8 hiba, amit érdemes elkerülnöd, ha a legtöbbet hoznád ki a befektetésedből!

8 hiba, amit érdemes elkerülnöd, ha a legtöbbet hoznád ki a befektetésedből!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-09-04 Frissítve: 2021-08-06
 

A befektetések világa bizonytalan terep, ahol nagyon könnyű rossz döntést hozni, aminek az eredménye nagyon hamar szemmel látható az esetleges veszteségek képében. Még csak egy olyan Szent Grál sem létezik, ami minden helyzetben garantálná a számunkra a sikert, viszont a profi befektetők arra is felhívják a figyelmet, hogy kellő tudatossággal sokat csiszolhatunk a befektetési technikánkon. A folyamat fontos állomása, hogy megismerjük azokat a tipikus ballépéseket, amit már mások elkövettek, így ezt a tanulópénzt megspóroljuk. Néhány tippet össze is gyűjtöttünk, amelyekre érdemes nagyon figyelnünk, ha nem akarunk súlyos befektetési hibákat elkövetni.

Terv hiányában csapunk a befektetésbe

Az élet minden területén nagyon fontos, hogy előre tervezzünk, miért épp a befektetéseknél lenne más a helyzet? Fontos tisztába kerülni azzal, hogy egyáltalán milyen célból fektetünk be (lakás, gyermek jövője, egészség fenntartása, nyugdíj?), mennyi pénzre lehet szükségünk ezekhez, és mekkora kockázatot tudunk ehhez bevállalni. A befektetési terv akárcsak egy iránytű mutatja számunkra az utat és visszavezet minket a jó irányba, ha pillanatnyilag nem tudnánk hányadán is állunk.

Hirdetés

Hirdetés

Nem fektetünk kellő hangsúlyt a befektetések megosztására

Nagyon fontos, hogy a kockázatvállalási hajlandóságunk és a befektetési céljaink függvényében próbáljunk egyensúlyt teremteni az egyes befektetési lehetőségek között. Az sem jó, ha csak a kockázatos befektetéseket halmozzuk, mert ekkor belefuthatunk fájdalmas bukókba is, de az sem előnyös, ha egyáltalán nem vállalunk rizikót, hiszen ekkor az alacsony hozamok csapdájába ragadunk. Mindig érdemes figyelni a széljárást, hiszen az egyes befektetések más teljesítményre képesek attól függően, hogy éppen milyen idők járnak.

A múlt háborúit próbáljuk megvívni

Túlságosan is hajlamosak vagyunk azokra a befektetésekre figyelni, amelyek a múltban jól muzsikáltak, vagy éppen azokra a jelekre figyelni, amelyek régebben bejöttek („ilyenkor esni szoktak a részvények”). Ahogy a visszapillantó tükörben vezetni is nagyon kockázatos, úgy a befektetéseknél is mindig a jövőbeli kilátásokat érdemes sasolni és nem a múltba révedni. És persze ne feledjük, hogy utólag mindig könnyebb megmondani a tutit.

Túl sokra vágyunk a realitásokhoz képest

Tisztában kell lennünk azzal, hogy az aktuális helyzethez mérten milyen hozamot várhatunk el, úgy hogy ne tegyük túl magasra a mércét. A múltból kiindulni pedig súlyos hiba lehet, hiszen nagyot változhat a világ néhány év leforgása alatt is. Például az évekkel ezelőtt megszokott kockázatmentesen elérhető 10%-os hozamra ma már csak magas kockázat bevállalásával számíthatunk.

Keress utána a következő kalkulátorral, hogy melyik számodra a legkedvezőbb befektetési alap!

Megpróbáljuk a legjobb időpontot eltalálni a befektetéshez

Vannak olyan profik, akik mindig az aktuális trendek, pillanatnyi árfolyammozgások kihasználásával igyekszenek hozamot elérni, de átlagos befektetőként nem feltétlenül ez a követendő példa számunkra. Az időzítési döntések azonban végzetesek lehetnek, még ha meg is vagyunk győződve arról, hogy merre halad az árfolyam, akkor is problémát okozhat a rövidtávú lefelé, felfelé ingadozás.

Túlságosan biztosak vagyunk a dolgunkban

A kellő önbizalom nagyon fontos, de a befektetések terén nagyon végzetes lehet, ha úgy gondoljuk, hogy mindig a legjobb lehetőségeket tudjuk megragadni. Érdemes minden részletet átgondolni, például miért is olyan vonzó az adott befektetés, miért gondoljuk úgy, hogy ezzel megütjük a főnyereményt? Amennyiben nem találunk erre alapos okot, csak az árfolyam alakulásra, a hírekre, a többi befektetőtől hallottakra támaszkodunk, inkább álljunk tovább.

Félreértjük a kockázatokat

A kockázat fogalmát a mindennapokban sokféle dologra használjuk általában negatív értelemben. A befektetéseknél leggyakrabban úgy értelmezzük, mint annak a veszélyét, hogy a pénzünk valamekkora részét elbukhatjuk. A kockázat ugyanakkor egy esélyt is jelent a magasabb hozamra, így ésszerű és kellő hosszú időtávon tervezett befektetés mellett hasznot húzunk a rizikó bevállalásából.

Nem jó mércéhez viszonyítjuk a teljesítményünk

A befektetéseknél természetesen mindenki arra kíváncsi, hogy milyen hozamot is ért el, azonban az korántsem mindegy, hogy ezt mihez viszonyítjuk (például ne a kollegánk által állítólag elért hozamhoz). Érdemes egy közös nevezőt találni, ami kifejezi számunkra, hogy tényleg jó döntést hoztunk vagy sem. Alapvető célunk lehet, hogy legalább az infláció szintjét megugorjuk, de egy kockázatos befektetésnél egyértelmű elvárásunk lehet, hogy az állampapírok hozamát is lekörözzük.

Hirdetés
Hirdetés