Betöltés

6%-os EHO: mi után kell fizetned és mi után nem?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-07-18

Akik fenntartásokkal kezelik a hetes számot, azoknak igazolást nyerhet babonájuk, miszerint a nehézségek hétévenként jelentkeznek erőteljesebben. A 16%-os kamatadó – közel hét évvel ezelőtt bekövetkezett – bevezetésekor sokan keresték, hogy milyen törvényes lehetőségek vannak a kifizetendő adó mérséklésére. Ez ma sincs másként a 6%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) bevezetését megelőzően. Mégis milyen jövedelmek tartoznak az új teher alá? Melyek azok, amelyek mentesülnek? Hogyan kerül kiszámításra az új „adó” és hogyan fizetjük meg? Összeszedtük a legfontosabb részleteket.

A jogszabályi környezet változásával 2013. augusztus 1-jétől a kamatadón (16%) kívül (néhány kivételtől eltekintve) kamatjövedelmünk után további 6%-os egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) kell majd fizetnünk. Tehát többnyire minden olyan kamatjövedelmet érint az új teher, amelyek után eddig is kamatadót kellett fizetni. (A teljesség igénye nélkül például a bankszámlánkon jóváírt kamat, a betéteken elért kamat, a kötvények kamata és hozama, valamint a befektetési jegyeken elért jövedelem érintett.) Továbbá újdonság, hogy a 2013. július 31-ét követően Tartós Befektetési Szerződés keretében nyitott számlákról indított lekötések 3 éven belüli felmondásakor keletkező jövedelmek is bekerültek ebbe a körbe. Így ilyen esetekben a jövedelem után a 16%-os kamatadó mellett szintén meg kell fizetni a 6%-os EHO-t is.

Az új EHO kötelezettség alapja megegyezik a kamatadó alapjával. Tehát, ha elhelyezünk 1.000.000 Ft-ot valamelyik banknál 1 éves futamidőre 4,5%-os kamat mellett, akkor a 45.000 forintos kamatból

 • a kamatadó (16%) 7.200 Ft,
 • az EHO (6%) 2.700 Ft.

A kamatadónál megszokottak szerint az EHO bevallásával, befizetésével kapcsolatban sincs adminisztratív teendőnk. A 6%-os terhet bankunk állapítja meg, vonja le, fizeti meg és vallja be, nekünk pedig ezzel kapcsolatban egyéb kötelezettségünk nincs.

Mégis milyen jövedelmek mentesülnek az új teher alól?

 • Többek között a 2006. szeptember 1. előtt határozott időtartamú kamatperiódusra megkötött betét-, folyószámla-, és takarékbetét szerződések, valamint a 2006. szeptember 1. előtt megkötött értékpapír-ügyletek esetében jóváírt vagy kifizetett kamatjövedelmek.
 • Az Európai Gazdasági Térség (EGT) állama által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír (így például az államkötvények) utáni kamatjövedelem.
 • A nyilvánosan kibocsátott befektetési jegyekből („kollektív befektetési értékpapírok”) származó kamatjövedelem, amelyek kezelési szabályzatuk értelmében legalább 80%-ban EGT-állam által nyilvánosan kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat tartalmaznak.
 • Továbbá minden kamatjövedelem, amelyekre eddig sem vonatkozott a kamatadó. Így például a külföldi illetőségű magánszemély kamatjövedelme, vagy a NYESZ számlán, TBSZ számlán jóváírt kamat.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Néhány különleges szabály

Tegyük fel, hogy egy folyamatban lévő betéttel rendelkezünk (tehát a kamatperiódus az EHO kötelezettség bevezetését megelőzően indult), de a futamidő csak 2013. augusztus 1-jét követően ér véget. Ilyen esetben a betétünk után járó kamatnak csak a 2013. augusztus 1-jétől esedékes része után kell majd az EHO-t megfizetnünk. Tehát az új teher a bevezetése előtti időszakra járó kamatot nem érinti.

A legkésőbb 2013. július 31-ig megnyitott TBSZ számlákra nem vonatkozik az új EHO fizetési kötelezettség, még akkor sem, ha úgy döntünk, hogy 3 éven belül megszüntetjük a számlát (persze a 16%-os kamatadó megfizetésével ilyenkor számolni kell).
A TBSZ számla jelenlegi működéséről itt olvashatsz bővebben. Továbbá a már meglévő NYESZ számlák adóköteles megszüntetése esetében sem kell az EHO-t megfizetni.

