A fizetésem hány százaléka lesz a nyugdíjam?

 • 2015.10.05.
 • szerző: bankmonitor

Minél jobban közeledik a nyugdíjba vonulás várható időpontja, annál gyakrabban merül fel a kérdés, hogy vajon milyen összegű ellátásra számíthatunk a nyugdíjas éveink alatt. A helyettesítési ráta (átlagnyugdíjak a nettó átlagbérek százalékában) jelenleg 74,5%-ra jön ki, bár a baljós előrejelzések szerint 2030-ra 50%-ra, 2040-re akár 30%-ra is zuhanhat a mutató. A kedvezőtlen hatásokkal szemben az állam a nyugdíjrendszer feltételeinek átalakításával tehet, az emberek pedig az egyéni nyugdíjcélú megtakarítások elindításával, bővítésével gondoskodhatnak.

A dolgozók 68%-a NEM tesz félre a nyugdíjas évekre

A 25-60 év közötti, gazdaságilag aktív, munkából származó jövedelemmel rendelkező magyar lakosság körében korcsoport, nem, iskolai végzettség és lakóhely településtípusa alapján reprezentatív online kérdőíves kutatást végzett a Pénztárszövetség az NRC Kutatócentrum segítségével. Az eredmények szerint az aktív lakosság 32%-a tesz félre a nyugdíjas éveire, a válaszadók kevesebb, mint ötöde (18%-a) teszi ezt rendszeresen.

A megtakarítók körében továbbra is az önkéntes nyugdíjpénztár a legnépszerűbb, az elmúlt évben elért 10%-os átlag reálhozam mellett 9%-kal bővültek a munkáltatói és 26%-kal az egyéni befizetések. A kor előrehaladtával emelkedik a pénztári tagok által átlagosan befizetett összeg, a harmincasok átlagosan havi 3600 forinttal indítják el a nyugdíjcélú megtakarításaikat, a hatvan körüliek átlagosan havi 7300 forintot tesznek félre.

nyugdijak-havi-atlaga

„Az önkéntes pénztári ágazat túlélte a gazdasági-pénzügyi válság és a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos változások miatti bizalomvesztés okozta sokkot, mostanra stabilizálódott és jelentős fejlődés előtt áll. A nyugdíjhelyzet most viszonylag jó, a nyugdíjkassza nagyjából egyensúlyban van. A jövőt illetően azonban borúlátóak az elemzések, 2030-2040-re a felosztó-kirovó rendszer jelentős romlásával számolnak a járulékfizetők számának szignifikáns csökkenése, valamint a nyugdíjasok számának emelkedése miatt. Úgy kalkulálnak, hogy 2030-ra helyettesítési ráta le fog esni 50%-ra, majd 10 év múlva 30%-ra” – fejtette ki Hardy Ilona, a Pénztárszövetség elnökségének tagja a felmérés eredményeinek ismertetésekor.

Szakadék a vágyak és a lehetőségek között

A válaszadók átlagosan havi 31 ezer forintos – a negyven éven felüliek legalább havi 50 ezer forintos – megtakarítást tartanak szükségesnek az általuk kívánt életszínvonal megőrzéséhez, ezzel szemben a tagok csupán 12%-ának a havi befizetései haladják meg a 10 ezer forintot. A megkérdezettek arra számítanak, hogy 2030-ra nyugdíjasként átlagosan 39%-kal marad el az ellátásuk a jövedelmüktől, harmaduk 30-50% közötti csökkenést vizionál.

Valaki nem tesz félre mégis optimista, a nemleges választ adók közül 21% bízik az állami nyugdíjban, de a pesszimisták is megszólaltak, 24% úgy gondolja, hogy meg sem éli a nyugdíjkorhatárt. 78%-nak egyszerűen nincs miből félretenni, a nettó jövedelem csökkenésével együtt fokozatosan csökken a nyugdíjas évekre spórolók aránya is.

Mihez kezdenek még a pénzükkel a magyar megtakarítók?

