Betöltés
loading

A CSOK hitellel többet lehet megtakarítani, mint a támogatással?

Lakásvásárlás, építkezés előtt sokan kalkulálnak a gyermekek után járó CSOK támogatással, viszont kevesebben ismerik a támogatáshoz kapcsolódó CSOK hitelt, amely egy kedvezményes, futamidő végéig fix kamatozású konstrukció. Érdemes azonban ezt a lehetőséget is észben tartani, előfordulhat, hogy a pénzügyi előnye ennek a kölcsönnek meghaladja még a vissza nem térítendő támogatáson elérhető “nyereséget” is.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Mennyi CSOK-ra, CSOK hitelre lehetünk jogosultak?

A CSOK támogatás (családi otthonteremtési kedvezmény) egy a meglévő és vállalt gyermekeink után járó lakáscélú vissza nem térítendő támogatás. Összege függ a lakáscéltól – új építésű lakás vásárlás, építés, használt lakás vásárlás …- és a gyermekek számától is.

Hogyan alakul a CSOk támogatás és a CSOK hitel összege hitelcél ás gyermekszám alapján?

A CSOK hitel egy a támogatás mellé igényelhető futamidő végéig fix 3%-os kamatozású kölcsön. A konstrukció igénylésének feltétele, hogy a támogatást is kérje az adós, vagyis meg kell felelnie mindenképpen a CSOK jogszabályi feltételeinek is. Mivel hitelről van szó nem elégséges a jogszabályi elvárásokat teljesíteni, a banknak is hitelképesnek kell minősítenie az igénylőket. Az elérhető maximális hitelösszeg függ a lakáscéltól és a gyermekek számától is.

Milyen esetben lehet nagyobb a pénzügyi előnye a CSOK hitelnek, mint egy támogatásnak?

Az egyértelmű, hogy egy vissza nem térítendő támogatás kedvezőbb, mint egy kölcsön: akkor mégis hogyan mondhatjuk azt, hogy a CSOK hitel pénzügyi előnye nagyobb, mint a támogatásé?

Jól látható, hogy a legtöbb esetben a kölcsön összege jóval meghaladja a támogatásét. Márpedig a nagyobb összegű kölcsönön elérhető kisebb mértékű előny összességében bizony már jelentős lehet. A két támogatási formán elérhető megtakarítást úgy határozhatjuk meg legjobban, ha megnézzük milyen piaci kamatozású lakáshitellel tudnánk helyettesíteni őket.

Példaként vegyünk egy családod két meglévő gyermekkel, a pár használt lakást szeretne vásárolni és azon gondolkodnak érdemes-e támogatásokat is igényelniük a vásárláshoz. Ezt eldöntendő megnézték, hogy milyen feltételek mellett kaphatnának ugyanakkora összegű piaci kamatozású lakáshitelt, CSOK hitelt, és támogatást.

A két gyermekre járó CSOK támogatás és CSOK hitel pénzügyi előnye egy piaci lakáshitellel szemben

A CSOK hitel a futamidő végéig fix kamatozású kölcsön, ezért érdemes egy hasonló piaci lakáshitellel összehasonlítani a konstrukciót, emellett a család a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitellel is összevetette a különböző támogatásokat. A piaci lakáshitelek kiválasztásánál a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megkereste a család a számukra legkedvezőbb ajánlatokat.

A fix kamatozású lakáshitellel szemben mindkét támogatási formának közel 2,3 millió forint a pénzügyi előnye. Az is jól látható – természetesen a nagyobb összeg miatt -, hogy a CSOK hitellel elérhető megtakarítás meghaladta még a vissza nem térítendő támogatás pénzügyi előnyét is.

Nem szükséges egyedi banki feltételeket teljesíteni a kedvezményes hitelkamatért

A CSOK hitel igényléséhez teljesíteni kell a családi otthonteremtési kedvezmény jogszabályi feltételeit – jogosultságát mindenki ellenőrizheti a Bankmonitor CSOK Kalkulátorával -, továbbá a banknak hitelképesnek kell minősítenie az adóst. Azonban a kedvezményes 3%-os hitelkamat eléréséhez nem várhat el semmilyen más feltételt a pénzintézet. 

A piaci kamatozású lakáshiteleknél jellemzően a bankok kamatkedvezményt kínálnak különböző feltételek teljesítéséért cserébe: például jövedelem jóváírást várhatnak el a banknál vezetett számlára, vagy épp aktív kártya-, számlahasználatot. Ilyen elvárása egyik banknak sem lehet a szuperolcsó CSOK hitel esetében.

Milyen feltételeket kell teljesíteni a kedvezményes kamatért egy CSOK hitelnél és egy piaci kölcsönnél?

A pénzügyi előnye akkor is 2,3 millió forint a a CSOK hitelnek, amennyiben az adós számos egyedi feltételt vállal – havi jóváírás, aktív számla-, kártyahasználat – azért, hogy a piaci hitelnél kamatkedvezményt kapjon. Ha az adós nem tudja a bank – piaci hitel kamatkedvezményéhez kapcsolódó – elvárásait teljesíteni, akkor a támogatott hitelen elérhető megtakarítás meghaladhatja akár a 3 millió forintot is. Ez előnyös lehet, ha nem szeretné valami miatt a teljes számlaforgalmát a hitelező pénzintézethez terelni.

A jelenleg ingatlanárak mellett elégé gyakori, hogy a CSOK támogatás és CSOK hitel mellé még a vásárlóknak szükségük van piaci kamatozású lakáshitelre, vagy épp Babaváró hitelre is. Ezek összekombinálása egyáltalán nem egyszerű feladat, ugyanis a különböző bankok eltérő hitelminősítési elveket követhetnek a különböző konstrukciók esetében. Éppen ezért érdemes szakérőhöz fordulni, aki segíthet a megfelelő bank kiválasztásában.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők

    Megjelentek az évtizedek óta zajló globális értékrend kutatás, a World Value Survey 7. sorozatának első részadatai, még nincs minden ország feltöltve. Főleg az Amerikában, de... The post Ott van a probléma, ahol nincsenek tüntetők appeared first on alapblog.