7 életmentő tanács céges hitelfelvételhez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-30 Frissítve: 2021-10-08
 

A magyar vállalkozók döntő része kevésbé látja azokat a – sok esetben – nagyon egyszerűen alakítható tényezőket, melyek érdemben befolyásolják cégük hitelképességét:
Néhány, forintra – pontosabban fogalmazva – hitelre váltható tanács következik.

1., Fontos az évközi teljesítmény a banknak!

Ha cégünk hitelt szeretne, nagyon hamar be fogja kérni a bank az évközi főkönyvi kivonatot. Hiába mutat szép teljesítményt a tavalyi beszámolónk, jönni fog a kérés, hogy a szeptemberrel zárult időszakról küldjük meg a főkönyvi kivonatot. A legtöbb tulajdonost év közben maximum csak fizetendő adó szempontjából érdekli a cége teljesítménye. Ebből adódóan számos „aknát” tartalmazhat a főkönyvi kivonat (lásd pl. a következő pontban szereplő tulajdonosnak nyújtott hitelt), melyre az esetek több mint felében rá is lépnek a cégtulajdonosok.

Tanácsunk: kizárólag olyan főkönyvet küldj meg a bank számára, melyet tételesen átnéztél a könyvelőddel és minden tételt (különösen az előző évhez kiugró eltérést mutatókat) meg tudsz magyarázni.

2., Tulajdonos hitelei

A napnál is világosabb: hitelt szeretne felvenni a cégem, de ezt megelőzően a cég hitelt nyújtott a tulajdonosnak… Ez bizony nem néz ki jól. Végső soron ez a banknak abszolút úgy fog tűnni, mintha a tulajdonos privát életét finanszírozná. Mindez nem jelenti azt, hogy a tulajdonosnak nyújtott hitel mellett ne vehetne fel banki hitelt a cég, de itt el kell találni az egészséges arányokat. Nem mindegy, hogy a cég mikor adta a hitelt a tulajdonosnak, milyen mértékben és mindez hogyan aránylik az osztalék ágon kivett pénzekhez.

Tanácsunk: lehetőség szerint csökkentsük le (optimális esetben szüntessük meg) a tulajdonos tartozását a cég irányába a hiteligény beadását megelőzően.

3., Az elfelejtett (és megcsúszott) tartozások

Sok cégtulajdonos gondolja úgy, hogy nincs lejárt tartozása, hitel törlesztési elmaradása és adóhátraléka. A hitel elbírálás során azonban alapos munkát végez a bank és 10-ből 7 alkalommal kiderül, hogy egy autólízing fizetési kötelezettség csúszásban van két hónappal, az egyik cégünkből a munkabér járulékokat a könyvelő elfelejtette kiutalni… stb. Nem hatalmas és évek óta fennálló elmaradások, de bizalmi törést okoz a banknál, hogy a „nincs elmaradásunk” kijelentést követően 24 órán belül azonosít ilyen tételeket az ellenőrzése során… Ez akár a hiteligénylés azonnali lezárásához is vezethet.

Tanácsunk: alaposan ellenőriztessük le a könyvelővel az összes adószámlánkat és hitelkapcsolatunkat.

4., Irreálisan nagy hiteligény

Ha 50 millió Ft árbevétellel rendelkező cégünk számára szeretnénk 500 millió Ft hitelt felvenni, akkor az másodpercek alatt el fog bukni. Ha a banki alkalmazott nem udvariaskodik, azonnal elutasításra kerül az igény. Az átlagos cégtulajdonos természetesen joggal kérdezi, hogy mennyi hitelt vehet fel reálisan a cége.

Tanácsunk: a hitelezhetőség mértéke pontosan csak jellemzően egy komplex hitelminősítési folyamattal állapítható meg, orientációt azonban adhat a Bankmonitor.hu céges hitelkalkulátora:

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    5., Túlzott „adóoptimalizáció”

    Ha egy cég profitabilitása alacsony: pl. az árbevétel mindössze 2%-a a profit, akkor az nehezen hitelezhető, hiszen egy kis költségemelkedés teljes egészében felemészti a profitot és a hiteltörlesztési képességünket. A bankot nem igazán fogja érdekelni, hogy „mi csak a fizetendő adót szerettük volna mérsékelni…”

    Tanácsunk: érdemes egészséges profitabilitással rendelkező céget mutatni a bank számára, egészen biztosan meg fog térülni.

    6., Kapcsolt vállalkozások, keresztfinanszírozás

    Ma az átlagos cégtulajdonos több érdekeltséggel is rendelkezik. Hiába csak egy cégbe szeretnénk hitelt felvenni a bank vizsgálni fogja egy bizonyos mértékig a tulajdonos összes érdekeltségét. A kapcsolt cégekben sem lehet lejárt hitel-, vagy adótartozás, illetve nem állhat felszámolás alatt. A leggyakoribb banánhéj ebben az esetben, hogy u.n. alvó cége van a tulajdonosnak, melynek létezéséről már szinte meg is feledkezett, de piros színnel jeleníti meg a cégadatbázis egy pár százezer forintos lejárt tartozás miatt.

    Tanácsunk: fordítsunk időt az összes kapcsolódó cégünk ellenőrzésére a hiteligénylés előtt.

    7., Hogyan kezeljük a problémákat?

    „Aki Magyarországon vállalkozik hosszú évek óta, annak biztosan fellelhető egy-két fekete pont a múltjában” – halljuk a gyakori véleményként a tulajdonosoktól. Hát igen… ugyanakkor a bankok is Magyarországon működnek, ismerik a magyar valóságot. Nem mindegy, hogy a fekete pontnak mekkora a mérete, a tulajdonos az adott kényes helyzetet hogyan kezeli.

    Tanácsunk: erre vonatkozóan általános bölcsesség nem határozható meg, fontos, hogy tisztában legyünk a gyenge pontjainkkal, ne próbáljunk meg valótlansággal elfedni azokat és mutassunk racionális kezelésre vonatkozó hajlandóságot a bank irányába.

    ÖSSZEFOGLALVA: nézzünk erősen a tükörbe hiteligénylés előtt, vizsgáljuk át az évközi számviteli kimutatásokat is, törekedjünk egészséges arányok kialakítására és adjunk reális magyarázatokat a banknak. Amennyiben bizonytalanok vagyunk érdemes szakértő véleményét kikérni.

    Hirdetés

    Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

    Hirdetés