Betöltés

A fedezet nélküli hitelre kaptak rá most az emberek!

szerző: Bankmonitor
2018-06-22

Nem titok, hogy az időszakban a személyi kölcsön tölti be azt a szerepet, mint amit évekkel ezelőtt a szabad felhasználású jelzáloghitel szolgált. Ez nem is csoda, hiszen amellett, hogy a személyi kölcsönök jelenleg relatíve alacsony kamattal érhetők el, a jelzáloghitelhez képest számos macera megúszható. Mutatjuk, hogy aktuálisan miért tud a személyi kölcsön az egyik legnépszerűbb hitel lenni!

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Személyi kölcsön vs szabad felhasználású hitel

A lakáshitelek és a személyi kölcsönök piaca kirobbanó formában van, az előbbiekből 237 milliárdot, míg az utóbbiakból 128 milliárd forintnyit folyósítottak az év első 4 hónapjában (40 illetve 60%-os növekedés az előző évhez képest). Ugyanakkor a 2008 előtt igen népszerű szabad felhasználású hitelek szegmense nem igazán talált magára, itt 17 milliárd volt a hitelkihelyezés. Gyakorlatilag a személyi kölcsönök kiszorító hatásában kell keresnünk a választ, amit jelenleg a lakosság jelenleg szívesebben vesz fel a fogyasztásai finanszírozására, mint a szabad felhasználású hitelt.

Természetesen ez nem véletlen, nézzük is az okokat, amiért a személyi kölcsön vonzóbb lehet a hitelfelvevőknek, mint a jelzáloghitel:

 • A személyi kölcsönök kamata több mint a felére esett vissza az elmúlt években. Ma átlagos jövedelem mellett is elérhető a 10-13% körüli THM, gyakorlatilag 5-6 éve a legjobb jelzáloghiteleket értük el ilyen feltételekkel. A szabad felhasználású jelzáloghitelek kedvezőbb kamattal érhetők el, bár ne feledjük, hogy itt ingatlanfedezetre is szükség van.
 • Nem szükséges ingatlanfedezetet felajánlani a személyi kölcsön esetében, vagyis nem szükséges elzálogosítani az ingatlant. Ez azoknak jelent motivációt, akiknek nincsen megfelelő tehermentes ingatlanjuk (például egy korábban felvett lakáshitelt még törleszt), vagy éppenséggel nem akarják azt jelzáloggal terhelni. Persze a jövedelemnek a személyi kölcsönnél is rendben kell lennie, hüvelykujjszabályként azzal számolhatunk, hogy a törlesztő maximum a jövedelem 35-40%-a lehet.
 • A jelzáloghitelhez képest jóval kisebb adminisztrációs terhet jelent a személyi kölcsön. A jelzáloghitel ügyintézése lényegesen bonyolultabb lehet és több dokumentumot is igényel, ráadásul az igényléstől folyósításig 1-2 hónap is eltelik. Ezzel szemben a személyi kölcsön esetében gyors az ügyintézés, néhány dokumentum szükséges, és lényegesen lerövidül az átfutási idő. 3-5 munkanapon belül a számlánkon lehet a pénz, adott esetben akár néhány óra alatt.
 • A személyi kölcsön induló költségei jóval alacsonyabbak lehetnek. Olyan tételeket úszhatunk meg, mint az értékbecslés, a közjegyzői okirat, a jelzálogbejegyzés. A jelzáloghitel induló költsége 50-100 ezer forint is lehet, a személyi kölcsönnél pedig néhány tízezer (érdemes résen lenni, mert a szabad felhasználású hitel esetében lehet akciók, amelynek keretében bizonyos díjakat elengednek, vagy visszatérítenek).

A fenti összeállítás alapján nagyon jól látszik, hogy hol jön ki a személyi kölcsön előnye. Figyelembe kell venni, hogy a személyi kölcsön a pár százezertől a legfeljebb 10 millióig terjedő hiteligényt szolgálja ki, maximum 8 éves futamidővel. Tapasztalataink szerint jellemzően az átlagos hitelösszeg 3-4 millió forint körül alakul (szezonálisan is más), viszonylag kevesen vesznek fel 6-7 millió forintos összeget.

