loading

Csökkent a Prémium Magyar Állampapír hozama az idei évtől!

2021. január 20-tól az 5 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatfelára lecsökkent: míg a korábban elérhető 5 éves prémium állampapír kamatfelára 1,40% volt, addig a most elérhető  PMÁP kamatfelára 1,25%. A Bankmonitor szakértői utánajártak, hogy mit is eredményezhet ez a módosítás.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankbetét kalkulátorunk.

Jelenleg még mindig igen népszerűek a befektetők között a lakossági magyar állampapírok. Nem csoda, hiszen a jelenlegi bizonytalan helyzetben és alacsony hozamkörnyezetben ezekkel kis kockázat mellett is infláció feletti hozamot lehet elérni. Azonban 2021. január 20-tól a Prémium Magyar Állampapír kamatozása megváltozott, amivel csökkent a rajta elérhető nyereség.

1,25%-ra csökkent az 5 éves PMÁP kamatprémiuma

A Prémium Magyar Állampapír egy változó kamatozású megtakarítás. Éves kamata az éves infláció és egy kamatprémium nagyságától függ. Vagyis az éves átlagos árváltozás mértékétől függ az adott évben elérhető kamat nagysága. A kamatprémium azonban a teljes futamidő alatt fix, ez az érték gyakorlatilag az infláción felüli hozamát mutatja meg a konstrukciónak.

2021. január 20-tól az új kibocsátású 5 éves futamidejű kötvény esetében a kamatprémium nagyságát 1,25%-ra csökkentették. (Korábban a kamatfelár 1,40% volt.) Vagyis 0,15%-kal csökken évente a konstrukción elérhető kamat.

Mennyit ér 1 millió Ft, ha 5 éves lakossági állampapírba fektetjük?

A kamatprémium lecsökkentésének a hatása nem jelentős: 1 millió forint befektetése esetén csupán 9 ezer forinttal csökkenne a hozam 5 év alatt. Azonban ez akár veszteségként is felfogható, hiszen nagyságrendileg ennyit veszítünk csak azért, mert később vásároljuk meg ugyanazt a befektetést.

Fontos megjegyezni, hogy ez a változás nincs hatással a korábban vásárolt prémium állampapírokra, azok kamatprémiuma a kibocsátáskor érvényes szinten maradt. A változás csupán az újonnan vásárolt PMÁP kamatprémiumát érinti.  

A Magyar Állampapír Plusz feltételei változatlanok

Ugyanakkor a jelenleg legnépszerűbb lakossági állampapírnak, a Magyar Állampapír Plusznak (MÁP+ vagy szuperállampapír) a feltételei nem változtak. A konstrukció 5 éves futamidejű, fix kamatozású. A kamat az idő előrehaladtával fokozatosan emelkedik, emiatt a teljes futamidő alatt éves 4,95%-os hozamot lehet elérni.

A prémium állampapír kamatának módosítása azt is jelenti, hogy a Magyar Állampapír Plusz konstrukció még előnyösebbé vált fő vetélytársával szemben: 1 millió forint befektetés esetén 24 300 forinttal nagyobb nyereség érhető el 5 év alatt a szuperállampapír választásával.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a két konstrukció kamatozása eltérő: a MÁP+ fix kamatozású, míg az 5 éves PMÁP kamata az infláció alakulásától függ. Ez azt is jelenti, hogy az infláció emelkedésével a prémium állampapíron elérhető hozam egyre magasabb lenne, ezáltal a pénzügyi hátránya is csökkenne a szuperállampapírral szemben.

Ezt is mindenképpen figyelembe kell venni akkor, amikor a két befektetési lehetőséget összehasonlítja az ember.

 

Kapcsolódó tartalmak
pénz

Létezik olyan módszer, amellyel megspórolhatod a kamatadót?

A kamatadó bevezetése óta a befektetők egyik célja - a hozammaximalizálás mellett - az, hogy valahogy elkerüljék, minimalizálják adófizetési kötelezettségüket. Vannak olyan konstrukciók - nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), tartós befektetési számla...

Blogajánló
  • KonyhaKontrolling Így költsd el az első milliárdod!

    Az amerikai sportolók a középiskolában és az egyetemen nem kapnak fizetést, de utána egész életük gondtalanul telik, ugye? Sajnos sokszor nem. Sőt, nagyon sok profi sportoló megy csődbe a profi karrierje után. Éppen ezért készít a GQ sports videót arról, hogy hogyan költik el a profi sportolók az első millió dollárjukat (ami ugyan kevesebb, mint Tovább olvasom "Így költsd el...

  • Haszon.hu Átmeneti pláza és iskolazár? Ennyit tudunk az ötletről

    Meg kell fontolni a plázák és az iskolák rövid időre történő bezárását a jelenlegi járványhelyzetben. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője beszélt a Hír TV-nek. Galgóczi Ágnes elmondta, az új vírusmutációk agresszív terjedése miatt csökkenteni kell az emberek közötti kontaktusok számát, és már egy kéthetes zárás is komoly eredményeket hozhat. A szakember szerint az általános iskolákban is digitális oktatásra...