Betöltés

60-100 ezer Ft-ot fogsz fizetni a közjegyzőnek lakáshiteledért

szerző: Bankmonitor.hu
2013-08-14

Hitel felvételekor nem csak az induló banki költségekre és földhivatali díjakra érdemes tartalékot képeznünk, hanem a megkerülhetetlen közjegyző díjazására is félre kell tennünk. Aki egyszer már felvett lakáshitelt, azoknak a többsége közjegyző szeretne lenni, hiszen egy átlagos hitel felvételekor ez a költség 60-100 ezer Ft-ot is elér (maximum 45-60 perces munkáért). A közjegyzői költségeket rendeleti úton szabályozzák, mégis tartalmazhat szubjektív elemeket is. Távolról – a Bankmonitor irodájából nézve – a közjegyzői tevékenységet, egyszerűen nincs könnyebb terep a hitelezés élénkítésére, mint a közjegyzői díjak csökkentése. És ezzel a legtöbb ügyvéd véleménye is egybevág.

Rögtön nézzünk is meg egy konkrét példát!

A számolás során 8 millió Ft-os ügyértékkel, 20 oldalas közjegyzői okirattal, 4 eredeti és 1 másolt példánnyal, valamint 2 db névaláírás valódiságának tanúsításáért felszámított költséggel kalkuláltunk. Azt, hogy egyoldalú, többoldalú vagy jelzálog-hitelintézet által kötött okiratot kell készíttetnünk a közjegyzővel, arra sajnos nincs ráhatásunk. A közjegyzői díjak közötti eltérést a szerződés típusa jelenti. A legdrágább a többoldalú közjegyzői okirat a közel 120 ezer forintos díjával, szemben az egyoldalú vagy akár a jelzálog-hitelintézetek által kötött szerződésekkel, ahol a közjegyzői díj „csupán” ennek töredékét jelenti az adott ügylet során.

közjegyzői díjak

A szerződés aláírásakor lehetőségünk van saját közjegyzőt választani, így akár spórolhatunk is, ha többoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat helyett, elégséges egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot kötni (természetesen ehhez a bank hozzájárulása is szükséges).

Lássuk a részleteket!

Legyen szó akár szabad felhasználású vagy adott hitelcélhoz kötött jelzáloghitelről az ügyletet közokiratba kell foglalni, ami a közjegyző feladata. A közokiratba foglalás átlagos költsége egy 8 millió Ft-os hitel esetén megközelítőleg 80 ezer Ft, ami a következő tételekből tevődik össze:

közjegyzői díjszabás

Fontos kiemelni, hogy a szerződés tartalma és bonyolultsága erősen befolyásolja a közjegyzői díjakat, ezért közjegyző és közjegyző díjszabása eltérhet egymástól (legrosszabb esetben akár kétszeres költségekkel is találkozhatunk). Az IM rendelet megfogalmazása szerint ugyanis a közjegyzőnek jogában áll megítélni a szerződés bonyolultságát és annak megfelelő díjtételt alkalmazni.

A közjegyzői díj két fő része a munkadíj és költségtérítés:

Hitelszerződés esetén az ügyérték egyértelműen megállapítható (a felvett hitel összege), így a tevékenységre fordított idő alapú árazással nem kell foglalkoznunk. Érdemes a közjegyző hivatalába ellátogatni, ugyanis ha külső helyszínre hívjuk, akkor annak többletköltsége van. Az egyéb munkadíjak közé tartozik az okiratról készült másolat hitelesítésének, valamint a névaláírás valódiságának tanúsításának díja.

Készkiadás alatt a közokirat leírási díját kell érteni. Ez azt jelenti, hogy minél rövidebb a közokirat, annál többet tudnánk rajta megspórolni, azonban az oldalszámot nem tudjuk befolyásolni, így ezzel a lehetőséggel nem tudunk élni. Végül költségátalányként a munkadíj 40%-a illeti meg a közjegyzőt.

Az ügyértékhez igazodó munkadíjat érdemes részletesebben is megvizsgálni, ugyanis a többi költségelemmel ellentétben bonyolultabban számítható:

munkadíj az ügyérték alapján

Ez azt jelenti, hogyha felveszünk egy 8 millió Ft-os hitelt, akkor az alapdíj 56.700 Ft. Ezen felül még további 15.000 Ft költséggel kell számolnunk, melyet úgy kaptunk meg, hogy az 5 millió Ft feletti rész, jelen esetben 3 millió Ft-nak vesszük a 0,5%-át. Tehát ez egy többoldalú szerződés esetében 71.700 Ft-os ügyérték alapú díjat jelent.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

28 Hozzászólás

 1. bognarbarnabasne

  A közjegyzőnek van e számlaadási kötelezettsége
  a díj felvételekor??
  Vagy csak levonja a bank a hitelből?
  Bognár Barnabésné

 2. Botka Zsuzsanna

  Sziasztok!
  Azt kérdezném, ha kikérek a Közjegyzőtől egy hiteles közjegyzői okirat másolatot, akkor azért kell e fizetnem?, és ha igen akkor mennyit?

  Előre is köszönöm.

  Üdv, Zsuzsa

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zsuzsa! A közjegyzői okirat másolatáért fizetni kell, amit a közjegyzői díjszabás szerint kell megfizetni. Ehhez még a közjegyzői munkadíjat is felszámítják. Ezért a másolat kiadásának költsége eltérő lehet.

 3. Bognárné l. Krisztina

  Arra lennék kíváncsi, hogy kiadom a családi házamat albérletbe, határozott szerződéssel, mennyit kell fizetnem a közjegyzőnél?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Krisztina! A közjegyzők munkadíja eltérő. Javasoljuk, hogy kérjen be több helyről ajánlatot.

 4. Ati

  Idézet a 14/1991- ből:
  (4)4 A jelzálog-hitelintézetek által kötött jelzálog-hitelszerződések – kivéve a 30/A. §-ban foglalt ügyleteket – közokiratba foglalásáért a 9. § szerinti munkadíj negyedrésze jár azzal, hogy a munkadíj megállapítása során a 7. §-ban foglalt rendelkezések nem alkalmazhatóak.

  Ezzel miért nem kalkulálnak?
  30/A. par kamattámogatott lakáshitelekre vonatkozik.

 5. Nyári gábor

  Heló.a párommal 1/2 rèszbe veszünk lakást a felvett hitel 10 millió ft.Mennyi ilyenkor a közjegyzői díj.Egyoldalú kötelezettség vállalás!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gábor! A közjegyzői díjszabást törvény szabályozza, ennek ellenére eltérés lehet közjegyző és közjegyző díja között. Ennél az összegnél 50-70 ezer forint körüli összegre lehet számítani.

 6. Nagy Kitti

  Ház vásárlás előtt állunk, 7.300.000ft a kiszemelt ingatlan.Férjemmel 50-50 %-ban osztozunk. Hitelfelvétellel vásároljuk, nem egészen 6.000.0000ft lesz a hitel összeg. A kérdésem az lenne, hogy az induló banki költségek mellett milyen kiadásokkal kell még számolnom?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Kitti,

   Az induló banki költségekben az értékbecslés, tulajdoni lap, jelzálog bejegyzés díja, folyósítási jutalék/szerződéskötési díj szokott szerepelni, adott esetben rendszeresen fizetendő a számlavezetési díj. Ezeken kívül számolnia kell a közjegyzői díjjal, a lakásbiztosítással is. A 6 milliós összegnél 80-100 ezer forint körüli költséget jelentenek, de banktól függően bizonyos tételeket részben vagy egészében visszatéríthetnek.

   Az adásvételi szerződés előkészítéséhez ügyvédi munkadíjjal kell számolni, ez változó mértékű, van ahol a vételár százalékában határozzák meg. Közvetlenül a lakásvásárláshoz kapcsolódik a vagyonszerzési illeték, ez jelenleg a vételár 4%-ában van meghatározva. Első lakásvásárlásnál ennek a felét kell fizetni, és lehet kérni 12 havi részletfizetést, ugyanakkor más esetekben is lehet illetékkedvezmény.

 7. gaal adrienn

  Uj lakas vasarlasahoz 40 millio Ft bankhitel bank altalkeszitett 1/1 tulajdon es 2 haszonelvezo jelzaloghitel eseten mennyi kozjegyzoi dij varhato (irodaban kotesnel)
  Koszonettel

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Adrienn!
   Nagyságrendileg 90 000 Ft körüli összegre lehet számítani.

 8. Erika

  Jó napot. Párommal közösen veszünk fel lakashitelt 1700000 ftot. Mennyi közjegyzői díjra számíthatunk? Előre is köszönöm.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Erika,

   Nagyságrendileg 64 ezer forintos közjegyzői díjra számíthatnak.

 9. Kis István

  Üdvözlöm!
  Házassági vagyonközösség megszűnése esetén mennyi a közjegyzői díj akkor, ha 2005-ben felvett 1.800.000,- Ft jelzáloghitelből még két év ( ~400.000,-Ft) van vissza és az egyik fél 1/2 tulajdoni hányada a másik fél nevére kerül?
  Köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves István,
   A közjegyzői díj számos dologtól függ még a leírtakon kívül, ezért erre egy közjegyző tud pontos választ adni Önnek.

 10. Tóth Judit

  Azt szeretném megtudni, hogy 10 milliós hitel felvétele esetén mennyi lehet a közjegyzői díj felső határa. A bankban javasolták, hogy nézzek körül, mert nagyon nagy eltérések vannak. Most készülök ingatlant vásárolni, és az egyéb költségek számításánál jó lenne az összeg ismerete.
  A választ előre is köszönöm.

  1. Bankmonitor

   Kedves Judit,

   Egy becslést tudunk arra vonatkozóan adni, hogy mennyi lehet a közjegyzői díj 10 milliós hitelnél. Ez alapján kb. 60 ezer, legfeljebb 100 ezer forint körüli összegre lehet számítani.

 11. Vidi Katalin

  Mi vettünk egy házat 5000000 ft -értékben,fedezetként a vásárolt ház és egy másik ingatlan is le van terhelve.Most szeretnénk a másik ingatlant kivonni a jelzálog ,tehát csak a mi házunkon marad jelzálog.Szerződésmódosítási díjat (közjegyzői díjat ) kell fizetnünk .Szeretném megkérdezni ez az összeg mennyi lenne?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Katalin,
   Ez több tényezőtől függ, egy átlagos díjat tudunk írni, amely egy szerződésmódosítás esetén 15-20 ezer Ft körüli összeg.

 12. Györgyi

  15 M lakáshitel szerződéshez közjegyzői okiratba foglalt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat elkészítését kérik. Mennyi közjegyzői díj felszámolására számíthatunk (tól-ig). A választ előre is köszönöm.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Györgyi,
   Nem tudunk tól-ig összeget írni, mert nem ismerjük az összes közjegyző díjszabását. Becslésünk a 15 millió Ft-os hitelösszegre kb. 60 ezer Ft.

 13. borcsik J.

  Üdvözlöm.
  Érdeklődni szeretnék hogy vásárolnának egy lakást.
  36.7mill.-ert.
  29,4mil.a hitel.
  Arra lennék kíváncsi hogy mekkora összeg a közjegyzői munkadíj.
  Köszönöm

  1. Nagy Ildikó

   Kedves borcsik J.,
   A közjegyzői díj összege függ több tényezőtől függ (pl. a szerződés hossza, típusa, közjegyző díjszabása), becslésünk 75 000 Ft körüli összeg.

 14. Vasku gyula

  Jonapot,kérdésem a következö,jelzáloghitel modósitás után,13M, forint után mennyi a közjegyzöi dija

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Gyula,
   Kérjük, pontosítsa, hogy mit ért “jelzáloghitel módosítás után” alatt!

 15. Kovács Attila

  Közjegyzői okiratot nekem, mint adósnak alapvetően nem érdemes készíttetnem, hiszen ez annyiban erősebb, mint a szerződés, hogy a hitelező peren kívül azonnal intézkedhet az adósság behajtásáról. Ergo az eljárás csak és kizárólag a bank érdeke. Ezesetben az eljárás díját miért nem a bank viseli? Egyáltalán jogos-e, hogy az erőfölénnyel visszaélve ilyen, egyébként nem is csekély terhet hárít az ügyfelére? Hasonlóképpen a földhivatali eljárás díját a jelzálog bejegyzéséhez miért nem a jogot szerző viseli, amint az a díjszabásoknál alapvető szabály?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Attila,
   A bankok jogosultak meghatározni általános szerződési feltételeket, amely minden ügyfélre egységesen érvényes, és ha hitelt vesz fel, akkor ezt el kell, hogy fogadja. Ma ezek a szerződési feltételek, és – ahogy általánosságban minden – mindaddig jogszerűek, amíg az ellenkezőjét meg nem állapítják. Lehet, hogy sovány vigasz, de több bank is visszatéríti vagy átvállalja a közjegyzői díjat vagy annak egy részét, a földhivatali díjra azonban ez ritkábban jellemző.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ügyesen választanak lakáshitelt a magyarok

Bármennyire is nehéz helyzetben vannak jelenleg a lakásvásárlók, a statisztikák azt mutatják, a többség körültekintően hoz döntést. Pedig a rakétaként emelkedő ingatlanárak több csapdát is rejtegetnek. De vajon belesétálnak ezekbe...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.