Betöltés

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

szerző: Singer Zoltán
2019-01-24

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Ha előre tudod, hogy a munkabéredből bizonyos összeget havonta meg tudsz takarítani, akkor a kockázatviselési képességednek megfelelően számos megtakarítási lehetőség közül választhatsz. Ezek közül most bemutatunk néhányat.

Nyithatsz például egészség- és önsegélyező pénztári számlát, hogy pénzt befizetve felkészülj az egészségügyi kiadásaidra, és arra is, ha esetleg később pénzügyi segítségre szorulnál. A befizetéseid 20 százalékát visszakaphatod a személyi jövedelemadódból, ezzel hozamot biztosítva magadnak. A számládon rendelkezésre álló pénzt 2 évre le is kötheted, és a lekötés összegének a 10 százalékát szintén visszaigényelheted az SZJA-dból, ahogy az egészségügyi prevenciós szolgáltatások igénybevétele után a felhasznált összeg 10 százalékát szintén megkaphatod. Ezekre együttesen maximum évi 150 ezer forintra tarthatsz igényt, melyről az éves adóbevallásod keretében kell rendelkezned. Az egészség- és önsegélyező pénztári lehetőségeidről ebben a cikkünkben írtunk már korábban, a részleteket a cikk alján, a kalkulátorok után találod meg!

Dönthetsz úgy is, hogy nyugdíjcélra teszel félre, ha attól félsz, hogy ellenkező esetben nem lesz elég nyugdíjad! A havi megtakarításaidat elhelyezheted önkéntes nyugdíjpénztári számlára, nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetéssel, vagy nyugdíjbiztosítás megkötésével. A befizetéseid után 20 százalékot kérhetsz vissza a személyi jövedelemadódból: az önkéntes nyugdíjpénztári számla esetében ez az egészség- és önsegélyező pénztári visszaigényléseiddel együttesen legfeljebb évi 150 ezer forint lehet, a nyugdíj-előtakarékossági számládra vonatkozóan maximum évi 100 ezer forint (2020 utáni nyugdíjba vonulás esetén; korábbi nyugdíjba vonulás esetén maximum 130 ezer Ft), míg nyugdíjbiztosításnál évi 130 ezer forintnál nem lehet több.

Együttesen maximum 280 ezer forintot kaphatsz vissza évente, melynek előnyeiről itt írtunk korábban. Próbáld ki a nyugdíj kalkulátorunkat is, amely segítséged nyújthat Neked, ha nem tudod, mitévő legyél!

Létezik olyan bankbetét jellegű megoldás is, ami a mostaninál magasabb kamatkörnyezetben jobban kamatozik, mintha csak folyószámlán tartanád a pénzedet. Ezt hívjuk takarékszámlának, avagy más néven megtakarítási számlának. A kamatok emelkedésével a következő években nemcsak a lekötött betétek, hanem a megtakarítási számlák kamata is emelkedhet a mostani meglehetősen alacsony kamatszintjükről. Korábban már írtunk annak fontosságáról, hogy miért ne a bankszámlán parkoljon a pénzed!

A bankok arra is lehetőséget adnak, hogy rendszeres megtakarítási program (RMP) keretében havi megtakarítást indítsál náluk. Ez arról szól, hogy havonta egy bizonyos összeget egy adott értékpapírba, jellemzően befektetési alapokba fektetnek. A befektetési alapok megvételére a rendszeres megtakarítási program keretében az ügyfél előre felhatalmazza a bankot, mely alapján a pénzintézet hónapról hónapra megveszi az adott összegből megvásárolható mennyiséget.

A fentieken kívül a lakossági állampapírok vásárlása is jó lehetőséget jelenthet számodra! Ne felejtsd, a Magyar Államkincstárnál ingyenesen vezetik a számládat, így ez egy kiváló lehetőség a megtakarításaid gyarapítására, befektetésére! Ráadásul 2019. január 2-től a Magyar Államkincstár eltörölte a pénzed saját bankszámlára történő kiutalásának a költségét is! A 2024/I sorozatú prémium magyar állampapír jelenleg évi 4,1 százalék kamatot fizet, a 2019. február 21-én lévő fordulónap után ez évi 4,5 százalékra változik. Minden évben az előző évi infláció adja a kamatbázist, mely felett a papír 1,7 százalékpont kamatprémiumot fizet. Így alakul majd ki a 2019. február 21-től érvényes 4,5 százalék is.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Márciustól hétvégén is levonhatják a hiteltörlesztődet!
2020. 02. 04.

Az azonnali átutalási rendszer márciusi indulásával egy netbankon vagy mobilalkalmazáson megadott forintátutalás 5 másodpercen belül teljesülni fog, a pénz pedig akár hétvégén, ünnepnapon is jóváírásra kerül a kedvezményezett számláján. Azaz...

szerződés Érdemes 1 millió Ft-ból Szuperállampapírt venni?
2019. 12. 05.

Mit tud a Szuperállampapír, kinek és mikor éri ez meg? És hogyan lehet ebből a lehető legtöbbet kihozni, akár 1 millió Ft befektetésével? Mi történik akkor, ha váratlanul szükséged volna...

ingatlanbefektetés Minden eddiginél kedvezőbb lesz a szuperállampapír
2019. 11. 04.

November 4-től csökken az Egyéves Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír kamata. A változások a Magyar Állampapír Plusz legfőbb riválisait érintik, így a szuperállampapír még vonzóbb lesz a befektetők...

Blogajánló
  • alapblog Mennyit fizetünk az államnak?

    A gazdasági válságból valló kilábalás óta kedvezően alakult a magyar költségvetés bevételi oldala, az erős munkaerőpiacnak, magas fogyasztásnak és a dinamikus béremelkedésnek köszönhetően. A 2008-2009-es... The post Mennyit fizetünk az államnak? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.