loading

99 ezer forinttal csökkentette az infláció egy 3 milliós Ft-os lekötetlen bankbetét értékét egyetlen év alatt!

Elképesztő módon, 18%-kal nőtt tavaly a bankbetétekben tartott lakossági megtakarítások értéke, ennek 77%-a pedig lekötés nélkül parkolt a számlákon, ami azt jelenti, hogy szinte 0% kamat járt utánuk. Emiatt a 2020-ban számolt 3,3%-os éves átlagos infláció negatív hatása szabadon érvényelülhetett, ami egy 3 millió forintos lekötetlen betétnél 99 ezer forint veszteséget jelent vásárlóerőben egyetlen év alatt.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankbetét kalkulátorunk.

A tavalyi év pénzügyileg kettészakította az országot abból a szempontból, hogy ki, milyen mértékben érintett a koronavírus járvány. Akik elveszítették a munkájukat, esetleg kénytelenek voltak fizetéscsökkentést elfogadni, azok a fennmaradásukért küzdenek, míg a többiek a korlátozott fogyasztási lehetőségek miatt – pl. zárva vannak a mozik, a színházak, az éttermek, a kávézók, de még a sportolási lehetőségek is szűkebbek – többet tudnak megtakarítani, mint korábban.

A háztartások jelentős része ezen felül is igyekezett visszafogni a kiadásait, amit jól mutat, hogy Magyarországon tavaly összességében 19 százalékkal kevesebb új autót helyeztek forgalomba, mint 2019-ben. Ráadásul a tipikusan lakossági vásárlók által keresett márkáknál bőven átlag feletti volt a visszaesés, így például a Suzuki esetében csaknem 43%-os volt a csökkenés.

Erre erősített rá az, hogy sok olyan adós is beléphetett a hitelmoratóriumba, aki egyébként képes lenne törleszteni az adósságát – a lakossági hitelállomány 57%-a volt moratóriumban tavaly szeptemberben –, ami további 1000 milliárd forint feletti plusz pénzt hagyhatott a lakosság zsebében.

Nem meglepő tehát, hogy a keletkező, előre nem tervezett megtakarítások számára a lakosság helyet keres, ami például a lakossági betétállományt lökte a rekordnak számító 11 ezer milliárd forintos magasságba, ami 18%-kal haladja meg a 2019-es értéket. A keletkező plusz pénzek másik része a magyar állampírok felé vándorolt, a szuperállampapírnak is hívott Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) állomány például 2020. novemberig 1914 milliárd forinttal gyarapodott, ami 60%-os bővülés.

Felzabálja a megtakarításokat az infláció?

A megtakarításokra egyértelműen az infláció jelenti a legnagyobb veszélyt, hiszen minden befektetés minimális célja az, hogy az inflációnál többet fialjon, reálhozamot termelve ezzel a tulajdonosnak. A jelenlegi helyzetben ez azonban egyre nehezebb, különösen akkor, ha kisebb összegű megtakarításról van szó, ahol ráadásul fontos a biztonság és a likviditás is, hogy a pénzhez gyorsan és viszonylag kis veszteséggel hozzá lehessen jutni.

Érdekes helyzet ugyanakkor, hogy a Magyar Nemzeti bank adatai szerint a betétekben tartott összeg mintegy 77%-a lekötés nélkül parkol a számlákon, ami 22,5%-os állománybővülés 2019-hez képest. Ezekre a betétekre pedig gyakorlatilag 0% körüli kamatot fizetnek a bankok, vagyis a tavalyi 3,3%-os átlagos infláció itt egy az egyben éreztetheti a hatását. Az átlagos infláción belül azonban jelentős eltérések vannak akkor, ha a termékek és szolgáltatások szerinti bontást is megvizsgáljuk, hiszen például az élelmiszerek 7,2%-kal, a szeszes italok és dohányáruk 6,9%-kal drágultak, miközben a ruházkodásért ugyanannyit kellett fizetnünk, az üzemanyagok pedig még olcsóbbak is lettek éves átlagban.

Mennyit fial most a bankbetét?

Lekötés nélkül vagy 1 hónapos lekötéssel a bankbetétek jelentős része szabad szemmel kimutathatatlan mértékű kamatot fizet. Egyedül a Cetelem Takarékszámla látra szóló betétje emelkedik ki a kínálatból a maga 1%-os kamatával a Bankmonitor bankbetét összehasonlító kalkulátor alapján. (3 millió forint újonnan érkező megtakarítási összeggel számolva.) 1 éves lekötésnél sem járunk feltétlenül jobban, ugyanis számos 0,01%-os kamatú ajánlatot mutat a kalkulátor, ám a top5 ajánlat 2-3% között van, vagyis nagyon nem mindegy, melyiket választjuk. Persze ez utóbbi értékeket annak függvényében érdemes kezelni, hogy szakértők 3,5%-os inflációval számolnak 2021-re. (A gazdasági kilábalás bővülő fogyasztást hozhat, ami az állami támogatásokkal együtt a keresleti oldalt erősíti, erre pedig a cégek drágulással reagálhatnak. Ezt erősítheti még a forint gyengélkedése, ami az import termékeket drágíthatja meg jelentősen.)

Állampapír lehetőségek: MÁP+ vagy PMÁP?

A MÁP+ nem véletlenül volt népszerű 2020-ban is, hiszen 5 év alatt akár 4,95%-os átlagos éves hozam is elérhető vele. A kamat mértéke: első félévben évi 3,5%, második félévben évi 4,0%, 2. évben évi 4,5%, 3. évben évi 5,0%, 4. évben évi 5,5%, 5. évben évi 6,0%. Mivel ez fix kamat, a MÁP+-szal elérhető reálhozamot alapvetően meghatározza a majdani infláció alakulása.

Előny ugyanakkor, hogy kedvezőek a visszavásárlási feltételek, így ha szükséges, könnyen, gyorsan és kis veszteséggel hozzájuthatunk a pénzünkhöz: a kamatfizetést követő 5 munkanapon belül a nettó árfolyam értékét plusz a visszavásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamatot kaphatjuk meg. Ha a visszavásárlás más időpontokban történik, akkor a napi vételi árfolyam szerinti összeget kapjuk meg, ami a papírt forgalmazók üzletszabályaiban található meg.

Az emelkedő infláció azonban egyre jobb alternatívává teszi az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírt, ami a hivatalos infláció felett 1% illetve 1,25% kamatprémiumot kínál attól függően, hogy 3 vagy 5 éves futamidejű kötvényt vásároltunk. (2021. január 20-tól az új kibocsátású 5 éves futamidejű kötvény esetében a kamatprémium nagyságát 1,4%-ról 1,25%-ra csökkentették.)

A 2020-as 3,3%-os átlagos inflációval számolva a MÁP+ egyelőre valamivel magasabb hozamot fizet, mint a Prémium Magyar Állampapír, ám ha az átlagos éves infláció 3,6% fölé emelkedne, akkor már az inflációkövető kötvény hozhatna valamivel többet. Azt azért figyelembe kell venni, hogy az infláció ebben az esetben mindenképpen kockázatot jelent, valamint itt a PMÁP-nál a visszavásárlás a forgalmazók üzletszabályzatán szereplő vételi árfolyamon történik.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak