A jegybank terelheti jó mederbe a forintot

A jegybank terelheti jó mederbe a forintot
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-28 Frissítve: 2021-10-21
 

A mostani globális fellendülés elég régóta tart, ami már önmagában figyelmeztető jel – nyilatkozta Zsiday Viktor befektetési szakember a Figyelőnek. Beszélt bérnövekedésről, a költségvetési egyensúlyról, és arról is, hogy a forint sorsát a magyar jegybank határozhatja meg. Az Alapblog egyik cikkében erről a témáról olvashatunk részletesen.

Zsiday szerint a legfontosabb figyelmeztető jel, hogy idén véget ér a 2008-ban elkezdődött jegybanki pénznyomtatás. „A nagy központi bankok elkezdik visszaszívni a gazdaságba betolt pénzeket, aminek a hatásai egyelőre nem láthatók előre, ugyanis maga a hatalmas pénznyomtatás is egy soha nem látott monetáris politikai kísérlet volt” – fogalmazott Zsiday. „Ha megfordul a pénznyomtatás, akkor nagy árfolyamesések jöhetnek a piacokon, ami visszahat a gazdaságra.” – folytatta.

Véleménye szerint a következő válság nem lesz túl mély, mert az előzőköz képest nagyobb a felkészültség. Közép-Európa, azon belül pedig Magyarország is kitett a nemzetközi folyamatoknak, amit fokozhat, hogy ezeknek az államoknak a kormányzata sok esetben a kedvező környezetben nem javította komolyabb mértékben a költségvetési egyensúlyt. „Egy olyan komoly fellendülés után, mint amely például hazánkat is jellemezte az elmúlt öt évben, véleményem szerint a büdzsének már legalább nullában kellene lennie, ugyanis ha jön egy lassulás, akkor így a kormányzat képes költeni, és ezzel ellensúlyt tud képezni a recessziónak” – foglalta össze gondolatait.

Úgy látja, a hazai fizetőeszköz sorsa teljes mértékben az MNB kezében van. „Úgy tűnik, hogy míg a kétezres években a nagy devizaadósságok miatt a forint viszonylag stabilan tartása volt a fő prioritás, és emiatt a kamatszint nagy kilengéseket mutatott, jelenleg az MNB számára az alacsony kamatszint a legfontosabb, mert most jelentős részben ettől függ az állam, a vállalatok és a lakosság kamatkiadása” – fejtette ki. Ha kíváncsi lettél a részletekre, akkor a témáról bővebben is olvashatsz az Alapblog „Zsiday: A forint sorsa az MNB kezében van” című bejegyzésében.

Hirdetés
Hirdetés