loading

A csok-kal lakást vásárlók 75%-nak hitelre is szüksége van!

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználásával lakást vásárlók 2021-től még kedvezőbb helyzetbe kerültek, hiszen az illetékmentesség és az új lakás vásárlásakor érvényesíthető áfa-visszatérítés miatt több millió forint kiegészítő támogatást kaphatnak. Ennek ellenére a csok-ra jogosultak háromnegyedének a támogatások mellett továbbra is hitelre lenne szüksége  – derül ki a Bankmonitor Otthonteremtési Támogatás Kalkulátor adataiból.

2021-től az Otthonteremtési program számos új támogatási elemmel bővült, ami igen kedvező helyzetet teremtett a családok számára lakáscéljuk megvalósításához.

A 2021-től elérhető új támogatási elemek:

Bárki ellenőrizheti jogosultságát az új és a korábban is elérhető támogatásokra a Bankmonitor kalkulátorával:

Több támogatásnak csok igénylés a feltétele

Az új támogatások közül az illetékmentesség és az adó-visszatérítés feltétele, hogy családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igényeljen a család lakáscélja megvalósításához. Éppen ezért érdemes ezzel – a korábbi években is már komoly népszerűségnek örvendő – konstrukcióval külön is foglalkozni.

Milyen célra igényelnének csok támogatást?

A Bankmonitor Otthonteremtési támogatás kalkulátorát az elmúlt másfél hónapban használók között még mindig a lakásvásárlási cél a legnépszerűbb: a csok-ra jogosultak 53,91 százaléka erre használná fel a támogatást. (21,60 %-uk újépítésű, míg 32,30 %-uk használt ingatlant venne.)

A csok további előnye a lakásvásárlást tervezők számára, hogy jogosultak lehetnek az illetékmentességre és az adó-visszatérítésre is. De mekkora kedvezményt jelentene számukra az összes támogatás együttesen?

A legtöbben két gyermek után igényelnék a támogatást

A kalkulátort használók – családi otthonteremtési kedvezményre jogosultak – legnagyobb része 2 gyermek után igényelné a családi otthonteremtési kedvezményt: az új lakás vásárlását tervezők 46, míg a használt ingatlant vevők 48%-a két gyermek után igényelhetné a támogatást. Új ingatlan esetén a csok támogatás összege 2,6 millió forint, míg használt lakás esetén 1,43 millió forint ugyanez.

Mekkora összegű lakástámogatásra jogosultak az érdeklődők?

Ezt egészítené ki az illetékmentesség, valamint új lakás vásárlása esetén az áfa-visszatérítés összege. Ezen kedvezmények nagysága azonban függ a vételártól is. (Az új lakást vásárlók átlagosan 55,1 millió forintért, míg a használt lakást kinézők 29,5 millió forintért vennének lakást a kalkulátorban megadott adatok alapján.)

Ezek alapján egy átlagos kétgyermekes család használt lakás megvásárlásához 2,61 millió forint támogatást kaphatna: ami tartalmazza az 1,43 millió forint csok-ot és az 1,18 millió forint illetékelengedést.

Egy átlagos új lakást kinéző kétgyermekes családra az új támogatások bevezetése még nagyobb hatással van. A 2,6 millió forintos csok mellé ugyanis idén még 4,83 millió forintot jelentene az illetékmentesség és az 5%-os áfa visszaigénylése.

A csok igénylést tervezők 75 %-ának a támogatás mellé hitelre is szüksége van

Az elmúlt évek lakásáremelkedése miatt az érdeklődők saját megtakarítása és a támogatások összege továbbra sem elégséges lakásvásárláshoz. Az csok-ra jogosultak 75%-a ugyanis továbbra is hitelt szeretne igényelni lakáscélja megvalósításához.

A csok támogatást igénylők közül hányan szeretnének hitelt is a lakásvásárláshoz?

A hitelt tervezők választhatnak a lakáshitel és a fiatal párok körében igen népszerű Babaváró hitel közül egyaránt. Az két hitelcél esetében a csok támogatásra jogosultak közel ugyanolyan arányban szeretnének kölcsönt igényelni: Babaváró hitelt a jogosultak 30-32 százaléka szeretné felvenni, ugyanez az arány a lakáshitel esetében 62-69%. Mindkét hitelkonstrukciót igénybe venné a családok 31-24 százaléka, ezért összességében a csok támogatásra jogosult családok  73,07-74,74 százalékának lenne szüksége hitelre is a vásárláshoz.

Ez nem von le semmit az új támogatások érdeméből. Az illetékmentesség és az áfa-visszatérítés lehetősége ugyanis több millió forinttal csökkentheti a vásárlást tervező családok hitelszükségletét.

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • KonyhaKontrolling Szükség van közéletre az üzleti életben?

    Engem nem érdekel, hogy mit gondol a szappanom gyártója a jelenlegi politikai helyzetről, vagy melyik éppen aktuális társadalmi mozgalmat, ideológiát támogatja. Nevezzük ezt akár társadalmi felelősségvállalásnak vagy másnap. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd Tovább olvasom "Szükség van közéletre...

  • Haszon.hu Mindenki a Magyar Közlönyt bújja, ez jön hétfőtől

    Nem tudjuk, hogy mikor volt utoljára ennyire leterhelt a közlöny weboldala. Nálunk mindenesetre homokórázott egy darabig. Megjelent a rendelet a hétfőtől életbe lépő korlátozásokról. Kiválogattuk a lényeget. Egyszerűbb azt felsorolni, ami nem zár be. Összeállításunk nem teljes, a lista végén viszont találsz egy linket. Ha rákattintasz, te is elolvashatod a kormányrendeletet. A kiemelt jó hírek  Az élelmiszerüzletek mellett a piacok...