Addig is kisebb összegű kiadásaink finanszírozására megfelelő lehet egy személyi kölcsön. A Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint már 6,95 százalékos kamattal felvehető 1 millió forint, melynek havi törlesztőrészlete 31 691 forint lenne 3 éves futamidő esetén.

Érdemes lehet személyi kölcsönből finanszírozni kisebb céljainkat, és amikor nagyobb kiadásainkhoz lesz szükségünk forrásra, akkor akkor megigényelni a Babaváró hitelt, melynek összegéből a korábbi kölcsöneinket is előtörleszthetjük, így azok nem kamatoznak tovább.

+1 Ne igényeljünk Babaváró hitelt, ha nem tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket

Csak akkora hitelösszeget vegyünk fel, melynek törlesztését fizetni tudjuk. Ne vállaljunk be számunkra irreálisan magas törlesztőrészletet csak azért, mert a hitel olcsó. Érdemes minél magasabb összeget felvenni belőle az igaz, de szabjunk egy határt magunknak a szabadon elkölthető jövedelmünk alapján.

Bankmonitor tipp:

 • Érdemes megigényelni a Babaváró hitelt, hiszen egy gyermek születése esetén már „ingyen” pénznek tekinthető.
 • Gondoljuk át, hogy milyen célra kérnénk a kölcsönt.
 • Nézzük meg ezen cél megvalósítása esetén nem esünk-e el valamilyen más kedvezménytől, támogatástól.
 • Hangoljuk össze a különböző pénzügyi lehetőségeink azért, hogy maximalizáljuk a bennük rejlő anyagi előnyöket.
  Lakáshitel kalkulátor
  step-1
  Milyen lakáshitelre van szükséged?
  Ft
  év
  Add meg az adataidat!
  Ft
  Ft
  Szerepelsz-e a KHR-ben?
  X Ft hitel Y év futamidőre:
  Kategóriánként a legolcsóbbak:

  Havi törlesztő

  THM
  A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
  A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
  Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
  Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
  hitel futamidőre
  havi -tól, THM-től.
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi
  Veled a kapcsolatot
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
  Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Új népsport: vírusszabályszegés

  Leesett az állam, amikor az alábbi fotót készítettem egy sportcsarnokban a múlt héten. Előzetesen annyit tudtam, hogy a gyerekek ismét sportolhatnak, de csupán olyan feltételek... The post Új népsport: vírusszabályszegés appeared first on alapblog.