Betöltés

Ezek voltak a legjobb alapok 2015-ben

szerző: Bankmonitor.hu
2016-01-04

Majdnem 43%. Ekkora hozamot tehetett zsebre az, aki jól választott befektetési alapot az elmúlt év elején. De közepes kockázattal is 7-8%-os hozamot lehetett elérni. Aki biztonsági játékos maradt, az még az alapkamatunk 1,35%-os szintjét sem érte el. Megmutatjuk, melyek voltak a legjobb befektetési alapok 2015-ben!

Mozgalmas év

A tavalyi év biztosan beírja magát a befektetések történelemkönyvébe. Az év elején engedte el a frank kezét a svájci jegybank. Az év végén pedig elkezdődött az amerikai dollárra vonatkozó alapkamat régóta várt emelése is. Természetesen a köztes időben sem pihentek a piacok. Az év kezdetén nézzük meg, hogyan teljesítettek a különböző befektetési alapok az óesztendőben.

Legjobb befektetési alapok 2015

Öt kategóriában vizsgáltuk, melyik alapok teljesítettek a legjobban 2015-ben. Meglepő számokat és alapokat találunk az egyes kategóriák élén.

Befektetési alapok 2015-ös hozamai

Szeretnél böngészni a befektetési alapok között? Használt befektetési alap kersőnket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Pénzpiaci alappal már alig lehet elérni valamit. Nem csoda, hiszen az akciós kamatoktól eltekintve a lekötött betétek alig-alig érik el már az egy százalékos szintet is. Ebben a kategóriában a legjobb az AEGON Pénzpiaci Alap lett, a maga 1,33-ával. Második helyezett a Magyar Posta Takarék Pénzpiaci Befektetési Alap 1,2%-kal, míg végül a dobogó alsó fokán a Pioneer Magyar Pénzpiaci Alapot találjuk.

Ez utóbbi, már az 1%-ot sem érte el. Nem csoda, hogy a magyar megtakarítók kezdik hanyagolni ezt a kategóriát. Ezzel a teljesítménnyel jövőre már várhatóan nem érőzi meg a pénz értékét sem (azaz az inflációt sem tudja meghaladni a kategória egésze).

Sziporkázó kötvényalapok

Kötvény alapok teljesítménye már sokkal lenyűgözőbb. De nem árt tudni, hogy például a NN (korábban ING) NN (L) Emerging Markets Debt (Hard Currency) X Cap HUF alapja például feltörekvő országok keményvalutában (pl EUR, USD) kibocsátott kötvényeibe fektet. Így ez az alap a kötvényalapok közül magas kockázatúnak számít. Nem véletlenül ért el 10% feletti hozamot.

Ahogy a második helyezett erstés ESPA Bond International HUF is nemzetközi kötvényalap, bőséges devizakockázattal. Ez is közel 10%-ot teljesített. A harmadik helyezett Concorde Kötvény Befektetési Alap már főként forintban kibocsátott kötvényekbe fektet. Ez a mérsékeltebb kockázat a hozamán is tükröződik: az elmúlt évben mindössze 4,76%-ot hozott.

Alapvetően elmondható a kötvényalapokról, hogy a következő időszak nehéz lesz számukra. Az újonnan kibocsátott kötvények kamatai alacsonyabbak, és a meglévőek értéke is mérséklődhet.

Ennyit tudnak a vegyes alapok?

A vegyes alapok teljesítményét is azon a szemüvegen kell szemlélni, hogy igazából három eltérő kategóriáról beszélgetünk. Az óvatos vegyes alapban az is elképzelhető, hogy nincs is részvény, míg a dinamikus vegyes alapban szinte csak az van.

Ilyen dinamikus vegyes alap az első helyezett K&H Válogatott IV. Alapok Nyíltvégű Értékpapír Befektetési Alapja a 8%-ot meghaladó teljesítményével. A dobogó második fokán a kiegyensúlyozott vegyes alapok közé tartozó OTP Paletta Nyíltvégű Értékpapír Alapot találjuk, a maga 6,21%-os teljesítményével. A dobogó legalsó fokán már egy concorde-os alap áll, méghozzá a szintén kiegyensúlyozott kategóriába tartozó Concorde 2000 Nyíltvégű Befektetési Alap 5,53%-os teljesítménnyel.

Száguldó abszolút és részvényalapok

Az abszolút hozamú alap kategóriában tartolt a Concorde Alapkezelő: mind a három alap hozzájuk köthető. Legjobb teljesítményt nyújtotta (14,26%) az igen kockázatos, de szépen teljesítő Citadella Származtatott Alap.

A második legjobb teljesítményű alap a Platina Alfa Származtatott Befektetési Alap (8,42%) lett. Míg a harmadik legjobb teljesítményt (7,12%) a viszonylag fiatal Superposition Származtatott Befektetési Alap nyújtotta tulajdonosainak.

A részvényalapok tekintetében még egyhangúbb a mezőny. Ott az első 5 alap BUX index követő volt. A legjobb három rendre: OTP Tőzsdén Kereskedett BUX Indexkövető Alap, K&H Navigátor Indexkövető Nyíltvégű Befektetési Alap, Allianz Indexkövető Részvény Nyilvános Nyíltvégű Alap 40% feletti teljesítménnyel. De miért van több százalékpont különbség az alapok között, miközben mind a BUX indexet követi?

Ennek egy részét magyarázza a költségszint, a másik részét pedig a követési hiba. Például, ha változik a BUX kosár, nem lehet ugyanakkora áron venni minden alapkezelőnek minden papírt. De ugyanez a helyzet, ha tőke áramlik az alapba, vagy alapból ki. Ezt sem tudják fokozatmentesen megoldani. Így kisebb eltérések mindig lesznek az indexkövető alapok között, még akkor is, ha azonos költségszinttel dolgoznak.

Új év, új remények

Természetesen a pénz- és tőkepiacok a 2016-os esztendőben is tartogatnak számunkra meglepetéseket. Így extrém esetben még az is megeshet, hogy a most temetett kötvény a pénzpiaci alap kategória is jó teljesítményt fog nyújtani a tulajdonosainak. De egyelőre most még a részvénypiacokhoz is óvatosan nyúlnánk, nem hogy az előbb felsorolt kategóriákhoz. De nem csak hajózni, befektetni is szükséges. Ugyanis itt az alacsony kamatok, és az azokat meghaladó infláció időszakának a kezdete!

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ezek voltak a legjobb alapok 2015-ben

2016. 01. 04.

Majdnem 43%. Ekkora hozamot tehetett zsebre az, aki jól választott befektetési alapot az elmúlt év elején. De közepes kockázattal is 7-8%-os hozamot lehetett elérni. Aki biztonsági játékos maradt, az még...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.