Meglepetés: elfogyott 2015 legjobb befektetése, mind megvették

Meglepetés: elfogyott 2015 legjobb befektetése, mind megvették
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-05
 

A Concorde Alapkezelő Citadella alapja az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt. 2015-ben az abszolút hozamú befektetési alapok közül ennek volt a legjobb hozama. November közepén azonban az alapot lényegében lezárták az új befektetések előtt. Valójában még lehetséges a befektetés, de nagyon drága lett. Ennek oka, hogy túl nagyra nőtt az alap: a jó teljesítmény miatt egyre többen és többen akartak befektetni.

A tavalyi év legjobb abszolút hozamú alapja volt a Concorde Citadella. Közel 14,4-os éves hozamával és hosszabb időtávon is kiemelkedő teljesítményével folyamatosan vonzotta is a megtakarítók pénzét. Aki azonban eddig nem vett az alapból, az most egy ideig várhatóan nem is fog.

November közepén ugyanis az alapot gyakorlatilag lezárták az új befektetések elől. Technikailag ez úgy történt, hogy azon a vásárlási jutalékon felül, amit az alap forgalmazói eddig is felszámoltak, most az alapkezelő bevezetett egy új díjat. További 5%-ot kell fizetni ami befolyik az alapba, tehát a befektetőké lesz.

Ez azt jelenti, hogy egymillió forintos összegnél mindenkinek előre le kell szurkolnia 50 ezer forintot azért, hogy befektethessen az alapba. Ezt az alapot sok banknál és befektetési szolgáltatónál meg lehet venni, amit ők felszámolnak a tranzakcióért, az még pluszban jön rá az 5%-ra. Tapasztalataink szerint ez a második tétel 1.5% körül van (újabb 15 ezer forint).

Ha éppen befektetést keres valaki magának, használhatja alább a Bankmonitor-kalkulátort:

1

Biztos lesznek olyanok, akik egymillió forint befektetéséért hajlandóak 65 ezer forint költséget kifizetni, hogy egy szexi befektetésben legyen a pénzük, de szerintünk nagyon kevés esetben racionális így cselekedni. Éppen ezért mondjuk, hogy a lépés az alap új befektetések előtt történő lezárását jelenti.

Ne felejtsük el, hogy az alapoknak van még egy éves kezelési díja is, amit folyó költségként mindig az alap vagyonából és nem közvetlenül a befektetők számlájáról vonnak le. A Citadella esetén ez minimum 1,8%. Eszerint a vásárlástól számított első évben legalább 8,3%-os hozamot kell elérnie az alapnak ahhoz, hogy a befektető nullán legyen. A pénztermelés csak ekkor kezdődik majd el.

Mint az az alapot kezelő Zsiday Viktorral készült interjúnkból kiderült, az alap teljesítményét éves 10-12%-ra várják 3 éves időtávon.

Hirdetés

Hirdetés

Miért történt mindez?

Felkerestük Zsiday Viktort, a Citadella alapkezelőjét, hogy megtudjuk, miért vezették be az 5%-os díjat. Kiderült, hogy az alap annyira nagyra nőtt, hogy kényelmetlenné vált a kezelése. A nagy méret miatt akadtak már olyan piacok, ahol nem tudtak kellő rugalmassággal befektetni. Az alapkezelő már nyár folyamán jelezte a forgalmazók felé, hogy erre a lépésre készülnek, ha az alap kezelt vagyona átlépi a 60 milliárd forintot.

Egy évvel ezelőtt az alapban még csak 30 milliárd forint volt, tehát elképesztően nagy beáramlásnak lehettünk szemtanúi 2015-ben. Az intézkedés előtt még gyorsan egy nagyobb összeg érkezett az alapba, de azóta 61 milliárd forint körül stagnál a kezelt vagyon.

Külföldi alapkezelőknél/hedge fundoknál bevett gyakorlat, hogy ha egy alap túl nagyra nő, akkor lezárják az új befektetések elől. Ez olyankor történik legtöbbször, ha egy alapkezelő kitartóan sikeres tud lenni, a híre terjedni kezd a piacon, s beindul a csordaszellem: mindenki az ő alapjába akar fektetni. Egyre csak özönlenek az új befektetők, s a vagyon végül akkorára nő, hogy már túl nagy ahhoz, hogy ki tudja használni a legjobb lehetőségeket.

Nézzünk egy példát

Vegyünk egy egyszerű példát: adott egy kisebb részvény, mondjuk a magyar tőzsdén, amit senki nem követ, nem élvez nagy figyelmet. Érdeklődés hiányában a részvény árfolyama lassan a valós érték alá süllyed, miközben a cég jól teljesít. Ezt egy szemfüles alapkezelő megneszeli, csendben befektet a vállalat részvényeibe, s megvárja, amíg újra többen felfigyelnek a részvényre, s az árfolyam visszatalál a valós értékhez. Ekkor kiszáll 50%-kal magasabb árfolyamnál.

A teljes magyar tőzsde napi forgalma mostanában 5-10 milliárd forint. Egy kisebb részvénnyel gyakran csak néhány tíz vagy százmillió forint értékben kereskednek egy nap alatt. Ez azt jelenti, hogy egy Citadella-féle 60 milliárd forintos alapba képtelenség annyit vásárolni a fent említett példarészvényből, hogy az 50%-os nyereség érdemben növelje a 60 milliárdos vagyont. Hiába fektetek be 5 millió forintot és keresek az ügylettel 2.5 milliót, ez a 60 milliárdhoz képest csak 0.004%-os hozamot fog jelenteni. 5 millió forintnál nagyobb összeget viszont azért nem tud befektetni, mert az alacsony részvényforgalom miatt maga az alapkezelő verné fel a nagy keresletével annak a részvénynek az árát, amit venni akar. Például ilyen és még sok egyéb ok miatt zárnak le általában egy alapot az új befektetések elől, ha túl nagyra nő a vagyona.

Bár külföldön sokszor láttunk már ilyet, nem emlékszünk, hogy Magyarországon lett volna rá példa, hogy egy alapot a sikeressége miatt zárjanak le az újabb befektetések előtt. A Citadella az első, a Concorde Alapkezelő és Zsiday Viktor ezzel történelmet írt. Gratulálunk!

Hirdetés
Hirdetés