60-100 ezer Ft-ot fogsz fizetni a közjegyzőnek lakáshiteledért

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 08. 14.

Hitel felvételekor nem csak az induló banki költségekre és földhivatali díjakra érdemes tartalékot képeznünk, hanem a megkerülhetetlen közjegyző díjazására is félre kell tennünk. Aki egyszer már felvett lakáshitelt, azoknak a többsége közjegyző szeretne lenni, hiszen egy átlagos hitel felvételekor ez a költség 60-100 ezer Ft-ot is elér (maximum 45-60 perces munkáért). A közjegyzői költségeket rendeleti úton szabályozzák, mégis tartalmazhat szubjektív elemeket is. Távolról – a Bankmonitor irodájából nézve – a közjegyzői tevékenységet, egyszerűen nincs könnyebb terep a hitelezés élénkítésére, mint a közjegyzői díjak csökkentése. És ezzel a legtöbb ügyvéd véleménye is egybevág.

Rögtön nézzünk is meg egy konkrét példát!

A számolás során 8 millió Ft-os ügyértékkel, 20 oldalas közjegyzői okirattal, 4 eredeti és 1 másolt példánnyal, valamint 2 db névaláírás valódiságának tanúsításáért felszámított költséggel kalkuláltunk. Azt, hogy egyoldalú, többoldalú vagy jelzálog-hitelintézet által kötött okiratot kell készíttetnünk a közjegyzővel, arra sajnos nincs ráhatásunk. A közjegyzői díjak közötti eltérést a szerződés típusa jelenti. A legdrágább a többoldalú közjegyzői okirat a közel 120 ezer forintos díjával, szemben az egyoldalú vagy akár a jelzálog-hitelintézetek által kötött szerződésekkel, ahol a közjegyzői díj „csupán” ennek töredékét jelenti az adott ügylet során.

közjegyzői díjak

A szerződés aláírásakor lehetőségünk van saját közjegyzőt választani, így akár spórolhatunk is, ha többoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat helyett, elégséges egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot kötni (természetesen ehhez a bank hozzájárulása is szükséges).

Lássuk a részleteket!

Legyen szó akár szabad felhasználású vagy adott hitelcélhoz kötött jelzáloghitelről az ügyletet közokiratba kell foglalni, ami a közjegyző feladata. A közokiratba foglalás átlagos költsége egy 8 millió Ft-os hitel esetén megközelítőleg 80 ezer Ft, ami a következő tételekből tevődik össze:

közjegyzői díjszabás

Fontos kiemelni, hogy a szerződés tartalma és bonyolultsága erősen befolyásolja a közjegyzői díjakat, ezért közjegyző és közjegyző díjszabása eltérhet egymástól (legrosszabb esetben akár kétszeres költségekkel is találkozhatunk). Az IM rendelet megfogalmazása szerint ugyanis a közjegyzőnek jogában áll megítélni a szerződés bonyolultságát és annak megfelelő díjtételt alkalmazni.

A közjegyzői díj két fő része a munkadíj és költségtérítés:

Hitelszerződés esetén az ügyérték egyértelműen megállapítható (a felvett hitel összege), így a tevékenységre fordított idő alapú árazással nem kell foglalkoznunk. Érdemes a közjegyző hivatalába ellátogatni, ugyanis ha külső helyszínre hívjuk, akkor annak többletköltsége van. Az egyéb munkadíjak közé tartozik az okiratról készült másolat hitelesítésének, valamint a névaláírás valódiságának tanúsításának díja.

Készkiadás alatt a közokirat leírási díját kell érteni. Ez azt jelenti, hogy minél rövidebb a közokirat, annál többet tudnánk rajta megspórolni, azonban az oldalszámot nem tudjuk befolyásolni, így ezzel a lehetőséggel nem tudunk élni. Végül költségátalányként a munkadíj 40%-a illeti meg a közjegyzőt.

Az ügyértékhez igazodó munkadíjat érdemes részletesebben is megvizsgálni, ugyanis a többi költségelemmel ellentétben bonyolultabban számítható:

munkadíj az ügyérték alapján

Ez azt jelenti, hogyha felveszünk egy 8 millió Ft-os hitelt, akkor az alapdíj 56.700 Ft. Ezen felül még további 15.000 Ft költséggel kell számolnunk, melyet úgy kaptunk meg, hogy az 5 millió Ft feletti rész, jelen esetben 3 millió Ft-nak vesszük a 0,5%-át. Tehát ez egy többoldalú szerződés esetében 71.700 Ft-os ügyérték alapú díjat jelent.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

14 Hozzászólás

 1. bognarbarnabasne

  A közjegyzőnek van e számlaadási kötelezettsége
  a díj felvételekor??
  Vagy csak levonja a bank a hitelből?
  Bognár Barnabésné

  2013.10.13.12:06

 2. Botka Zsuzsanna

  Sziasztok!
  Azt kérdezném, ha kikérek a Közjegyzőtől egy hiteles közjegyzői okirat másolatot, akkor azért kell e fizetnem?, és ha igen akkor mennyit?

  Előre is köszönöm.

  Üdv, Zsuzsa

  2016.06.22.19:22

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zsuzsa! A közjegyzői okirat másolatáért fizetni kell, amit a közjegyzői díjszabás szerint kell megfizetni. Ehhez még a közjegyzői munkadíjat is felszámítják. Ezért a másolat kiadásának költsége eltérő lehet.

   2016.06.23.07:13

 3. Bognárné l. Krisztina

  Arra lennék kíváncsi, hogy kiadom a családi házamat albérletbe, határozott szerződéssel, mennyit kell fizetnem a közjegyzőnél?

  2016.07.30.19:58

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Krisztina! A közjegyzők munkadíja eltérő. Javasoljuk, hogy kérjen be több helyről ajánlatot.

   2016.08.01.16:55

 4. Ati

  Idézet a 14/1991- ből:
  (4)4 A jelzálog-hitelintézetek által kötött jelzálog-hitelszerződések – kivéve a 30/A. §-ban foglalt ügyleteket – közokiratba foglalásáért a 9. § szerinti munkadíj negyedrésze jár azzal, hogy a munkadíj megállapítása során a 7. §-ban foglalt rendelkezések nem alkalmazhatóak.

  Ezzel miért nem kalkulálnak?
  30/A. par kamattámogatott lakáshitelekre vonatkozik.

  2016.08.12.09:45

 5. Nyári gábor

  Heló.a párommal 1/2 rèszbe veszünk lakást a felvett hitel 10 millió ft.Mennyi ilyenkor a közjegyzői díj.Egyoldalú kötelezettség vállalás!

  2016.11.26.21:55

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gábor! A közjegyzői díjszabást törvény szabályozza, ennek ellenére eltérés lehet közjegyző és közjegyző díja között. Ennél az összegnél 50-70 ezer forint körüli összegre lehet számítani.

   2016.11.28.08:17

 6. Nagy Kitti

  Ház vásárlás előtt állunk, 7.300.000ft a kiszemelt ingatlan.Férjemmel 50-50 %-ban osztozunk. Hitelfelvétellel vásároljuk, nem egészen 6.000.0000ft lesz a hitel összeg. A kérdésem az lenne, hogy az induló banki költségek mellett milyen kiadásokkal kell még számolnom?

  2018.03.21.16:51

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kitti,

   Az induló banki költségekben az értékbecslés, tulajdoni lap, jelzálog bejegyzés díja, folyósítási jutalék/szerződéskötési díj szokott szerepelni, adott esetben rendszeresen fizetendő a számlavezetési díj. Ezeken kívül számolnia kell a közjegyzői díjjal, a lakásbiztosítással is. A 6 milliós összegnél 80-100 ezer forint körüli költséget jelentenek, de banktól függően bizonyos tételeket részben vagy egészében visszatéríthetnek.

   Az adásvételi szerződés előkészítéséhez ügyvédi munkadíjjal kell számolni, ez változó mértékű, van ahol a vételár százalékában határozzák meg. Közvetlenül a lakásvásárláshoz kapcsolódik a vagyonszerzési illeték, ez jelenleg a vételár 4%-ában van meghatározva. Első lakásvásárlásnál ennek a felét kell fizetni, és lehet kérni 12 havi részletfizetést, ugyanakkor más esetekben is lehet illetékkedvezmény.

   2018.03.22.08:33

 7. gaal adrienn

  Uj lakas vasarlasahoz 40 millio Ft bankhitel bank altalkeszitett 1/1 tulajdon es 2 haszonelvezo jelzaloghitel eseten mennyi kozjegyzoi dij varhato (irodaban kotesnel)
  Koszonettel

  2018.04.24.10:08

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Adrienn!
   Nagyságrendileg 90 000 Ft körüli összegre lehet számítani.

   2018.04.24.16:07

 8. Erika

  Jó napot. Párommal közösen veszünk fel lakashitelt 1700000 ftot. Mennyi közjegyzői díjra számíthatunk? Előre is köszönöm.

  2018.06.06.20:27

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Erika,

   Nagyságrendileg 64 ezer forintos közjegyzői díjra számíthatnak.

   2018.06.11.09:58

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

2018. 06. 17.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Mutatjuk a 8 legjobban kereső focistát!

2018. 06. 16.

Nagy üzlet a sport és azon belül is a labdarúgás, hatalmas összegek fordulnak meg a sportágban és ebből persze nagyon sokat profitálnak a top játékosok. A Forbes összegyűjtötte, hogy ki...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.