Betöltés

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

szerző: Singer Zoltán
2019-01-25

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta is fel tudod építeni a portfóliódat? Ez esetben érdemes lehet megismerkedned a rendszeres megtakarítási programokkal!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a befektetési alap kalkulátorunk.

A napokban írtunk egy cikket arról, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha havonta szeretnél pénzt félretenni. Írásunk egyik eleme a rendszeres megtakarítási program volt, most bemutatjuk, pontosabban miről is szól ez.

A rendszeres megtakarítási programokat a bankok az olyan ügyfeleiknek szánják, akik meg tudják tenni, hogy rendszeresen, például havonta valamekkora pénzösszeget befektetési alapokba fektessenek. Erre a bankok olyan módon adnak lehetőséget, hogy egy megbízást íratnak alá Veled, és az így létrejött megállapodás alapján a pénzegyenleged terhére, az adott időpontban, a megbízás összegéből megvásárolható mennyiségű befektetési jegyet vásárolnak.

Kinek jó ez a megoldás?

A pénzintézeteknek nyilvánvalóan hasznos, hiszen így a náluk megvásárolt és elhelyezett befektetési alapok volumene növekedik. Ezen kívül díjakat számíthatnak fel a befektetési jegyek adásvétele, az értékpapírszámla vezetése (fix díjak és/vagy állománydíjak) miatt, esetleg a rendszeres megbízás megadásáért és visszavonásáért is.

Neked pedig ügyfélként azért lehet jó a különböző időpontokban történő vásárlás, mert ezzel csökkenteni tudod a kockázatodat, hiszen havonta nagy eséllyel nem ugyanazon az árfolyamon vásárolod meg ugyanazt a befektetési alapot.

Így a hónapok során kialakul egy bekerülési átlagár. Ha az adásvételi költség mértékénél nagyobb összeggel kerül a bekerülési átlagár fölé az egy jegyre jutó nettó eszközérték, akkor nyerő pozícióba kerülsz, és nyereséggel adhatod el a befektetési jegyeidet! A szabályos időközönként történő vásárlással kiküszöbölöd azt a lehetőséget, mintha csak egyszer és épp túl magas egy jegyre jutó nettó eszközértéken vásároltad volna meg az adott befektetési alapot.

Szinte minden banknál elérhető a lehetőség

Csaknem minden pénzintézet lehetővé teszi, hogy élhessél a rendszeres megtakarítás nyújtotta előnyökkel. Úgy dolgozzák ki ezeket a programokat, hogy előre meghatározott befektetési alapokra legyenek elérhetők. Általában meghatároznak egy havi 5-10 ezer forintos minimum összeget, efelett tetszőleges összegre megadhatod az állandó vételi megbízást.

Nem minden befektetési alapot tudsz rendszeres vételi megbízás keretében megvenni. Itt nemcsak arról van szó, hogy csak a zárt végűeket ne lehetne, hanem egy ilyen megbízás alapján egyes nyílt végűeket sem engedik a bankok. Ennek számos oka lehet, ezért erre most nem térünk ki.

Pénzintézetenként nagyon eltérő az elérhető befektetési alapok köre. Néhány bank csak a saját alapkezelőjének befektetési jegyeit teszi elérhetővé a rendszeres megtakarítási program keretében, míg másoknál egyes külső alapokra (de korántsem az összes forgalmazottra) is megadható ilyen megbízás.

Költségek

A költségeket illetően is vannak különbségek: léteznek olyan bankok, ahol ingyenesen tudsz ilyen megbízást adni, de van olyan bank is, ahol ennek nemcsak van költsége (akár 1-2 ezer forint is lehet), hanem még a rendszeres vételi megbízás visszavonásának is 200-300 forintos a díja. Más pénzintézeteknél pedig eleve drága mulatság a bankcsoporton kívüli (nem saját alapkezelő) befektetési alapok vásárlása, legyen szó akár rendszeres, akár eseti megbízásról.

Milyen számlára adhatod meg a megbízást?

Bármilyen olyan értékpapírszámlára megadhatod a megbízást, amelyre az adott évben befizetést teljesíthetsz (normál értékpapírszámla, tárgyévben nyitott tartós befektetési értékpapírszámla, nyugdíj-előtakarékossági számla), ha a bank is ezt lehetővé is teszi számodra. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy bank úgy dönt, hogy valamelyik számlatípusra nem fogadja be a rendszeres vételi megbízást.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magas kamat, alacsony kockázat: jön a Nemzeti Kötvény!

2019. 04. 17.

Az új lakossági állampapír teljesen megváltoztathatja a megtakarítások piacát. A Nemzeti Kötvény kamata fix és a futamidő során folyamatosan emelkedik, ezáltal a 5. évre elérheti a 6%-ot, a teljes futamidő...

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

10 millió Ft-ot is össze lehet hozni Babakötvényből

2019. 03. 12.

A családok Babakötvényben tartott megtakarítása tavaly november óta 10 milliárd forinttal, 60 milliárd forintra emelkedett február végére. Az előző év azonos időszakához mérve (2017. november-2018. február) csaknem kétszer több Babakötvényt...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.