loading

A felújítási kölcsön miatt egy éven belül be kell fejezni a korszerűsítést?

A felújítási támogatás felhasználásával a gyermeket nevelő szülők korszerűsíthetik meglévő otthonuk. A támogatás összegét azonban utólag a számlák kifizetését követően kaphatja vissza a család az államtól, vagyis meg kell finanszírozni más forrásból a munkálatokat. Nagy segítséget jelenthet a kivitelezői munkák költségének megfizetésében az új otthonfelújítási hitel. A hitelkonstrukciót igénylőknek azonban szigorúbb feltételeket kell teljesíteniük a támogatás felvételekor?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A gyermeket nevel szülők meglévő otthonuk korszerűsítésére felújítási támogatást kaphatnak 2021. januárjától. A támogatás összege a költségvetés felét, de legfeljebb 3 millió forintot tehet ki, melyet utólag a számlák kifizetését követően kaphatja meg a család. Azonban azok számára is nyújt segítséget az állam, akiknek nincs elegendő saját megtakarításuk a munkálatokra.

Maximum 6 millió forint otthonfelújítási hitelt lehet igényelni

Bevezetésre kerül ugyanis 2021. februárjában egy támogatott felújítási hitel, melyet fix, 3 százalékos kamaton lehet igényelni. A hitelösszeg legfeljebb 6 millió forint – minimálisan ekkora költségvetés szükséges a támogatás maximális kihasználásához -, a futamidő maximum 10 év lehet.

Mi az amit tudni lehet már a konstrukcióról:

 • 2021. február 1-től lehet igényelni az új felújítási hitelt
 • A kamat nagysága nem haladhatja meg a 3%-ot
 • A hitel futamideje legfeljebb 10 év lehet
 • A maximális hitelösszeg 6 millió forint
 • A felújítási támogatással automatikusan csökkentenék a hitelösszeg nagyságát – nem tudni mit jelent pontosan jelen helyzetben az automatikus csökkentés
 • A felújítási támogatás feltételeit teljesítenie kell a hitelt igénylőnek
 • A munkálatokat egy éven belül be kell fejezni

Milyen feltételeket kell teljesíteni a hitel igényléséhez?

A felújítási támogatásnál megismert elvárásokat szükséges ellenőriznie a hitelt nyújtó banknak:

 • Vagyis legalább egy éves Tb jogviszony szükséges a kölcsön igényléséhez
 • Nem lehet az igénylőnek – több igénylő esetén egyik félnek sem – köztartozása
 • Megvizsgálhatják azt is, hogy legalább 1 éve a lakásban él az igénylő – több igénylő esetén mindegyik fél – és kiskorú gyermekei. Ezt a feltételt nem szükséges teljesíteni abban az esetben, ha éven belül vásárolták a lakást. Illetve azon gyermek esetében sem vizsgálják ezt a feltételt, amelyik még nem érte el az egy éves kort.
 • Legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az igénylőnek – együttes igénylő esetén mindkét fél tulajdoni hányada számít – és kiskorú gyermekeinek  a felújítandó ingatlanban.
 • Meg kell felelni a bank hitelbírálatán. Vagyis megfelelő munkaviszony, jövedelem mindenképpen szükséges a hiteligényléshez.

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint a költségvetés összetételét – mennyi a munkadíj és az anyagköltség – előzetesen nem fogják megvizsgálni. Hiszen a költségek a a munkálatok során módosulhatnak. De ezt is érdemes szem előtt tartani a hiteligénylőknek: ha a teljes felújítást maga végezné el a család, akkor ugyanis egyáltalán nem lenne jogosult magára a felújítási támogatásra, ugyanis nem lenne visszaigényelhető munkadíj. (A támogatás összege fele-fele arányban kell munkadíjat és anyagköltséget tartalmaznia.)

A támogatás feltételeit egyébként újra ellenőrizni fogja a Magyar Államkincstár a munkálatok befejeztét követően. Vagyis nem elégséges hiteligényléskor megfelelni az elvárásoknak. A Bankmonitor Otthonfelújítási Támogatás Kalkulátorával könnyen ellenőrizheted, hogy megfelelsz-e a jogszabályi előírásoknak.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2021-től?

 • CSOK támogatás
 • CSOK-hitel
 • ÁFA kedvezmény
 • Illetékmentesség
 • Felújítási támogatás
 • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

 • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
 • Hogyan lehetnél jogosult?
 • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy kalkuláltál!

A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!

Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

12 hónap alatt be kell fejezni a munkálatokat

Novák Katalin elmondása alapján a támogatott felújítási hitelt igénylők 12 hónapig gyűjthetik a számlákat, vagyis a hitel igénylését követő egy éven belül be kell fejezni a felújítást és meg kell igényelni a támogatást. De mi fog történni akkor, ha 12 hónap alatt nem készülnek el a korszerűsítéssel?

A felújítási támogatásról szóló jogszabály nem tartalmaz ilyen 1 éves előírást – a konstrukciót az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig lehet megigényelni -, éppen ezért a Bankmonitor szakértői szerint a támogatástól nem esik el az aki éven belül nem adja be a kérelmet.

Valószínűleg a felújítási hitel kedvező kondícióit veszítené el az a hiteligénylő, aki éven belül nem fejezné be a munkálatokat. (Természetesen a jogszabály módosításával a felújítási támogatásnál általánosságban is elő lehet írni az egy éves határidőt.)

 

Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Mr. Wolf szép üzenete

  Mi az az ESG? Hova utazunk? A bróker érzelmei Harrari és Kahneman hülyézik A SPAC-huszárok bukdácsolása Többek közt ezekről beszéltünk e heti adásunkban. Kedves Olvasóink,...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu A jövő héten részben visszatérhetünk a régi életünkhöz, ezzel a feltétellel

  Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban jelentette be, milyen enyhítésekre számíthatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, ha elérjük a négymillió beoltottat. A jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk, mondta a kormányfő.Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az...