loading

60%-kal több lakáshitelt „adtak el” júniusban!

A júniusi adatok láttán egyértelműen kijelenthető, hogy magasabb sebességi fokozatba kapcsolt a lakáshitelezés Magyarországon. A devizahitelek forintosítását követően végre a bankok is a hitelügyintézés és a hitelkiváltások lebonyolítására összpontosíthatják eddig lekötött erőforrásaikat. A hitelfelvevőknek viszont nem árt résen lenni, mert a jegybank által lezárt kamatcsökkentési ciklus azt vetíti előre, hogy a jelenleginél kedvezőbb hiteldíjakkal jó ideig nem nagyon találkozhatnak az igénylők.

A végtörlesztés óta nem utaltak ki ennyi lakáshitelt

Az MNB által közzétett friss statisztikák szerint a júniusban kihelyezett új lakáshitelek összértéke meghaladta a 32,5 milliárd forintot, ami 58%-kal múlta felül az egy évvel korábbi 20,5 milliárd forintos és 37%-kal az előző hónap 23,8 milliárdos értéket.

Ettől kedvezőbb adatot a kedvezményes végtörlesztés (2011 vége, 2012 eleje) óta nem láthattunk, de ha az akkori hitelkiváltások egyszeri hatásával nem számolunk, akkor egészen 2009 nyaráig kell visszalapoznunk, hogy harmincmilliárd feletti havi értékekkel találkozzunk.

Azért mielőtt túlzottan eufórikus hangulatba kerülnénk, gyorsan szögezzük le, hogy hiába emelkedik nagy ütemben az új lakáshitel kihelyezések értéke, a teljes kintlévő állomány még mindig csökken. Hogy miért? A magyarázat egyszerű: a háztartások nagyobb értékben törlesztenek hiteleket, mint amilyen mértékben a bankok újakat helyeznek ki. A válság előtti túlzott eladósodás egyértelműen hitelundorba csapott át Magyarországon is (átestünk a ló másik oldalára), a hitelekhez való hozzáállás pedig láthatóan most kezd visszaállni a normális kerékvágásba.

Az ingatlanpiac felívelése magával húzza a hitelezést

A Duna House ingatlanközvetítő hálózat tranzakciószám becslése alapján az idei év első hét hónapjában 80 670 darab lakóingatlan cserélt gazdát, ami megközelíti a 2013-as év teljes forgalmát (83 600 darab). Júliusban újra 12 ezer feletti tranzakciót regisztráltak, ami a válság kitörése óta a már említett – egyszeri hatású – végtörlesztés óta a legkedvezőbb adat. A magasabb számú adásvételhez több lakáshitel igénylés párosul, ami a hitelkiváltási versennyel karöltve eredményezhette a kiemelkedő adatot.

Az ügyfelek átlagosan 6,1%-os lakáshitel THM-mel szembesülhettek az igénylések során, ami barátságosabb, mint az egy évvel korábbi 7,5%-os érték, de figyelembe véve a jegybank által lezárt kamatcsökkentési ciklust, a lakáshitelárak csökkenése a végéhez közeledik.

Ne légy átlagos, néhány adat megadása után válaszd a legkedvezőbb lakáshitelt a kalkulátorunkkal! Az átlagos értékekkel szemben itt számos, jóval alacsonyabb THM mellett kínált banki lakáshitel ajánlat közül választhatsz!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Hiányérzet a lakáshitelezésben: vajon mikor térnek vissza az áthidaló hitelek?

A válság idején a bankok – egy-két kivétellel – sorra vették le a termékpalettájukról az áthidaló hiteleket. Ezek lényege az volt, hogy az ügyfél a tulajdonában lévő ingatlan értékesítéséig a bank megelőlegezte a tervezett eladásból származó bevételt. Ennek köszönhetően az ügyfelek a meglévő lakásuk elhamarkodott értékesítése nélkül belevághattak az új lakásuk megszerzésébe, vagy egy építkezésbe.

Banktól függően egy-két év állt az ügyfelek rendelkezésére, hogy a régi ingatlantól kapkodás nélkül, remélhetőleg magasabb áron megszabaduljanak, majd végtörlesszék az áthidaló hitelt és annak kamatait (egyes bankok havi kamattörlesztést írtak elő). A pénzügyi „békeidőkben” ez kiválóan működött is, de aztán jött a válság. A termék kivezetésének hátterében az ingatlanpiac hanyatlása, a várható értékesítési idő emelkedése és az árzuhanás miatt fokozódó banki kockázatok álltak.

Jelenleg a vételár pontos meghatározása esetén is csak heteket vesz igénybe egy ingatlan értékesítése, de találkoztunk olyan tulajdonossal, aki egy nap alatt eladta a lakását, az árak pedig már reálértéken is a válság előtti szintek közelében mozognak.

Ma is sokan vágnak bele úgy egy ingatlanvásárlásba, hogy a régi lakásukat még nem adták el, emiatt magasabb összegű hitelfelvételre, majd egy sikeres értékesítést követően költséges előtörlesztésre kényszerülnek. Számukra igazán kedvező megoldás lenne egy megfelelően átdolgozott új áthidaló lakáshitel termék.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Mit ér a hitelfedezeti biztosításom járvány idején?

A kockázati életbiztosítások, ezen belül is a hitelfedezeti életbiztosítások nyújtják a leggyorsabb anyagi segítséget, amennyiben tragédia történne velünk. Nem kell azonban a legrosszabbra gondolni, kiegészítő biztosításokkal munkanélküliség, kórházi kezelés vagy...

Tévhitetek a hitelkamatok, díjak módosításával kapcsolatban!

Már 2015-től a bankok nem módosíthatják a hitelünk kamatát, díjait, egyéb kondícióit egyoldalúan a saját elképzeléseik alapján. Csak meghatározott időközönként és meghatározott - előre kialakított módszertan alapján - mértékben változhatnak...