Babaváró feltételek 2023 – minden egy helyen az életkori megkötésekről

Babaváró feltételek 2023 – minden egy helyen az életkori megkötésekről
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-16
 

A Babaváró hitel 2024-ig meghosszabbításra került, ami remek hír lehet a családalapítás előtt álló fiatal pároknak. A jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése ugyanakkor sokszor nem elegendő, a bankok gyakran ennél szigorúbb, ráadásul igen eltérő elvárások elé állítják az igénylőket. Ezúttal az életkori megkötések kapcsán gyűjtöttük össze a legfontosabbakat.

A Babaváró hitel épp a legjobbkor lehet hatalmas segítség a leendő családoknak. Az akár 10 millió forintos, kamatmentes kölcsön bármire felhasználható, ráadásul ingatlanfedezet sem szükséges hozzá. 

A támogatott konstrukció hosszú, akár 20 éves futamidőre is felvehető, a törlesztőrészletek nem haladhatják meg a havi 50 ezer forintot. Ez már önmagában kiemelkedő lehetőség, a legtöbbeket mégis a gyermekvállaláshoz kapcsolódó kedvezmények győznek meg igazán. A kölcsönhöz ugyanis kamatmentesség, a törlesztés szüneteltetésének lehetősége, valamint a fennálló tartozás részleges, vagy teljes elengedése is kapcsolódhat.

A Babaváró Program szerencsére 2023-ban is velünk marad, így még többeknek lesz lehetőségük élni a kivételes hitellel. Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen általános felételeknek kell eleget tenniük az érdeklődőknek, ezúttal pedig az eltérő banki feltételeknek nézünk utána.

Ötlet
Ismerd meg a Babaváró hitel legfrissebb, 2023-as feltételeit kapcsolódó cikkünkből!

Hirdetés

Hirdetés

Mik a Babaváró hitel életkorra vonatkozó feltételei?

Az alapvető, jogszabályban rögzített feltételek több életkorra vonatkozó elvárást is rögzítenek, hiszen a hitel a gyermekvállalás és gyermeknevelés támogatására jött létre. Ennek értelmében a leendő anya életkora a Babaváró igénylésekor nem lehet több 40 évnél. Ez tehát kötelező előírás, az idősebbek sajnos elesnek ettől a támogatási formától.

A jogszabály továbbá meghatározza, hogy az igénylő pár mindkét tagjának legalább 18 évesnek kell lennie. 

Eltérő életkori feltételek a bankoknál

Egyedi hitelbírálati feltételeik miatt a bankok a jogszabályban meghatározott elvárásoknál szigorúbban is eljárhatnak. Az egyes pénzintézeteknél ráadásul más és más a gyakorlat, emiatt például könnyen előfordulhat, hogy az egyik intézmény 18 éves kortól hitelez, míg másutt 21 vagy 23 év az alsó határ.

A bankoknál bevett gyakorlat, hogy vizsgálják az igénylők hitelmúltját. Ez pedig azért lehet kedvezőtlen a fiatalok számára, mert velük kapcsolatban (ha nem volt korábban hitelük) nem tud meggyőződni arról a bank, hogy korábbi tartozásaikkal nem kerültek elmaradásba. Azok tehát, akikről semmilyen hasonló adat nem áll rendelkezésre sajnos sok esetben rizikót jelenthetnek egyes pénzintézeteknek. Emiatt is érdemes utánajárni, hol milyen banki gyakorlattal találkozhatunk.

A férj életkora is fontos lehet

A pénzintézetek azt is figyelembe veszik, hogy milyen idős lesz a pár férfi tagja a hitel lejáratakor. Van, ahol az apa legfeljebb 65 éves lehet a futamidő végére, de olyan bankot is találhatunk, ahol 70, vagy 75 év a felső korhatár. 

Ez pedig azért sem mindegy, mert ha a futamidő végére kicsúszunk a korhatárból, előfordulhat, hogy csak rövidebb futamidőre kaphatjuk meg a hitelt. Ekkor pedig a törlesztőrészlet-limit miatt (ami legfeljebb havonta 50 ezer forint lehet) a házaspár nem igényelheti meg a maximális, 10 millió forintos Babaváró kölcsönt, hiszen rövidebb idő alatt kellene visszafizetni a banknak a kölcsönt, ami magasabb törlesztőrészleteket indukál.

A banki eljárásrendek ugyan nyilvánosak és a hirdetményekben mindennek utána lehet nézni, de valljuk be, nem sokan töltenek szívesen napokat az összes nagybank apróbetűit olvasgatva. Sokszor már csak azután derülnek ki a “turpisságok”, miután minden szükséges dokumentumot összegyűjtöttünk, kitöltöttük a hitelkérelmi nyomtatványt, időpontot foglaltunk, ellátogattunk a bankba és beadtuk az igénylést.

Melyik banknál célszerű elindítani az igénylést?

A fenti eltérésekkel és más fontos feltételekkel kapcsolatos különbségek miatt is érdemes mindenek előtt egy bankfüggetlen pénzügyi szakértővel konzultálni, aki ismeri az eljárásrendeket. A szakértő tájékoztat a lehetőségekről és azonnal ahhoz a bankhoz tud irányítani, ahol az egyéni élethelyzet függvényében a legvalószínűbb a pozitív elbírálás.

A Bankmonitor Babaváró hitel szakértői díjmentesen segítenek a teljes folyamatban, akár a gyorsított, online hiteligénylésben is. 

Jó tudni
Váratlan események (betegség, munkanélküliség) alapjaiban írhatják át a pénzügyi terveket, ha nem tudod fizetni hiteleidet. Az ilyen helyzetekben a személyes igényeidhez igazodó Hitelfedezeti biztosítás jelenthet védelmet. Kérd a Bankmonitor szakértőinek szakmai támogatását a döntéshez!

Kalkulálj
Használd kalkulátorunkat és tudd meg, mekkora hitelre lehetsz jogosult pároddal! Ha szeretnéd a segítségünket kérni az igénylésben, csak add meg adataidat és szakértőnk felveszi veled a kapcsolatot.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés