A felújítási kölcsön miatt egy éven belül be kell fejezni a korszerűsítést?

A felújítási kölcsön miatt egy éven belül be kell fejezni a korszerűsítést?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-21
 

A felújítási támogatás felhasználásával a gyermeket nevelő szülők korszerűsíthetik meglévő otthonuk. A támogatás összegét azonban utólag a számlák kifizetését követően kaphatja vissza a család az államtól, vagyis meg kell finanszírozni más forrásból a munkálatokat. Nagy segítséget jelenthet a kivitelezői munkák költségének megfizetésében az új otthonfelújítási hitel. A hitelkonstrukciót igénylőknek azonban szigorúbb feltételeket kell teljesíteniük a támogatás felvételekor?

A gyermeket nevel szülők meglévő otthonuk korszerűsítésére felújítási támogatást kaphatnak 2021. januárjától. A támogatás összege a költségvetés felét, de legfeljebb 3 millió forintot tehet ki, melyet utólag a számlák kifizetését követően kaphatja meg a család. Azonban azok számára is nyújt segítséget az állam, akiknek nincs elegendő saját megtakarításuk a munkálatokra.

Hirdetés

Hirdetés

Maximum 6 millió forint otthonfelújítási hitelt lehet igényelni

Bevezetésre kerül ugyanis 2021. februárjában egy támogatott felújítási hitel, melyet fix, 3 százalékos kamaton lehet igényelni. A hitelösszeg legfeljebb 6 millió forint – minimálisan ekkora költségvetés szükséges a támogatás maximális kihasználásához -, a futamidő maximum 10 év lehet.

Mi az amit tudni lehet már a konstrukcióról:

  • 2021. február 1-től lehet igényelni az új felújítási hitelt
  • A kamat nagysága nem haladhatja meg a 3%-ot
  • A hitel futamideje legfeljebb 10 év lehet
  • A maximális hitelösszeg 6 millió forint
  • A felújítási támogatással automatikusan csökkentenék a hitelösszeg nagyságát – nem tudni mit jelent pontosan jelen helyzetben az automatikus csökkentés
  • A felújítási támogatás feltételeit teljesítenie kell a hitelt igénylőnek
  • A munkálatokat egy éven belül be kell fejezni

Milyen feltételeket kell teljesíteni a hitel igényléséhez?

A felújítási támogatásnál megismert elvárásokat szükséges ellenőriznie a hitelt nyújtó banknak:

  • Vagyis legalább egy éves Tb jogviszony szükséges a kölcsön igényléséhez
  • Nem lehet az igénylőnek – több igénylő esetén egyik félnek sem – köztartozása
  • Megvizsgálhatják azt is, hogy legalább 1 éve a lakásban él az igénylő – több igénylő esetén mindegyik fél – és kiskorú gyermekei. Ezt a feltételt nem szükséges teljesíteni abban az esetben, ha éven belül vásárolták a lakást. Illetve azon gyermek esetében sem vizsgálják ezt a feltételt, amelyik még nem érte el az egy éves kort.
  • Legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az igénylőnek – együttes igénylő esetén mindkét fél tulajdoni hányada számít – és kiskorú gyermekeinek  a felújítandó ingatlanban.
  • Meg kell felelni a bank hitelbírálatán. Vagyis megfelelő munkaviszony, jövedelem mindenképpen szükséges a hiteligényléshez.

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a költségvetés összetételét – mennyi a munkadíj és az anyagköltség – előzetesen nem fogják megvizsgálni. Hiszen a költségek a a munkálatok során módosulhatnak. De ezt is érdemes szem előtt tartani a hiteligénylőknek: ha a teljes felújítást maga végezné el a család, akkor ugyanis egyáltalán nem lenne jogosult magára a felújítási támogatásra, ugyanis nem lenne visszaigényelhető munkadíj. (A támogatás összege fele-fele arányban kell munkadíjat és anyagköltséget tartalmaznia.)

A támogatás feltételeit egyébként újra ellenőrizni fogja a Magyar Államkincstár a munkálatok befejeztét követően. Vagyis nem elégséges hiteligényléskor megfelelni az elvárásoknak. A Bankmonitor Otthonfelújítási Támogatás Kalkulátorával könnyen ellenőrizheted, hogy megfelelsz-e a jogszabályi előírásoknak.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

12 hónap alatt be kell fejezni a munkálatokat

Novák Katalin elmondása alapján a támogatott felújítási hitelt igénylők 12 hónapig gyűjthetik a számlákat, vagyis a hitel igénylését követő egy éven belül be kell fejezni a felújítást és meg kell igényelni a támogatást. De mi fog történni akkor, ha 12 hónap alatt nem készülnek el a korszerűsítéssel?

A felújítási támogatásról szóló jogszabály nem tartalmaz ilyen 1 éves előírást – a konstrukciót az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig lehet megigényelni -, éppen ezért a Bankmonitor szakértői szerint a támogatástól nem esik el az aki éven belül nem adja be a kérelmet.

Valószínűleg a felújítási hitel kedvező kondícióit veszítené el az a hiteligénylő, aki éven belül nem fejezné be a munkálatokat. (Természetesen a jogszabály módosításával a felújítási támogatásnál általánosságban is elő lehet írni az egy éves határidőt.)

 

Hirdetés
Hirdetés