A csok-kal lakást vásárlók 75%-nak hitelre is szüksége van!

A csok-kal lakást vásárlók 75%-nak hitelre is szüksége van!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-03 Frissítve: 2021-10-11
 

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználásával lakást vásárlók 2021-től még kedvezőbb helyzetbe kerültek, hiszen az illetékmentesség és az új lakás vásárlásakor érvényesíthető áfa-visszatérítés miatt több millió forint kiegészítő támogatást kaphatnak. Ennek ellenére a csok-ra jogosultak háromnegyedének a támogatások mellett továbbra is hitelre lenne szüksége  – derül ki a Bankmonitor Otthonteremtési Támogatás Kalkulátor adataiból.


2021-től az Otthonteremtési program számos új támogatási elemmel bővült, ami igen kedvező helyzetet teremtett a családok számára lakáscéljuk megvalósításához.

A 2021-től elérhető új támogatási elemek:

Bárki ellenőrizheti jogosultságát az új és a korábban is elérhető támogatásokra a Bankmonitor kalkulátorával:

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Hirdetés

Hirdetés

Több támogatásnak csok igénylés a feltétele

Az új támogatások közül az illetékmentesség és az adó-visszatérítés feltétele, hogy családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igényeljen a család lakáscélja megvalósításához. Éppen ezért érdemes ezzel – a korábbi években is már komoly népszerűségnek örvendő – konstrukcióval külön is foglalkozni.

Milyen célra igényelnének csok támogatást?

A Bankmonitor Otthonteremtési támogatás kalkulátorát az elmúlt másfél hónapban használók között még mindig a lakásvásárlási cél a legnépszerűbb: a csok-ra jogosultak 53,91 százaléka erre használná fel a támogatást. (21,60 %-uk újépítésű, míg 32,30 %-uk használt ingatlant venne.)

A csok további előnye a lakásvásárlást tervezők számára, hogy jogosultak lehetnek az illetékmentességre és az adó-visszatérítésre is. De mekkora kedvezményt jelentene számukra az összes támogatás együttesen?

A legtöbben két gyermek után igényelnék a támogatást

A kalkulátort használók – családi otthonteremtési kedvezményre jogosultak – legnagyobb része 2 gyermek után igényelné a családi otthonteremtési kedvezményt: az új lakás vásárlását tervezők 46, míg a használt ingatlant vevők 48%-a két gyermek után igényelhetné a támogatást. Új ingatlan esetén a csok támogatás összege 2,6 millió forint, míg használt lakás esetén 1,43 millió forint ugyanez.

Mekkora összegű lakástámogatásra jogosultak az érdeklődők?

Ezt egészítené ki az illetékmentesség, valamint új lakás vásárlása esetén az áfa-visszatérítés összege. Ezen kedvezmények nagysága azonban függ a vételártól is. (Az új lakást vásárlók átlagosan 55,1 millió forintért, míg a használt lakást kinézők 29,5 millió forintért vennének lakást a kalkulátorban megadott adatok alapján.)

Ezek alapján egy átlagos kétgyermekes család használt lakás megvásárlásához 2,61 millió forint támogatást kaphatna: ami tartalmazza az 1,43 millió forint csok-ot és az 1,18 millió forint illetékelengedést.

Egy átlagos új lakást kinéző kétgyermekes családra az új támogatások bevezetése még nagyobb hatással van. A 2,6 millió forintos csok mellé ugyanis idén még 4,83 millió forintot jelentene az illetékmentesség és az 5%-os áfa visszaigénylése.

A csok igénylést tervezők 75 %-ának a támogatás mellé hitelre is szüksége van

Az elmúlt évek lakásáremelkedése miatt az érdeklődők saját megtakarítása és a támogatások összege továbbra sem elégséges lakásvásárláshoz. Az csok-ra jogosultak 75%-a ugyanis továbbra is hitelt szeretne igényelni lakáscélja megvalósításához.

A csok támogatást igénylők közül hányan szeretnének hitelt is a lakásvásárláshoz?

A hitelt tervezők választhatnak a lakáshitel és a fiatal párok körében igen népszerű Babaváró hitel közül egyaránt. Az két hitelcél esetében a csok támogatásra jogosultak közel ugyanolyan arányban szeretnének kölcsönt igényelni: Babaváró hitelt a jogosultak 30-32 százaléka szeretné felvenni, ugyanez az arány a lakáshitel esetében 62-69%. Mindkét hitelkonstrukciót igénybe venné a családok 31-24 százaléka, ezért összességében a csok támogatásra jogosult családok  73,07-74,74 százalékának lenne szüksége hitelre is a vásárláshoz.

Ez nem von le semmit az új támogatások érdeméből. Az illetékmentesség és az áfa-visszatérítés lehetősége ugyanis több millió forinttal csökkentheti a vásárlást tervező családok hitelszükségletét.

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés