Betöltés

7 életmentő tanács céges hitelfelvételhez

szerző: Bankmonitor.hu
2015-11-30

A magyar vállalkozók döntő része kevésbé látja azokat a – sok esetben – nagyon egyszerűen alakítható tényezőket, melyek érdemben befolyásolják cégük hitelképességét:
Néhány, forintra – pontosabban fogalmazva – hitelre váltható tanács következik.

1., Fontos az évközi teljesítmény a banknak!

Ha cégünk hitelt szeretne, nagyon hamar be fogja kérni a bank az évközi főkönyvi kivonatot. Hiába mutat szép teljesítményt a tavalyi beszámolónk, jönni fog a kérés, hogy a szeptemberrel zárult időszakról küldjük meg a főkönyvi kivonatot. A legtöbb tulajdonost év közben maximum csak fizetendő adó szempontjából érdekli a cége teljesítménye. Ebből adódóan számos „aknát” tartalmazhat a főkönyvi kivonat (lásd pl. a következő pontban szereplő tulajdonosnak nyújtott hitelt), melyre az esetek több mint felében rá is lépnek a cégtulajdonosok.

Tanácsunk: kizárólag olyan főkönyvet küldj meg a bank számára, melyet tételesen átnéztél a könyvelőddel és minden tételt (különösen az előző évhez kiugró eltérést mutatókat) meg tudsz magyarázni.

2., Tulajdonos hitelei

A napnál is világosabb: hitelt szeretne felvenni a cégem, de ezt megelőzően a cég hitelt nyújtott a tulajdonosnak… Ez bizony nem néz ki jól. Végső soron ez a banknak abszolút úgy fog tűnni, mintha a tulajdonos privát életét finanszírozná. Mindez nem jelenti azt, hogy a tulajdonosnak nyújtott hitel mellett ne vehetne fel banki hitelt a cég, de itt el kell találni az egészséges arányokat. Nem mindegy, hogy a cég mikor adta a hitelt a tulajdonosnak, milyen mértékben és mindez hogyan aránylik az osztalék ágon kivett pénzekhez.

Tanácsunk: lehetőség szerint csökkentsük le (optimális esetben szüntessük meg) a tulajdonos tartozását a cég irányába a hiteligény beadását megelőzően.

3., Az elfelejtett (és megcsúszott) tartozások

Sok cégtulajdonos gondolja úgy, hogy nincs lejárt tartozása, hitel törlesztési elmaradása és adóhátraléka. A hitel elbírálás során azonban alapos munkát végez a bank és 10-ből 7 alkalommal kiderül, hogy egy autólízing fizetési kötelezettség csúszásban van két hónappal, az egyik cégünkből a munkabér járulékokat a könyvelő elfelejtette kiutalni… stb. Nem hatalmas és évek óta fennálló elmaradások, de bizalmi törést okoz a banknál, hogy a „nincs elmaradásunk” kijelentést követően 24 órán belül azonosít ilyen tételeket az ellenőrzése során… Ez akár a hiteligénylés azonnali lezárásához is vezethet.

Tanácsunk: alaposan ellenőriztessük le a könyvelővel az összes adószámlánkat és hitelkapcsolatunkat.

4., Irreálisan nagy hiteligény

Ha 50 millió Ft árbevétellel rendelkező cégünk számára szeretnénk 500 millió Ft hitelt felvenni, akkor az másodpercek alatt el fog bukni. Ha a banki alkalmazott nem udvariaskodik, azonnal elutasításra kerül az igény. Az átlagos cégtulajdonos természetesen joggal kérdezi, hogy mennyi hitelt vehet fel reálisan a cége.

Tanácsunk: a hitelezhetőség mértéke pontosan csak jellemzően egy komplex hitelminősítési folyamattal állapítható meg, orientációt azonban adhat a Bankmonitor.hu céges hitelkalkulátora:Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


 

5., Túlzott „adóoptimalizáció”

Ha egy cég profitabilitása alacsony: pl. az árbevétel mindössze 2%-a a profit, akkor az nehezen hitelezhető, hiszen egy kis költségemelkedés teljes egészében felemészti a profitot és a hiteltörlesztési képességünket. A bankot nem igazán fogja érdekelni, hogy „mi csak a fizetendő adót szerettük volna mérsékelni…”

Tanácsunk: érdemes egészséges profitabilitással rendelkező céget mutatni a bank számára, egészen biztosan meg fog térülni.

6., Kapcsolt vállalkozások, keresztfinanszírozás

Ma az átlagos cégtulajdonos több érdekeltséggel is rendelkezik. Hiába csak egy cégbe szeretnénk hitelt felvenni a bank vizsgálni fogja egy bizonyos mértékig a tulajdonos összes érdekeltségét. A kapcsolt cégekben sem lehet lejárt hitel-, vagy adótartozás, illetve nem állhat felszámolás alatt. A leggyakoribb banánhéj ebben az esetben, hogy u.n. alvó cége van a tulajdonosnak, melynek létezéséről már szinte meg is feledkezett, de piros színnel jeleníti meg a cégadatbázis egy pár százezer forintos lejárt tartozás miatt.

Tanácsunk: fordítsunk időt az összes kapcsolódó cégünk ellenőrzésére a hiteligénylés előtt.

7., Hogyan kezeljük a problémákat?

„Aki Magyarországon vállalkozik hosszú évek óta, annak biztosan fellelhető egy-két fekete pont a múltjában” – halljuk a gyakori véleményként a tulajdonosoktól. Hát igen… ugyanakkor a bankok is Magyarországon működnek, ismerik a magyar valóságot. Nem mindegy, hogy a fekete pontnak mekkora a mérete, a tulajdonos az adott kényes helyzetet hogyan kezeli.

Tanácsunk: erre vonatkozóan általános bölcsesség nem határozható meg, fontos, hogy tisztában legyünk a gyenge pontjainkkal, ne próbáljunk meg valótlansággal elfedni azokat és mutassunk racionális kezelésre vonatkozó hajlandóságot a bank irányába.

ÖSSZEFOGLALVA: nézzünk erősen a tükörbe hiteligénylés előtt, vizsgáljuk át az évközi számviteli kimutatásokat is, törekedjünk egészséges arányok kialakítására és adjunk reális magyarázatokat a banknak. Amennyiben bizonytalanok vagyunk érdemes szakértő véleményét kikérni.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.