Természetesen minden hitelfelvételt jól át kell gondolni, de egy nagyobb összeg felvételét mindenképp alaposan körül kell járni. 6-7 millió forintos hiteligénytől már a szabad felhasználású hitel előnyei is előjöhetnek, amit elsősorban az alacsonyabb hitelkamat és a hosszabb futamidő jelenthet.

A kamatozás módjára is mindenképpen külön figyelmet szükséges szentelni. A személyi kölcsönöket jellemzően végig fix kamatok mellett érjük el, vagyis biztos, hogy a futamidő végéig ugyanakkora nagyságú lesz a törlesztő. Nem véletlen az sem, hogy az emberek közel kétharmada választja az éven túli a rögzítéseket. Érdemes a szabad felhasználású hiteleknél is ezt az opciót választani, bár a kamatkondíciók már ekkor a személyi kölcsönökkel lényegében megegyeznek.

Nézd meg  kalkulátorunkkal, hogy mennyi személyi kölcsönt kaphatsz!

Mennyi hitelt kaphatok?
step-1
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Ft
Ft
Összesen: Bankba érkeztetett:

0 Ft

0 Ft

Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Utolsó három havi jövedelem
Ft
Ft
Ft
Meglévő hitelek
Ft
Úgy szeretnék hitelt felvenni, hogy KHR (BAR) listán vagyok?
Az alábbi ok(ok) miatt számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön
Számodra elérhető hitelek:
futamidő esetén
Hitel:
Törlesztő:
THM:
Indítsd el a hiteligénylést!
Visszahívás
Add meg adataid és
egy órán belül visszahívunk!*
*hétköznapokon, 8:00-18:00-ig
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
4 Hozzászólás
 1. Tothne Kemeny Magdolna

  5 mil.lakas hitel erdekelne .Van ket db lakas elotakarekom es 4m ft kp.

  1. Bankmonitor

   Kedves Magdolna,

   Adjon le az oldalunk valamely felületén egy érdeklődést és akkor kollégánk tud segíteni a lakáshitelben.

 2. Tóth Zsóka

  Azután majd lehet sírni-ríni a hiteleseknek és a bankoknak, hogy nem tudják fizetni az ész nélkül felvett hiteleiket, megy majd az egymásra mutogatás, szidás és átkozódás végül majd az észnél lévő óvatos emberek kárára konszolidálják a fedezet nélküli kiömlött pénzt a bankoknál /amennyiben nem képezett megfelelő nagyságú céltartalékot/ és lesz a kilakoltatásokból jó kis újságcikk. Ezt már eljátszották a bankok a svájci hitelnél. Remélem most nem fogják ugyanazt a cirkuszt elölről kezdeni, csakhogy megszabaduljanak a felesleges pénzüktől, az eszetlen emberek meg a felelőtlen költekezésük eladósodása miatt. Nem tanulnak az emberek semmiből?

  1. Bankmonitor

   Kedves Zsóka,

   Azért nem érdemes a mostani helyzetet a devizahitelek időszakához hasonlítani. Sok olyan szabályozás született, amely a hitelfelvevőket védi, ráadásul az árfolyamkockázat már nincs a képben. Inkább minden arra irányul, hogy a megvalósuló hitelezés egészséges szerkezetben történjen, éppen ezért fektetnek nagy hangsúlyt a fix hitelekre és például októbertől is szigorodni fognak a szabályok.
   Egyébként a hitelezés mértéke még mindig elmarad a 2008 előtti időszaktól és a jegybank is többször jelezte, hogy még lát teret a hitelezésben. Ráadásul a lakosság hitelállománya lényegesen alacsonyabb ma, mint a válság kirobbanásakor.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Szuperunalmas szuperkedd

  Március 3-ai szuperkedden egyszerre tartják nagyon sok amerikai államban a demokrata előválasztást. Március közepére pedig nagy valószínűséggel eldől, hogy Trump kihívója egy radikálisabb, vagy mérsékelt... The post Szuperunalmas szuperkedd appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.