60-100 ezer Ft-ot fogsz fizetni a közjegyzőnek lakáshiteledért

 • 2013.08.14.
 • szerző: bankmonitor

Hitel felvételekor nem csak az induló banki költségekre és földhivatali díjakra érdemes tartalékot képeznünk, hanem a megkerülhetetlen közjegyző díjazására is félre kell tennünk. Aki egyszer már felvett lakáshitelt, azoknak a többsége közjegyző szeretne lenni, hiszen egy átlagos hitel felvételekor ez a költség 60-100 ezer Ft-ot is elér (maximum 45-60 perces munkáért). A közjegyzői költségeket rendeleti úton szabályozzák, mégis tartalmazhat szubjektív elemeket is. Távolról – a Bankmonitor irodájából nézve – a közjegyzői tevékenységet, egyszerűen nincs könnyebb terep a hitelezés élénkítésére, mint a közjegyzői díjak csökkentése. És ezzel a legtöbb ügyvéd véleménye is egybevág.

Rögtön nézzünk is meg egy konkrét példát!


példa

A számolás során 8 millió Ft-os ügyértékkel, 20 oldalas közjegyzői okirattal, 4 eredeti és 1 másolt példánnyal, valamint 2 db névaláírás valódiságának tanúsításáért felszámított költséggel kalkuláltunk. Azt, hogy egyoldalú, többoldalú vagy jelzálog-hitelintézet által kötött okiratot kell készíttetnünk a közjegyzővel, arra sajnos nincs ráhatásunk. A közjegyzői díjak közötti eltérést a szerződés típusa jelenti. A legdrágább a többoldalú közjegyzői okirat a közel 120 ezer forintos díjával, szemben az egyoldalú vagy akár a jelzálog-hitelintézetek által kötött szerződésekkel, ahol a közjegyzői díj „csupán” ennek töredékét jelenti az adott ügylet során.

A szerződés aláírásakor lehetőségünk van saját közjegyzőt választani, így akár spórolhatunk is, ha többoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat helyett, elégséges egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot kötni (természetesen ehhez a bank hozzájárulása is szükséges).Lássuk a részleteket!

Legyen szó akár szabad felhasználású vagy adott hitelcélhoz kötött jelzáloghitelről az ügyletet közokiratba kell foglalni, ami a közjegyző feladata. A közokiratba foglalás átlagos költsége egy 8 millió Ft-os hitel esetén megközelítőleg 80 ezer Ft, ami a következő tételekből tevődik össze:

közjegyzőidíjszabás

Fontos kiemelni, hogy a szerződés tartalma és bonyolultsága erősen befolyásolja a közjegyzői díjakat, ezért közjegyző és közjegyző díjszabása eltérhet egymástól (legrosszabb esetben akár kétszeres költségekkel is találkozhatunk). Az IM rendelet megfogalmazása szerint ugyanis a közjegyzőnek jogában áll megítélni a szerződés bonyolultságát és annak megfelelő díjtételt alkalmazni.

A közjegyzői díj két fő része a munkadíj és költségtérítés:

Hitelszerződés esetén az ügyérték egyértelműen megállapítható (a felvett hitel összege), így a tevékenységre fordított idő alapú árazással nem kell foglalkoznunk. Érdemes a közjegyző hivatalába ellátogatni, ugyanis ha külső helyszínre hívjuk, akkor annak többletköltsége van. Az egyéb munkadíjak közé tartozik az okiratról készült másolat hitelesítésének, valamint a névaláírás valódiságának tanúsításának díja.

Készkiadás alatt a közokirat leírási díját kell érteni. Ez azt jelenti, hogy minél rövidebb a közokirat, annál többet tudnánk rajta megspórolni, azonban az oldalszámot nem tudjuk befolyásolni, így ezzel a lehetőséggel nem tudunk élni. Végül költségátalányként a munkadíj 40%-a illeti meg a közjegyzőt.

Az ügyértékhez igazodó munkadíjat érdemes részletesebben is megvizsgálni, ugyanis a többi költségelemmel ellentétben bonyolultabban számítható:

munkadíj

Ez azt jelenti, hogyha felveszünk egy 8 millió Ft-os hitelt, akkor az alapdíj 56.700 Ft. Ezen felül még további 15.000 Ft költséggel kell számolnunk, melyet úgy kaptunk meg, hogy az 5 millió Ft feletti rész, jelen esetben 3 millió Ft-nak vesszük a 0,5%-át. Tehát ez egy többoldalú szerződés esetében 71.700 Ft-os ügyérték alapú díjat jelent.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

8 Hozzászólás

 • bognarbarnabasne 2013-10-13 12:06:53 - Válasz

  A közjegyzőnek van e számlaadási kötelezettsége
  a díj felvételekor??
  Vagy csak levonja a bank a hitelből?
  Bognár Barnabésné

 • Botka Zsuzsanna 2016-06-22 19:22:49 - Válasz

  Sziasztok!
  Azt kérdezném, ha kikérek a Közjegyzőtől egy hiteles közjegyzői okirat másolatot, akkor azért kell e fizetnem?, és ha igen akkor mennyit?

  Előre is köszönöm.

  Üdv, Zsuzsa

  • bankmonitor.hu 2016-06-23 07:13:00 - Válasz

   Kedves Zsuzsa! A közjegyzői okirat másolatáért fizetni kell, amit a közjegyzői díjszabás szerint kell megfizetni. Ehhez még a közjegyzői munkadíjat is felszámítják. Ezért a másolat kiadásának költsége eltérő lehet.

 • Bognárné l. Krisztina 2016-07-30 19:58:57 - Válasz

  Arra lennék kíváncsi, hogy kiadom a családi házamat albérletbe, határozott szerződéssel, mennyit kell fizetnem a közjegyzőnél?

  • bankmonitor.hu 2016-08-01 16:55:33 - Válasz

   Kedves Krisztina! A közjegyzők munkadíja eltérő. Javasoljuk, hogy kérjen be több helyről ajánlatot.

 • Ati 2016-08-12 09:45:48 - Válasz

  Idézet a 14/1991- ből:
  (4)4 A jelzálog-hitelintézetek által kötött jelzálog-hitelszerződések – kivéve a 30/A. §-ban foglalt ügyleteket – közokiratba foglalásáért a 9. § szerinti munkadíj negyedrésze jár azzal, hogy a munkadíj megállapítása során a 7. §-ban foglalt rendelkezések nem alkalmazhatóak.

  Ezzel miért nem kalkulálnak?
  30/A. par kamattámogatott lakáshitelekre vonatkozik.

 • Nyári gábor 2016-11-26 21:55:58 - Válasz

  Heló.a párommal 1/2 rèszbe veszünk lakást a felvett hitel 10 millió ft.Mennyi ilyenkor a közjegyzői díj.Egyoldalú kötelezettség vállalás!

  • bankmonitor.hu 2016-11-28 08:17:56 - Válasz

   Kedves Gábor! A közjegyzői díjszabást törvény szabályozza, ennek ellenére eltérés lehet közjegyző és közjegyző díja között. Ennél az összegnél 50-70 ezer forint körüli összegre lehet számítani.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Évértékelő és demográfia

  Orbán Viktornak demográfiailag teljesen igaza volt évértékelőjében. A demográfia a nagyon hosszú távú gazdasági-társadalmi folyamatok egyik legfontosabb meghatározója, és ha már pályára állt, akkor nehéz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.