A Babaváró hitel legfontosabb feltételei

A Babaváró hitel legfontosabb feltételei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-01
 

A Babaváró hitel az egyik legjobb pénzügyi ajánlat jelenleg azoknak, akik egy vagy több gyermeket szeretnének vállalni a közeljövőben. Hiszen egy gyermek születésekor a hitel végig kamatmentes lesz, a második és a harmadik babánál pedig elengedik a tartozás egy részét vagy akár egészét. Az igénylésnek persze vannak feltételei, ezeken pedig sok fiatal elvérzik. Sorra vesszük a legkritikusabb elvárásokat, és megmutatjuk, ezek közül melyekre lehet előre felkészülni a sikeres igénylés érdekében.   

1. A feleség betöltötte a 41. életévét

Sajnos rossz hírünk van, ugyanis ez az elutasítási ok sajnos nem orvosolható, hiszen az idő kerekét nem tudjátok visszafordítani. Azért nem kell kétségbe esni, hiszen meglévő gyermekre idősebbek számára is elérhető a csok támogatás, hozzá pedig a szuperolcsó, 3%-os kamatú csok hitel. A vissza nem térítendő csok összege a gyermekek számától és az ingatan típusától – újépítésű vagy használt – függően 600 ezer és 10 millió forint között lehet, míg a csok hitel 10 vagy 15 millió forint olcsó finanszírozást jelenthet.  (Vállalt gyermek esetén elvárás a házasság, valamint az, hogy legalább az egyik fél ne töltse be igényléskor a 40. életévét.)

Veszélyhelyzeti könnyítés: sokak számára “életmentő” könnyítés, hogy a Babaváró hitel iránti kérelem a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig benyújtható akkor is, ha a feleség a veszélyhelyzet alatt betöltötte a 41. életévét, és egyébként minden egyéb feltételnek megfelelnek.

Hirdetés

Hirdetés

2. Nem vagytok házasok

A Babavárót kizárólag házasok igényelhetik, ezt pedig a házassági anyakönyvi kivonatotokkal kell igazolnotok a bank felé. Ha nem vagytok még házasok, akkor ez viszonylag egyszerűen pótolható, ám ha a közeljövően gyermeket szeretnétek, esetleg már úton is van a baba, akkor érdemes sietni vele, mert a Babaváró kedvezményei szempontjából kizárólag az igénylés beadását követően született gyermekek számítanak majd.

Ugyanakkor tisztában kell azzal is lennetek, hogy ha esetleg elváltok, akkor a kamatmentességet elveszítitek a hátralévő futamidőre. Amennyiben pedig a válásáig nem született gyermeketek, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben vissza kell fizetnetek.

3. Külföldön éltek

A Babaváró igénylésének fontos feltétele, hogy mindkét félnek rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, amit lakcímkártyával kell tudniuk igazolni. Fontos az is, hogy a hitel futamideje alatt (ami három gyermek viszonylag gyors megszületése esetén egészen rövid is lehet) nem költözhettek mindketten külföldre, különben a kamattámogatást vissza kell fizetnetek, a hitel pedig piaci kamatozású lesz a továbbiakban. Azonban kizárólag akkor számíthattok erre a szankcióra, ha mindketten külföldre költöztök, vagyis a pár egyik tagja élhet más országban, például külföldi munkavállalás miatt.

4. Van köztartozásotok

Az igénylés fontos feltétele, hogy ne legyen a pár egyik tagjának sem NAV köztartozása. Ezt érdemes előre ellenőrizni, ugyanis lehet a múltból olyan tartozás, amiről esetleg megfeledkeztünk, ám elutasítási ok lehet. Persze ez viszonylag könnyen orvosolható, ha nem túl nagy az elmaradás, a befizetést követően pedig akár ismételten beadható a hiteligénylés.

5. Egyikőtök szerepel a KHR adatbázisban

Az úgynevezett KHR adatbázisban azokat a „rossz adósokat” tartják nyilván, akik a mindenkori minimálbért (2021-ben nettó 111 321 Ft) meghaladó hiteltartozást halmoznak fel, és ezt 90 napon túl nem rendezik. Számukra a bankok érthető módon nem adnak hitelt, hiszen ők a meglévő hitelüket sem tudják szerződés szerint rendezni. Erre mindenképpen érdemes előre készülni, ugyanis a tartozás rendezését követően egy évig még passzív KHR-esként tartják nyilván az adóst, ami a legtöbb banknál még mindig kizáró szempont. Amennyiben pedig nem önerőből sikerült rendezni az elmaradást, hanem például a bank elengedte, vagy átütemezte azt, akkor egyetlen banknál sem lesz hitelképes valaki.

Fontos, hogy a Babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető csak biztosan – persze előfordulhat, hogy ezt követően meghosszabbítják a lehetőséget -, így célszerű időben rendezni az esetleges hiteltartozásokat, hogy a házaspár nehogy véletlenül kifusson az időből.

6. Éppen csak elmúltatok 18 évesek

Ez a feltétel kakukktojás, ugyanis a Babaváró igényléséről rendelkező jogszabály mindössze azt írja elő, hogy mindkét félnek 18 évesnél idősebbnek kell lennie, illetve a feleség nem töltheti be a 41 életévét. Igen ám, de a Babaváró végtére is egy banki hitel – amihez kamattámogatást nyújt az állam -, a bankok pedig egyedi bírálati feltételeket szabhatnak meg, így egy részük 18 éves kortól hitelez, míg máshol csak 21-23 éves kortól hitelképes valaki. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy fiatalként melyik banktól igénylitek a Babavárót.

7. Egyikőtök sem tud legalább 3 éves Tb jogviszonyt igazolni

A Babaváró hitel esetében legalább a pár egyik tagjának 3 éves folyamatos TB jogviszonyt kell tudnia igazolni. Ebbe beleszámít az az időszak, amíg valaki a magyar társadalombiztosítási rendszerben (Tbj.) 6. §-a alapján) biztosított, valamely felsőoktatási intézmény nappali képzésén hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, külföldi TB jogviszonnyal bír,  vagy diplomás GYED-ben részesül.

A TB jogviszony folyamatosnak minősül akkor is, ha az elmúlt 3 évben munkahelyet váltottunk, de akkor a két munkahely közötti időszak nem haladhatja meg a 30 napot. Fontos lehet sokaknak, hogy a közmunka legfeljebb 1 évvel számít bele az elvárt 3 éves TB jogviszonyba.

A Babaváró igénylése előtti 180 napra ennél is szigorúbb feltételek vonatkoznak: a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie. A korábban külföldön munkát vállalók számára érdekes, hogy amennyiben az igénylést megelőző 180 napban külföldi TB jogviszonyuk volt, akkor nekik elegendő az ezt megelőző 90 napra teljesíteni a szigorúbb elvárást.

Nagy kérdés, hogy mit tehet az, akinek nincs még meg a szükséges 3 éves folyamatos TB jogviszonya? Jó hír, hogy ezt elég a pár egyik tagjának teljesítenie. Ha azonban egyikőtöknél sem teljesül a feltétel, akkor azt kell végiggondolnotok, hogy 2022 végéig teljesíteni tudjátok-e egyáltalán ezt, vagy már végképp kifutottatok az időből. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy mikor tervezitek a gyermekvállalást, hiszen ez alapvetően meghatározza a Babaváróval elérhető kedvezményeket.

Veszélyhelyzet miatti könnyítés: amennyiben a jogviszony a veszélyhelyzet alatt, illetve az azt követő 30 napon belül szakadt meg– például azért, mert valaki elveszítette az állását -, akkor ezt nem veszik majd figyelembe akkor sem, ha 30 napnál hosszabb volt a szünet. Kikötés ugyanakkor, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napon belül ismét legyen megfelelő Tb-jogviszony!

8. Átlagnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek

Már korábban említettük, hogy bár a Babaváró egy államilag támogatott hitelkonstrukció, az egyes bankok hitelbírálata bizony eltérő. Emiatt a hitelfelvételhez szükséges minimális jövedelmet illetően is jelentős különbségek vannak: egyes pénzintézetek megelégszenek a minimálbérrel, míg máshol jóval magasabban húzzák meg az alsó határt. A minimálisan elvárt jövedelem megléte persze nem jelenti azt, hogy valaki megkapja feltétlenül a maximális 10 millió forintos kölcsönt, ezt illetően is eltér a bankok gyakorlata.

9. Kombinálnátok a Babavárót és  lakáshitelt, de nincs ehhez elegendő jövedelmetek 

A Babavárót a legtöbben lakáscélra igénylik, vagyis építkeznek, lakást vagy házat vásárolnak, esetleg felújítanak a pénzből. Ha azonban nem elegendő a Babaváró önmagában, akkor akár lakáshitelt is igényelhettek mellé, ami azért is működhet, mert a Babaváró összegének 75%-a önerőnek fog minősülni a kölcsönnél. A két hitelhez azonban magasabb jövedelem igazolása szükséges, hiszen általában az igazolt jövedelem legfeljebb fele fordítható hiteltörlesztésre, ami limitálja a felvehető kölcsön összegét.

Itt jön be egy másik fontos különbség a bankok között: van köztük olyan, amelyik a támogatásos, kamatmentes kölcsön havi törlesztőjével (kb. 50 ezer Ft) számol, míg másoknál a támogatás nélküli kamattal kalkulált törlesztő (kb. 70 ezer Ft) kerül be a KHR-be. Ez azért lényeges, mert általában a jövedelem maximum 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, itt pedig azzal az összeggel számolnak, ami a KHR-ben szerepel, hiába fizetsz valójában annál kevesebbet.

Így ezen akár az is múlhat, hogy mennyi Babavárót kaptok, de legalább ilyen fontos lehet akkor is, ha például lakáshitelt vennétek fel mellé, vagyis Babaváró+lakáshitel kombinálásával vásárolnátok ingatlant. Ebben az esetben ugyanis a két törlesztőt együttesen kell „elbírnia” a jövedelmeteknek.

Az alábbi Babaváró kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizhetitek, hogy jogosultak vagytok-e a támogatásra, ha pedig ingyenes segítséget szeretnétek az ügyintézéshez, ezt követően mindössze az elérhetőségeteket kell megadnotok: 

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
Hirdetés