A nyugdíjas évekre átlagosan több mint 15 esztendőn át spórolnak a válaszadók, akik közel 6 millió forintot terveznek összegyűjteni. A nyugdíjas évekre történő spórolás mellett sokan a lakáscélra, autóvásárlásra, a gyermekek jövőjére, utazásra gyűjtenek, míg mások a váratlan kiadásokra való felmérése szerint a többségnek a befektetett tőke biztonsága a legfontosabb szempont, melynek érdekében a magasabb hozam lehetőségéről is hajlandóak lemondani.

„A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a hagyományos eszközökhöz képest jó alternatívát kínálnak a befektetési alapok. Ezek közül mindenki megtalálhatja a kockázati étvágyának megfelelőt. Van lehetőség alacsony kockázatú – de hosszabb távon a bankbetétek és állampapírok hozamait meghaladó – alap választására, illetve elérhető tőkevédett, sőt akár hozamgaranciát biztosító termék is” – emelte ki Schmél Ferenc, a CIB Bank lakossági üzletágának megtakarítási termékfejlesztési vezetője.

A felmérésben résztvevők háromnegyede rendelkezik valamilyen megtakarítással, közülük 40%-nak már legalább 500 ezer forintot sikerült félretenni. Pénzük jelentős részét őrzik az emberek lekötetlenül a folyószámlán (20%), illetve bankbetétben (17%) és készpénzben (15%). Minden harmadik válaszadó rendelkezik életbiztosítással, és közel ötödüknek van önkéntes nyugdíjpénztári szerződése, illetve lakás-takarékpénztári megtakarítása. A takarékoskodók 15%-a még az első százezer forint összegyűjtésén dolgozik, a megkérdezettek 28%-a viszont semmilyen tartalékkal nem rendelkezik.

A magasabb pénzügyi tájékozottságot igénylő megtakarítási lehetőségeket kevesebben választják. A válaszadók közel 18%-a rendelkezik kötvénnyel, részvénnyel, állampapírral vagy befektetési alappal. A bonyolultabb megtakarítási lehetőségekkel kapcsolatban egyre többen keresik fel a lakossági pénzügyekkel foglalkozó honlapokat és a banki ajánlatokat összehasonlító portálokat.

megtakaritasok

Teszteld magad Te is a Bankmonitor.hu oldalon elérhető Befektetési szimulátorral, melynek segítségével a pénzed kockáztatása nélkül megtudhatod, hogy milyen körülmények között remeg meg a kezed, mikor érdemes megelégedni, illetve mikor kell türelmesen kivárni az érkező hozamokat.

1 Hozzászólás

 • aMICe 2015-10-08 17:24:18 - Válasz

  Igen, itt az ideje, hogy komolyan vegyük az öngondoskodásra buzdító figyelmeztetéseket. Sokan azt mondják nincs miből. Kérdem én: ha most nincs miből, amikor aktív kereső, akkor miből lesz, amikor öreg, esetleg beteg is lesz valaki. Mindenki gondoljon csak arra, hogyha ki akarja cserélni a bútort, akkor van rá pénze. Ha le akarja cserélni az autóját egy újabbra, akkor előteremti rá a pénzt.Pont az öregkori megélhetésünkre nincs pénz? Nagyon nagy igazság, hogy az első fizetésedből tégy félre a nyugdíjadra. Ha kevés a pénzed, akkor keveset, ha több van, akkor többet. A lényeg, hogy ne intézzük el a “meg sem érem a nyugdíjat” szlogennel, mert mi van ha vagyunk olyan szerencsétlenek és megérjük? Akkor már késő lesz gondolkodni

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Bérek a boltban

  Aktuális bérek az élelmiszer-kereskedelemben. Aldi beelőzött, valószínűleg a Lidlnek is utána kell menni. Vidéken jóval alacsonyabbak a bérek, mint Pesten. (A kisebb vásárlóerőből érthető, ezért...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.