A hatályos Szja. törvény értelmében dönthetünk úgy, hogy a kamatadózás helyett az ún. ellenőrzött tőkepiaci ügyletek (ETÜ) szerinti adózási szabályokat szeretnénk alkalmazni az állampapírokon és vállalati kötvényeken, valamint a befektetési jegyeken elért jövedelem esetében. Fontos, hogy ez a rendelkezés kizárólag a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott kötvényekre, befektetési jegyekre vehető igénybe (erről egy korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben). Dióhéjban, az ETÜ szerinti adózási szabályok választása révén nyílik lehetőségünk az érintett kamatadós ügyletek nyereségét, illetve veszteségét egymással, valamint más ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemmel (pl.: részvénykereskedésből származó jövedelem) szembeállítani, így adóalapunkat és ez által a fizetendő adónkat csökkenteni. Sajnálatos módon ez a lehetőség a jövőben megszűnik, azaz a két adózási mód között nem fogunk tudni választani. Pozitívum azonban, hogy az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből származó jövedelmeket (például a tőzsdei értékpapír ügyletekből származó) az EHO fizetési kötelezettség nem fogja terhelni.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

 

16 Hozzászólás

 1. Emmlujo

  1. Befektetési jegyekre is vonatkozik az aug.01 dátum,mármint hogy az előtte elért hozam EHO mentes?

  2. Érdemes átcsoportosítani a bef.jegyeket TBSZ számlára?

  3. A Magyar Államkötvény-ekre mi a feltétel?,1. Befektetési jegyeknél is érvényes az augusztus 1.dátum,mármint hogy az előtte elért hozam után nem kell fizetni a 6% EHO-t?

  2. Érdemes-e normál értékpapír számláról áttenni a befektetési jegyeket TBSZ-re?

 2. bankmonitor.hu

  1., Az augusztus 1-je előtt nyitott ügylet(ek) esetében a befektetési jegyeken realizált kamatjövedelemnél is csak a 2013. augusztus 1-jétől esedékes rész után kell majd az EHO-t megfizetni.

  2., Tekintettel arra, hogy a TBSZ számlára a 0. évben kizárólag befizetéseket lehet teljesíteni (értékpapírokat nem tud rá transzferálni), ezért a befektetési jegyeket nem lehet átcsoportosítani. Mindamellett a befektetési jegyek zöménél a TBSZ biztosít lehetőséget az EHO elkerülésére, így a számla segítségével a kamatadó mellett az EHO-t is meg lehet spórolni.

  3., Magyarország az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállama, így az állam által kibocsátott, forintban jegyzett, államkötvények utáni kamatjövedelem mentesül az EHO fizetési kötelezettség alól.

 3. Bubus53

  Kincstári takarékjegy – a postán – után kell-e fizetni aug.1-e után a 6 eho-t? Mert valahol olvastam, hogy nem, de nem nagyon hiszem. ,Kincstári takarékjegy – a postán – után kell-e fizetni a 6 eho-t?

 4. bankmonitor.hu

  A Kincstári Takarékjegy állampapír, az állam által kibocsátott , forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Ennek megfelelően az ebből származó kamatjövedelem mentesül az EHO fizetési kötelezettség alól.

 5. mopy82

  Szeretném kgkérdezni, hogy mi a helyzet a lakáscélú megtakarításokkal (pl. Fundamenta, stb.) ? Azok után is kell fizetni majd kamatadót és EHO-t is?,zeretném kgkérdezni, hogy mi a helyzet a lakáscélú megtakarításokkal (pl. Fundamenta, stb.) ? Azok után is kell fizetni majd kamatadót és EHO-t is?

 6. szili

  Ha jól értem a PEMÁK EHO köteles, igaz?

 7. bankmonitor.hu

  A lakás-előtakarékossági szerződés kamatadó-mentes megtakarítási forma, így a meglévő és az újonnan kötött szerződések esetében sem fog jelentkezni EHO fizetési kötelezettség.

 8. bankmonitor.hu

  A jogszabályi változás értelmében a Magyar állam által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír utáni kamatjövedelem mentesül az új teher alól. Ezeknek a feltételeknek a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) nem tesz eleget.

 9. bankmonitor.hu

  Ajánljuk figyelmetekbe a mai írásunkat. Miközben mindeki az EHO mentes befektetési lehetőséget üldözi, ne felejtsétek el, hogy csak azéárt nem érdemes egy befektetést kiválasztani, mert nem kell utána EHO-t fizetni. Fontos, hogy az adott befektetés tényleg megfelel-e a céljainknak és milyen költségvonzata van!

 10. érdeklődő

  Ha a munkahelyemen szerzett jövedelmem után fizetett eg. b. járulék (term.-beni és pénzbeli) összege (ami beleszámít az EHO-ba?) meghaladja a 450 ezer Ft-os EHO maximumot, akkor a kamatok után levont 6% EHO-t utólag visszaigényelhetem, vagy az nem számít bele a 450 ezer Ft-os EHO maximumba?

 11. bankmonitor.hu

  A 450.000 forintos EHO maximum csak a 14%-os EHO kulcs alá eső jövedelmekre vonatkozik, így a 6%-os kamatjövedelmekre vonatkozó EHO nem tartozik bele.

 12. Kutyka

  Hasonló mint a “2013.09.05 11:10”, csak a másik végéről 🙂 … azért megkérdem, hátha…

  Magam fizetem az EHO-t csekken (6660Ft/hó), jövedelmem nincs. A kamat utáni EHO viszont lényegesen meghaladja ezt a 6660Ft/hó-t. A csekkeket továbbra is fizetnem kell? Hisz már teljesítettem a kamat EHO-jával az előírt minimum befizetést…

 13. Roti

  2012. augusztusában nyitottam TBSZ számlát 5 éves futamidőre, amit 2013. augusztusban szüntettem meg. A kamatjövedelmemből a bank sem a kamatadót, sem az EHO-t nemvonta le, azt a tájékoztatást adták, hogy nekem kell azt megfizetnem. A mai napig nem kaptam pontos tájékoztatást (írásban) arról, hogy mennyi is pontosan a felvett kamat összege, ami az adó alapja lenne. Nyilván ezt az összeget átutalták lakossági folyószámlámra, de mégsincs róla bank által kiállított igazolás. Mi a teendő ilyenkor, mi az adó alapja (a banki költségekkel csökkentett összeg, avagy a tényleges kamat) ?

 14. Roti

  2012. augusztusában nyitottam TBSZ számlát 5 éves futamidőre, amit 2013. augusztusban szüntettem meg. A kamatjövedelmemből a bank sem kamatadót, sem EHO-t nem vont le, azt a tájékoztatást adták, hogy nekem kell azt megfizetnem,bevallanom. A mai napig nem kaptam pontos tájékoztatást (írásban) arról, hogy mennyi is pontosan a felvett kamat összege, ami az adó alapja lenne. Év végéig kell kapjak írásban tájékoztatást erről, bevallásig kell megfizessem a kötelezettségeimet?

 15. bankmonitor.hu

  A számla és a róla lekötött betétek kamatai után a bank nem von le kamatadót. A számla megszüntetésekor a kifizetésre kerülő kamat után fizetendő adót az ügyfélnek kell feltüntetnie a személyi jövedelemadó bevallásában, és gondoskodnia kell az adó befizetéséről is.

  A kifizetőnek minősülő hitelintézet, befektetési szolgáltató a tartós befektetésből származó jövedelemről, a tartós lekötés napjáról, valamint a lekötési időszak megszűnésének vagy megszakításának napjáról a jövedelem keletkezésének adóévét követő év február 15-éig igazolást ad a magánszemélynek. Az igazolás tartalmáról – a magánszemély nevének, adóazonosító számának feltüntetésével – adatot szolgáltat az adóhatóságnak.

 16. amarcord

  munkáltatói kölcsönből keletkező kamatjövedelemnél kell-e 6%-os ehot fizetnie a munkáltatónak,vagy a munkavállalónak?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magas kamat, alacsony kockázat: jön a Nemzeti Kötvény!

2019. 04. 17.

Az új lakossági állampapír teljesen megváltoztathatja a megtakarítások piacát. A Nemzeti Kötvény kamata fix és a futamidő során folyamatosan emelkedik, ezáltal a 5. évre elérheti a 6%-ot, a teljes futamidő...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.