Hirdetés

A Babaváró hitel feltételei – mit vár el az állam és mit a bank?

szerző: |
 

Nem véletlenül nevezik a Babavárót hitelnek és támogatásnak is, gyakorlatilag szinonimaként használva a két kifejezést. Mert bár ez tulajdonképpen egy banki kölcsön, az állam jelentős támogatást nyújt hozzá, emiatt lesz rendkívül kedvező a gyereket tervező fiatal házaspároknak. Ezen kettőség következtében viszont az igényléshez nem elég az állam által meghatározott személyi feltételeket teljesíteni, a banki hitelbírálaton is át kell menni.

A Babaváró egy hiteltermék, amit azonban kizárólag az állam által meghatározott személyi feltételeknek (az erről szóló kormányrendeletet itt találod) megfelelő fiatal házaspárok igényelhetnek. Éppen ezért a Babaváró hitel a kereskedelmi bankoknál igényelhető, a folyósítás is rajtuk keresztül történik.

A bank részére a kamatot az állam fizeti az adós helyett, így lehet a Babaváró az első öt évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, akkor az állam a futamidő végéig átvállalja ezt a költséget. Ugyancsak az állam fizet a második és a harmadik gyerek érkezését követően: az előbbinél a fennálló tartozás 30 százalékát törleszti elő a banknál, míg az utóbbinál a teljes fennálló adósság kifizetésre kerül.

jó tudni
A Babaváró hitel egyetlen alkalommal vehető fel, így aki a maximálisan elérhető 10 millió forintnál kevesebbet igényel, a fennmaradó összeget később már nem kaphatja meg. Egy esetleges elutasítás esetén azonban más a helyzet, az igénylés ezt követően beadható egy másik pénzintézethez. Amennyiben pedig az elutasítás oka valamely bankspecifikus feltétel nem teljesítése volt, van esély a sikerre.

A banki hitel/állami támogatás kombinációt következtében az igénylőknek mind a kiválasztott bank, mint az állam által meghatározott feltételeknek meg kell felelniük. Bonyolítja a helyzetet, hogy mivel az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon eltérő, előfordulhat, hogy a személyi feltételeket teljesítő házaspár az egyik banknál hitelképes, míg egy másiknál nem, vagy az egyik helyen több, míg a másiknál kevesebb hitelösszegre számíthat.

Hirdetés

Hirdetés

Az állam által elvárt Babaváró hitel feltételek:

 • Az igénylőknek házasoknak kell leniük.
 • Az igénylés időpontjában a pár mindkét tagjának be kell töltenie a 18. életévét, illetve a feleség nem töltheti be a 40. életévét.
 • Legalább a pár egyik tagjának rendelkeznie kell 3 év folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonnyal.
 • A pár mindkét tagjának kell, hogy legyen magyarországi lakcíme, amit lakcímkártyával kell tudniuk igazolni.
 • Egyiküknek sem lehet a NAV-nál nyilvántartott, 5000 Ft-ot elérő összegű köztartozása.
 • Egyikük sem szerepelhet rossz adósként a KHR adatbázisban.

A bankok Babaváró feltételei:

 • Minimális életkor: az egyes bankok más-más minimális korhatárt határoznak meg: van, ahol 18 éves kortól, míg máshol csak 23 éves kortól hiteleznek.
 • Maximális életkor: a bankok rendszerint meghatározzák, hogy a Babaváró hitel igénylője legfeljebb hány éves lehet a futamidő végén. (Ez itt természetesen a férj esetében lényeges.) Van bank, ahol 65, míg máshol 70, illetve 75 év a plafon, vagyis a maximális 20 éves futamidő egyes helyeken már egy 46 éves férj esetében sem lesz elérhető.
 • Minimális igazolt nettó jövedelem: minden bank meghatározza a hiteligényléshez elvárt minimális jövedelem összegét. Van bank, amelyik már 133 000 forinttól hitelez, de gyakoribb, hogy a minimálbér összegénél (154 280 Ft) vagy akár efölött húzzák meg az alsó határt.
 • Az elfogadható jövedelmek: az egyes bankok nem azonos módon veszik figyelembe a különféle jövedelemtípusokat. A készpénzes jövedelem például jelenleg a legtöbb esetben nem hitelképes, de a külföldi vagy éppen a vállalkozói jövedelem elfogadhatósága is nagyon bankspecifikus.
 • Elvárt folyamatos munkaviszony hossza: a bankok minden esetben elvárják, hogy a hiteligénylő legalább 2-3 hónapja az adott munkahelyen dolgozzon, és igényléskor ne álljon próbaidő alatt. Ez azonban kifejezetten a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottakra vonatkozik, a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezőket ennél szigorúbban hitelezik. Ugyanakkor mindkét esetben nagyon eltérő az egyes bankok bírálati gyakorlata.
 • Bankszámlamúlt: a bankok a hiteligénylőktől 2-3 havi bankszámlakivonatot kérnek, amelyeken láthatják a beérkező jövedelmet, valamint az egyéb pénzforgalmat.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Ha 2023. Június végéig igényled, akkor akár 130 ezer forint jóváírást
kaphatsz a hitel mellé.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés