A fogyasztóbarát hitel 1,7 milliót is hozhat a konyhára

A fogyasztóbarát hitel 1,7 milliót is hozhat a konyhára
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-12 Frissítve: 2021-07-01
 

Januárban már 10-ből 4 ember a fix hitelek közül a fogyasztóbarát lakáshitelt választotta, ezért elérkezettnek láttuk az időt, hogy megnézzük, milyenek is most a bankok ajánlatai. A lakáshitelek között továbbra is kategóriájuk legjobbjai a minősített hitelek, de a részleteket megnézve néhány érdekességre bukkantunk. Többek között megtudhatjátok azt is, hogy milyen induló kamatszinten tudtok felvenni lakáshitelt.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A közelmúltban tudhattuk meg azt az információt, hogy 2018 januárjában a frissen felvett hiteleknél minden 100 emberből, aki legalább 3 évre rögzített kamatú hitelt választott, 40 már fogyasztóbarát lakáshitelt vett fel.

Nem lehet ezen csodálkozni, hiszen a meghatározó bankoknak és a takarékszövetkezeteknek is megvan a saját minősített hitele, és gyakorlatilag mindegyik összehasonlítás azt hozza ki, hogy kategóriájuk legjobb hiteleiről van szó.

Nem árt viszont időnként összesítést adni az éppen elérhető kondíciókról, és mi ezt tesszük meg. A korábban nagyon közkedvelt ábránkat frissítettük fel a lakáshitel kalkulátorunk aktuális adataival. Számtalan módon lehetne a hiteleket összevetni, viszont mi az induló kamatszintet tüntettük fel, míg a pénzügyi előnynél a becsült teljes visszafizetést vetettük össze.

Érdekes fejlemény, de a legutóbbi (decemberi) fogyasztóbarát lakáshitel ábra alapján a legjobb kamatok a három évesnél csökkentek, az 5 évesnél stagnáltak, a 10 évesnél és végig fix hitelnél pedig emelkedtek.

Nem volt óriási mozgásra példa, de mutatja, hogy azért folyamatosan van a kondíciókban elmozdulás. Ezek alapvetően azért vannak, mert a bankok az állampapírok hozamához képest állapítják meg az induló kamatot, az állampapíroknál viszont az utóbbi hónapokban a hozam emelkedett.

Fogyasztóbarát lakáshitel összehasonlítva a piacival

Másként fogalmazva, ne kapjunk a fejünkhöz emiatt, mert nem az fordult elő a számok alapján, hogy a bankok az állampapírpiaci hozamra rakódó kamatfelárat emelték meg. Legalább is a legjobb fogyasztóbarát hiteleknél nem ez volt a helyzet, sőt, inkább csökkentették a kamatfelárat. Mindez a jegybank által is előre jelzett növekvő verseny miatt következhetett be.

A táblázat alapján mindenki össze tudja vetni a különböző hiteleket, mi részletesebben a legjobb induló kamatot adó hitelekkel foglalkozunk. A következő feltételekkel érhetők el a 4 kategóriában a legjobb fogyasztóbarát hitelek:

  • 3 évig fix kamat: 3,25%, induló törlesztő: 56 720 Ft, teljes visszafizetés: 13 612 698 Ft
  • 5 évig fix kamat: 3,49%, induló törlesztő: 57 945 Ft, teljes visszafizetés: 13 906 704 Ft
  • 10 évig fix kamat: 4,58%, induló törlesztő: 63 739 Ft, teljes visszafizetés: 15 297 304 Ft
  • végig fix kamat: 5,35%, induló törlesztő: 68 150 Ft, teljes visszafizetés: 16 356 111 Ft

Jól láthatóan megkérik a bankok annak az árát, hogy az egyre hosszabban rögzített kamatú hiteleknél át kell vállalniuk az ügyfél válláról a kamatkockázatot. Ámbár ennek mértéke nem olyan óriási, mint korábban. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a saját élethelyzetéhez képest, melyik hitel lehet a legjobb választás.

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy számodra melyik hitel a befutó!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Jól járhatunk, ha nem gyorsan változó kamatú hitelt választunk, mert a közelgő kamatemelkedés ezeket a hiteleket fogja a leggyorsabban megdrágítani. Az már egy másik kérdés, hogy rögzített kamatú hitelek közül melyik lehet a befutó. Mindez attól függ, hogy mennyire fontos nekünk a biztonság és hogy a törlesztőrészlet ne változzon.

Jelenlegi állás szerint nem kérdéses, hogy ha a legjobb piaci lakáshitelt és a fogyasztóbarát hitelt hasonlítjuk össze, akkor melyik kerül ki győztesen a teljes visszafizetést nézve. A legnagyobb előnyt akkor érhetjük el, ha a futamidő végéig rögzítjük a kamatot. A végig fix kamatot kínáló hiteleket nézve az előny egy 10 milliós lakáshitelnél 1,7 milliós is lehet.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés