Betöltés
loading

A bankok és az adósok is nyernek a csok hitellel. Mutatjuk, hogy miért!

A vissza nem térítendő csok támogatás mellé egy nagyon kedvező, futamidő végéig 3 százalékos kamatú támogatott hitel is igényelhető. Ez az úgynevezett csok hitel. Mivel a csok hitel lényegesen olcsóbb a piaci lakáshiteleknél, aki megteheti, mindenképp használja ki az állami támogatás által nyújtott lehetőséget! Érdekes a dologban, hogy hiába olcsó a csok hitel az adósok számára, a bankok is nyernek vele.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

Mi is az a csok hitel?

A csok hitel egy támogatott lakáshitel konstrukció, melynek kamata futamidő végéig fix 3 százalék. Ilyen kedvező feltételekkel pedig nem igazán lehet jelenleg futamidő végéig fix kamatozású piaci lakáshitelt igényelni.

Számos feltételt szükséges teljesíteni azonban a támogatott lakáshitel igényléséhez. Először is az érdeklődőknek legalább két gyermek után kell igényelniük csok támogatást új építésű-, vagy használt lakás vásárlására, építésére. A hitel maximális összege 10 millió forint, amennyiben 2 gyermek után kérte az adós a csok támogatást, ha pedig legalább három gyermekre vette igénybe, akkor 15 millió forint a plafon.

Vagyis meg kell felelni a csok támogatás valamennyi feltételének, plusz  a banknak is hitelképesnek kell minősítenie az igénylőt, hiszen itt kölcsönről beszélünk.

A falusi csok – külterületi tanyák és preferált kistelepüléseken lévő ingatlanokra igényelhető speciális vissza nem térítendő támogatás – mellett felvehető csok hitelre más szabályok vonatkoznak. Bármilyen célra – lakásvásárlás és korszerűsítés/bővítés, korszerűsítés, bővítés, korszerűsítés és bővítés – kérik is a falusi csok-ot igényelhető mellé csok hitel is. Ha viszont kizárólag korszerűsítésre és/vagy bővítésre igénylik a falusi csok támogatást, akkor a kapcsolódó támogatott hitel maximális összege lefeleződik. (Két gyermekre igényelt falusi csok esetén a támogatott hitel maximális összege 5 millió forint, ha pedig legalább három gyermekre vennék fel a támogatást, akkor a kapcsolódó csok hitel legfeljebb 7,5 millió forint lehet.)

Miért éri meg a banknak a csok hitelt ajánlania?

Ennek vizsgálata során először is érdemes megnézni azt, hogy a bank mekkora kamatot kap a csok hitel után. Ennek maximális mértékét jogszabályban határozták meg: az 5 éves állampapírhozam 130 százalékát lehet 3 százalékponttal megnövelni.

Egy októberben igényelt csok hitel kamatának alakulása

A kamat alapját képező októberi állampapír aukciós átlaghozamot az akk.hu oldalon már megtalálhatjuk. Ez alapján a bankok 4,82% kamatot kapnak a jövő hónapban folyósított csok hitelekre. Összehasonlításképpen a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján – 15 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 400 ezer forint jövedelem beállítása mellett – a három legolcsóbb ajánlat átlagos kamata 2,95%. (A kalkulátorban szereplő 12 bank közül 11 pénzintézet ajánlatának kedvezőbbek a kondíciói, mint a csok hitel októberi hónapra érvényes kamata.)

Miért az 5 éves kamatperiódusú kölcsönnel hasonlítjuk össze a csok hitelt? A bank szempontjából a konstrukció 5 éves kamatperiódusú, ugyanis a pénzintézet 5 évente újraszámolhatja a hitelkamatot – a fent leírt jogszabályi feltételeknek megfelelően -, éppen ezért a kamatköltségek is leginkább az 5 éves piaci kamatozású lakáshitelek költségeinek feleltethetők meg.

A Bank bírálati ideje ugyan hosszabb egy ilyen konstrukciónál – hiszen ellenőrizni kell a standard bírálati előírások mellett a csok támogatás feltételeit is -, ugyanezt a plusz vizsgálatot azonban minden olyan esetben el kell végezni, amikor egy piaci lakáshitel mellé csok támogatást kér az igénylő.

A közel 1,90 százalékpontos plusz kamatbevétel – a három legolcsóbb lakáshitel átlagával összehasonlítva – pedig igen jelentősnek mondható.

Miért éri meg az adósnak csok hitelt igényelni?   

Az igénylő szempontjából a csok hitel kamata futamidő végéig fix 3%. Ugyan a bank 5 évente újraszámolhatja a jogszabály alapján a hitelkamatot, azonban az adós ebből mindig fixen 3 százalékot fizet meg. Az ezen felüli részt minden esetben az államtól kapja támogatásként a pénzintézet.

A három legolcsóbb fix kamatozású lakáshitel átlagos kamata a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján 5,03%, vagyis 2 százalékponttal drágább, mint a csok hitel. Ez alapján egy 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészletén 16 ezer forintot lehet spórolni a csok hitel választásával. Emiatt pedig a teljes futamidő alatt akár 3,84 millió forint megtakarítást eredményezhet. (A megtakarítás akár jóval nagyobb is lehet, hiszen a legolcsóbb fix kamatozású piaci lakáshitelekkel lett összehasonlítva a csok hitel.)

A lakáscélú támogatás mellé kérhető támogatott hitel ezek alapján mind a banknak, mind az adósnak komoly előnyökkel járhat. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a konstrukció felvételéhez a csok támogatás feltételeinek is meg kell felelni. A támogatást ráadásul legalább két gyermekre szükséges felvenni. Továbbá a hitel maximális összege – két gyermeknél 10 millió, míg három gyermeknél 15 millió forint – a jelenlegi lakásárak mellett sok esetben a támogatás összegével együtt sem elégséges egy lakás megvásárlásához.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek”

    Mi lesz velük, ha elveszik tőlük az ajándékot? Rosszat vagy inkább nagyon rosszat hozhat az úgynevezett populista autoriter rezsimek számára, ha Donald Trump távozni kényszerül... The post Donald Trump csodás ajándék volt a világ „erős embereinek” appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?

    Szerintem lassan mindenkinek volt már dolga „pénzügyi tanácsadóval”, aki azt ígéri, hogy 20 év múlva gazdag lesz. De akkor miért is nem vagyunk még gazdagok? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. A mai bejegyzés célja nem egy iparág, vagy egyes emberek megélhetésének lehúzása. Arra keresem a választ, hogy Tovább olvasom "Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés?" → The post Pénzügyi tanácsadók típusai: lehúzás vagy értékteremtés? appeared first on KonyhaKontrolling.