Új befektetési alap Zsiday Viktortól – De hogyan vehető meg?

Új befektetési alap Zsiday Viktortól – De hogyan vehető meg?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-11 Frissítve: 2020-04-06
 

A Concorde Alapkezelő és Zsiday Viktor gondozásában működő Citadella volt a legsikeresebb abszolút hozamú befektetési alap 2015-ben, viszont tavaly év vége óta új befektetőket már nem fogadnak. Van viszont egy másik lehetőség is, ha valaki Zsidayra szeretné bízni a megtakarításait. Ez a másik lehetőség ráadásul a korábbiaknál egy picit vonzóbbá is vált 2016. január 1-től.

2015-ben a magyar abszolút hozamú alapok közül a Zsiday Viktor által kezelt Citadella Alap érte el a legmagasabb, 14% feletti hozamot. Ez a befektetés annyira népszerű lett a tavalyi év során, hogy novemberben be is zárták: már nem (vagyis csak nagyon drágán) vásárolható meg.

Meglepetés: elfogyott 2015 legjobb befektetése, mind megvették.

Januárban viszont a Concorde Alapkezelő indított egy újabb alapot, amit szintén Zsiday Viktor kezel, ez pedig a Plotinus Származtatott Befektetési Alap.

Sokan felkapták a fejüket, hátha most újra lehetőségük nyílik, hogy arra a szakértőre bízzák a pénzüket, aki 2015-ben a legjobb teljesítményt nyújtotta, de ez az Alap külső befektetők számára sajnos nem elérhető.

Akkor miért csinálták?

Mégis van a dologban érdekesség. Zsiday Viktorra 2015-ben is kétféleképpen lehetett rábízni a megtakarításainkat: vagy megvettük a Citadella alapot, vagy vásároltunk a magyar tőzsdén a Plotinus Vagyonkezelő részvényeiből. Utóbbit szintén ő kezeli és egy befektetési alaphoz nagyon hasonlóan működik.

Három „probléma” volt viszont a Plotinus befektetéssel a Citadellához képest:

  1. A Plotinus deklaráltan egy sokkal kockázatosabb stratégiát követ, mint a Citadella. Nagyobb hozamot tud elérni, de nagyobb bukót is tud elszenvedni.
  2. Bármely befektetési alappal szemben (így a Citadellával szemben is) a Plotinust nem azon az áron lehet megvásárolni és eladni, ami a cég vagyonából adott napon következik, hanem olyanon, amilyenen a tőzsdén éppen eladó/vevő van a részvényekre. Jelen sorok írásakor például 5150 forintos áron 1345 darab Plotinus részvény megvásárolható éppen a tőzsdén, míg 5148 forintos áron 50 darabot lehet eladni. Ez most egészen jó, de ez minden pillanatban változhat, láttunk már olyat a Plotinusnál, hogy 5-10% különbség volt a vételi és az aktuális eladási árfolyam között.
  3. Míg a Citadella befektetéseinek értékéről az alap napi árfolyama folyamatos információt adott, addig a Plotinus a múltban csak havonta egyszer adott tájékoztatást arról, hogy hogy áll a cég vagyona. Vagyis csak havonta egyszer értesülhettünk arról, hogy Zsiday Viktor mennyit nyert, vagy éppen bukott azokon a befektetéseken, amiket „nekünk kezelt” a Plotinusban.

Ezt a harmadik problémát küszöbölték ki most Zsidayék azzal, hogy indítottak egy Plotinus befektetési alapot és ahelyett, hogy a Plotinus Vagyonkezelő kereskedne a tőzsdéken, egyszerűen megvásárolja az alapot és a kereskedés pedig az alapban zajlik. Aki pedig Plotinus részvényt vesz, az nap mint nap követheti a Plotinus Alap árfolyamát és értesülhet róla, hogy milyen eredményeket hozott a kereskedés.

Ha éppen befektetést keresel, akkor jó szívvel ajánljuk a Bankmonitor alábbi kalkulátorát. Segíteni fog megtalálni azt a megoldást, ami passzol Hozzád.

1

A nagyobb átláthatóságon kívül van ennek a konstrukciónak még egy előnye, ez pedig a biztonság. Amíg a Plotinus (mint cég) maga kereskedett a tőzsdéken, addig a vagyont brókercégeknél tartotta. Márpedig a brókercégek tönkre tudnak menni, s ilyenkor a vagyon elúszhat, ezt 2015-ben minden magyar megtanulta a Quaestor-BudaCash-Hungária példáján.

A befektetési alapok esetében viszont a vagyon egy letétkezelőnél van, ami sokkal biztonságosabb egy mezei brókercégnél. Erről már írtunk korábban az alábbi cikkünkben: Itt a pénz, hol a pénz? – Pénzed útja a befektetési alapban

Azért mielőtt mindenki rohanna Plotinus részvényeket venni, ne felejtsük el, hogy a fenti három Citadella-Plotinus különbségből kettő még most is él, csak a harmadik tűnt el. Ezen felül van még két további fontos figyelmeztetésünk:

  1. A Plotinus Vagyonkezelőnek vannak más befektetései is, nem csak a Plotinus befektetési alap. Van például a tulajdonukban ingatlanos és autólízing cég, valamint övék a Budapesten most már egészen ismert DAVID Gerincklinika is. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy hiába emelkedik meredeken a Plotinus befektetési alap árfolyama, a Plotinus részvények mégsem mennek sehová, vagy akár zuhannak. Ha Plotinus részvényt veszünk, azzal nem csak a Plotinus befektetési alapot vásároljuk meg, hanem a fent említett cégeket is.
  2. A Plotinus is felhívta a figyelmet, hogy bár törekednek a legtöbb tőkepiaci befektetést az alapban megvalósítani, azért a jövőben is lehetnek olyanok, amiket a Plotinus Vagyonkezelő valósít meg és nem az alap.

A 2016-os évben átmeneti jelleggel a Plotinus Vagyonkezelő továbbra is közzé teszi minden hónap lezárása után néhány napon belül, hogy a cégnek mekkora a vagyona. A 2017-es évtől kezdve, viszont erre már nem kerül sor, úgy látják, hogy ekkortól fogva elegendő segítséget fog nyújtani a cég negyedévente közzétett beszámolója, illetve a Plotinus Származtatott Befektetési Alap vagyonalakulása.

Hirdetés
Hirdetés