Betöltés

Mit lehet csinálni, ha a részvények a csúcson vannak?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-31

„Nem hiszek a szememnek, külföldön és a magyar tőzsdén is őrület, ami folyik. A részvények mindenhol a csúcsaikon vannak és nem tűnik úgy, mintha bármennyire is lassítanának. A kérdésem az, hogy mit lehet ilyenkor csinálni? Mert egyvalamit biztos el akarok kerülni, mégpedig azt, hogy a vége bukó legyen.” Ezzel a kérdéssel kerestek meg bennünket, amire most szakértőnk válaszol is.

Fogós kérdésről van szó, mert ha előre láthatnánk, hogy éppen mikor lesz a részvénypiac teteje és mikortól jön az esés, vagy éppen a tartós emelkedés, akkor nem itt lennénk. Sőt, akkor is könnyebb helyzetben lennénk, ha nem lenne ennyire egysíkú a kép, és ne csak a részvényekkel lehetne igazán magas hozamot elérni. De nem éri meg sopánkodni, van néhány tippünk így is, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk ilyenkor is.

Nyúlj hozzá a befektetéseidhez és rendezd a sorokat! Ha megnézzük azt az óriási emelkedést, amit a részvényeknél láttunk 2009 óta, akkor egy annak idején összerakott 60% részvényből és 40% kötvényből álló portfólió mára 80%-ban a részvények irányába mozdult el. Ehhez semmi más nem kellett, mint hogy a részvények elképesztően jó teljesítményt hozzanak. Ez viszont már túlságosan is nagy kockázat, ezért érdemes visszavenni a rizikóból. Így egy későbbi esés sem fog annyira fájni.

Keresd a keveset hozó papírokat! Érdekesen hangozhat, de ha bajod van a részvényekkel, akkor vegyél olyanokat, amelyek korábban gyengébben teljesítettek. Mint tudjuk, a részvényeknél is igaz az átlaghoz való visszatérés, vagyis ha valami rosszul hozott, akkor később joggal reménykedhetünk, hogy ezt a csorbát ki fogja köszörülni. Innen megfogva nem is olyan őrült dolog megvenni a gyengébb részvényeket és kiszállni a már túlárazottakból.

Ne akard túlbonyolítani a dolgot! Hajlamosak vagyunk túlságosan sokat gondolkozni és akár olyan befektetésbe is beszállni, ami védelmet adhat számunkra. Ma már ezernyi olyan értékpapír (tőzsdén kereskedett alapok, vagyis ETF-ek például) érhetők el, melyek azt ígérik, hogy akár az esésből is profitálhatsz. Ezt viszont nem láthatjuk előre, érdemes inkább az egyszerűségre törekedni. Már csak azért is, mert olyan dologba ne tegyük a pénzünk, amit nem látunk át teljesen.

Legyen elég pénzed a rosszabb időkre! Befektetőként az egyik legrosszabb dolog, amit átélhetünk, ha egy részvény rossz időpontban való eladására vagyunk kényszerítve. Éppen ezért biztosíts magadnak elég szabad forrást ahhoz, hogy ezeket a zivataros időszakokat túlélhesd. A részvényeknek idő kell, hogy a bennük rejlő lehetőség kijöjjön. Igaz a fölös pénz nem kamatozik most szinte semmit, de ha látunk jó vételi lehetőséget, akkor lesz alkalmunk beszállni és vásárolni.

Vegyél több részletben és ne egyszerre! Rendszerint azt ajánlják a tankönyvek, ha részvény veszünk, hogy azt ne egy részletben, hanem fokozatosan tegyük. Ezt megtehetjük úgy, hogy bizonyos időközönként mindig ugyanakkora értékben veszünk részvényt. így, amikor alacsony az árfolyam, akkor több darabot vehetünk, míg később, ha nő az árfolyam, akkor kevesebbet. Így nemcsak részvények, de azok bekerülési időpontja is kellően színes lesz, ami a javunkra válhat.

Vedd meg és tarts sokáig! Szintén alapigazság, de a részvényeknél működik, ha nem adunk és veszünk gyakorta, inkább csak veszünk és kellően hosszú ideig megtartjuk a papírokat. Nem ajánlatos egy részvénynél úgy gondolkozni, hogy azzal néhány hét vagy hónap alatt csináljuk meg a szerencsénket. Több évben vagy akár évtizedben kell kihoznia magából a legtöbbet a részvényeknek. Ez a stratégia azért is kifizetődő, mert csökkennek a tranzakciós költségek, a fizetett adók és nem vesztünk azáltal, ha rosszul időzítve lépünk be vagy ki a piacra.

Ússz együtt az árral! Nehéz elhinni, de az esetek többségében a trendek fennmaradnak, vagyis ha emelkedés van, akkor azt emelkedés követ és fordítva. Legalábbis rövid időtávon keresztül a befektetők irracionális viselkedése miatt ez biztosan így lesz. Az erre építő momentum vagy más néven trend-alapú stratégiát is követhetjük. De ilyenkor nagyon aktívan kell figyelni az eseményeket, mert ha fordul a tőzsde, akkor még idejében ki kell szállni.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Nyerj a politikával!

2018. 11. 10.

A politikának a pénz- és tőkepiaci folyamatok alakulásában nagy a szerepe. A befektetésekkel kapcsolatos újdonságokat rendszerint az Amerikai Egyesült Államokban érdekes keresni, ahol már léteznek tematikus, például a politikai események...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.