A Babaváró hitel feltételei – mit vár el az állam és mit a bank?

A Babaváró hitel feltételei – mit vár el az állam és mit a bank?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-29
 

Nem véletlenül nevezik a Babavárót hitelnek és támogatásnak is, gyakorlatilag szinonimaként használva a két kifejezést. Mert bár ez tulajdonképpen egy banki kölcsön, az állam jelentős támogatást nyújt hozzá, emiatt lesz rendkívül kedvező a gyereket tervező fiatal házaspároknak. Ezen kettőség következtében viszont az igényléshez nem elég az állam által meghatározott személyi feltételeket teljesíteni, a banki hitelbírálaton is át kell menni.

A Babaváró egy hiteltermék, amit azonban kizárólag az állam által meghatározott személyi feltételeknek (az erről szóló kormányrendeletet itt találod) megfelelő fiatal házaspárok igényelhetnek. Éppen ezért a Babaváró hitel a kereskedelmi bankoknál igényelhető, a folyósítás is rajtuk keresztül történik.

A bank részére a kamatot az állam fizeti az adós helyett, így lehet a Babaváró az első öt évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, akkor az állam a futamidő végéig átvállalja ezt a költséget. Ugyancsak az állam fizet a második és a harmadik gyerek érkezését követően: az előbbinél a fennálló tartozás 30 százalékát törleszti elő a banknál, míg az utóbbinál a teljes fennálló adósság kifizetésre kerül.

jó tudni
A Babaváró hitel egyetlen alkalommal vehető fel, így aki a maximálisan elérhető 10 millió forintnál kevesebbet igényel, a fennmaradó összeget később már nem kaphatja meg. Egy esetleges elutasítás esetén azonban más a helyzet, az igénylés ezt követően beadható egy másik pénzintézethez. Amennyiben pedig az elutasítás oka valamely bankspecifikus feltétel nem teljesítése volt, van esély a sikerre.

A banki hitel/állami támogatás kombinációt következtében az igénylőknek mind a kiválasztott bank, mint az állam által meghatározott feltételeknek meg kell felelniük. Bonyolítja a helyzetet, hogy mivel az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon eltérő, előfordulhat, hogy a személyi feltételeket teljesítő házaspár az egyik banknál hitelképes, míg egy másiknál nem, vagy az egyik helyen több, míg a másiknál kevesebb hitelösszegre számíthat.

Hirdetés

Hirdetés

Az állam által elvárt Babaváró hitel feltételek:

  • Az igénylőknek házasoknak kell leniük.
  • Az igénylés időpontjában a pár mindkét tagjának be kell töltenie a 18. életévét, illetve a feleség nem töltheti be a 40. életévét.
  • Legalább a pár egyik tagjának rendelkeznie kell 3 év folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonnyal.
  • A pár mindkét tagjának kell, hogy legyen magyarországi lakcíme, amit lakcímkártyával kell tudniuk igazolni.
  • Egyiküknek sem lehet a NAV-nál nyilvántartott, 5000 Ft-ot elérő összegű köztartozása.
  • Egyikük sem szerepelhet rossz adósként a KHR adatbázisban.

A bankok Babaváró feltételei:

  • Minimális életkor: az egyes bankok más-más minimális korhatárt határoznak meg: van, ahol 18 éves kortól, míg máshol csak 23 éves kortól hiteleznek.
  • Maximális életkor: a bankok rendszerint meghatározzák, hogy a Babaváró hitel igénylője legfeljebb hány éves lehet a futamidő végén. (Ez itt természetesen a férj esetében lényeges.) Van bank, ahol 65, míg máshol 70, illetve 75 év a plafon, vagyis a maximális 20 éves futamidő egyes helyeken már egy 46 éves férj esetében sem lesz elérhető.
  • Minimális igazolt nettó jövedelem: minden bank meghatározza a hiteligényléshez elvárt minimális jövedelem összegét. Van bank, amelyik már 133 000 forinttól hitelez, de gyakoribb, hogy a minimálbér összegénél (154 280 Ft) vagy akár efölött húzzák meg az alsó határt.
  • Az elfogadható jövedelmek: az egyes bankok nem azonos módon veszik figyelembe a különféle jövedelemtípusokat. A készpénzes jövedelem például jelenleg a legtöbb esetben nem hitelképes, de a külföldi vagy éppen a vállalkozói jövedelem elfogadhatósága is nagyon bankspecifikus.
  • Elvárt folyamatos munkaviszony hossza: a bankok minden esetben elvárják, hogy a hiteligénylő legalább 2-3 hónapja az adott munkahelyen dolgozzon, és igényléskor ne álljon próbaidő alatt. Ez azonban kifejezetten a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottakra vonatkozik, a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezőket ennél szigorúbban hitelezik. Ugyanakkor mindkét esetben nagyon eltérő az egyes bankok bírálati gyakorlata.
  • Bankszámlamúlt: a bankok a hiteligénylőktől 2-3 havi bankszámlakivonatot kérnek, amelyeken láthatják a beérkező jövedelmet, valamint az egyéb pénzforgalmat.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés