A lakáspiac legfontosabb kérdése: kivárjunk, vagy most vegyünk?

A lakáspiac legfontosabb kérdése: kivárjunk, vagy most vegyünk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-10 Frissítve: 2020-06-16
 

Már a tavalyi év végén megtorpant az ingatlanárak emelkedése. Ebben a helyzetben érkezett a járvány és ennek hatására a gazdasági visszaesés. Az MNB jelentése alapján az adásvételek száma emiatt jelentősen visszaesett, az ingatlanárak pedig stagnálnak. Mit tegyünk ebben a helyzetben, ha lakást szeretnénk vásárolni, vagy épp eladni?

Ha a közeljövőben lakást szeretnénk venni, vagy épp eladni, akkor sokkal nehezebb helyzetben vagyunk, mint az elmúlt pár évben. Rengeteg változás történt az ingatlanpiacon, a jelenlegi helyzet miatt pedig nagy a bizonytalanság. De akkor mit tegyünk? Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni. A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány szempontot, amit mindenképpen át kell gondolnunk, mielőtt adásvételi szerződést kötnénk.

Mi volt a helyzet a lakáspiacon a járvány előtt?

Az utóbbi években folyamatosan, töretlenül emelkedtek a lakásárak hazánkban, az utóbbi években a növekedés mértéke rendre két számjegyű volt, azaz meghaladta a 10 százalékot. Az elmúlt év második felétől azonban az áremelkedés mértéke lelassult, sőt a fővárosban és a nagyobb városokban az árnövekedés szinte teljesen megszűnt. Az MNB lakáspiaci jelentése alapján 2019 utolsó negyedévében az utóbbi években példátlan módon Budapesten 2%-os árcsökkenést tapasztalhattunk.

A lakáspiac már amúgy is éppen fordulópontjához érkezhetett, amikor kitört a járvány, amelynek bizony jelentős hatása volt az ingatlanpiacra is. A kijárási korlátozások bevezetését követően az adásvételek száma drasztikusan lecsökkent – 2020. áprilisában a nagyságrendileg 60 százalékkal kötöttek kevesebb szerződést, mint egy évvel korábban -, azonban az ingatlanárak nem változtak jelentősen. Emiatt az éves árnövekedés üteme is 10% alá csökkent az első negyedévben.

De merre fog tovább menni a piac? Mit tegyünk most eladóként, vevőként?

Hirdetés

Hirdetés

Mik szólnak a lakásárak további emelkedése mellett?

1. Továbbra is olcsók a lakáshitelek

A jelenleg legnépszerűbb hosszú kamatperiódusú, futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelek kamata érdemben nem változott, továbbra is nagyon olcsón lehet hitelhez jutni. Ez pedig egy nagyon fontos szempont, hiszen a jelenlegi ingatlanárak mellett sokan csak lakáshitel igénybevételével tudnak vásárolni.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kondíciói érdemben nem változtak az év elejéhez képest.

Hogyan fog a kamat a jövőben változni? Ezt nem tudhatjuk, ám érdemes lehet a bankok kamatköltségét szemügyre venni, amiben segíthet a BUBOR és a BIRS  mutató értékének vizsgálata. (Ezek azt mutatják meg, hogy a bankok különböző futamidő mellett milyen kamaton adnának kölcsönt egymásnak.) Jól látható, hogy rövid futamidő esetén a mutatók értéke jelentősen emelkedett, miközben a hosszabb futamidőknél az érték közel változatlan.

Emiatt a legrövidebb futamidejű BUBOR és a 15 éves BIRS mutató értéke közötti különbség közel felére esett vissza az év eleje óta. Ez a különbség a hitelek árában is megjelenik: míg hosszú kamatperiódusú hitelt közel változatlan áron lehet igényelni, addig a változó kamatozású kölcsönök kamata jelentősen megemelkedett.

Ez az elmozdulás részben az MNB-nek is köszönhető, a jegybank ugyanis különböző intézkedésekkel – 1 hetes betét, olcsó 3 és 5 éves futamidejű hitelek – a 0,9%-os értékhez „simítja” a különböző futamidejű hozamokat. Kérdés azonban, hogy hosszú távon, a válságot követően merre fog rendeződni a piac? A rövid futamidejű hozamok fognak újra csökkenni, vagy a hosszabb futamidőre felszámolt kamatok fognak emelkedni?

Ezt egyelőre nem lehet tudni, az azonban biztosnak tűnik, hogy az MNB elkötelezett amellett, hogy a gazdaságot minden eszközzel támogassa a válság alatt. Így várhatóan ezek az intézkedések a vészterhes időszak elmúltáig velünk maradnak.

Hosszú távon nem tudhatjuk, hogyan alakulnak a hitelek kamatai, azonban eddig a legnépszerűbb hiteleknél drágulást nem tapasztalhattunk, és a banki kamatköltségek alakulása nem is indokol kamatemelést. Vagyis olcsón megfinanszírozható hitelből egy lakásvásárlás továbbra is.

2. Az eladók kivárnak

Az eladók jelenleg kivárnak, egyelőre nem jelentkezett pánikszerű értékesítési hullám az ingatlanpiacon. Az eladók átgondoltan, megfontoltan döntenek, ezt alátámasztja az is, hogy a hirdetési árak sem változtak érdemben eddig a járvány, gazdasági visszaesés ideje alatt. Ugyanakkor valamelyest többet lehetett alkudni a meghirdetett árból. Ezek alapján az ingatlant eladásra kínálók inkább megvárják, hogy merre mozdul el a piac, nem sürgős nekik a vételár. Ebben természetesen nagy segítségre lehet számukra a hitelmoratórium is.

3. A törlesztési moratórium lakáspiacra gyakorolt hatása

A törlesztés szüneteltetése év végégig nagy könnyebbséget jelenthet a jövedelmüket részben vagy egészben elvesztő adósok számára, hiszen nekik év végéig nem kell fizetniük a hiteleiket. Az MNB elemzői szerint éppen ezért ezek a szereplők nem jelentek meg nagy számban a lakáspiacon eladóként. Ha mégis ingatlanuk eladása mellett döntöttek, akkor sem lesz annyira sürgős számukra az adásvételi megkötése, így nem adják olcsóbban a lakásukat.

Kérdés természetesen, hogy a moratórium lejártát követően mi fog történni ezekkel az adósokkal? Ezt természetesen nem tudhatjuk, hiszen még nem látjuk, milyen gyorsan lábal ki a gazdaság a válságból.

4. Az 5 %-os áfa kivezetésének hatása az új építésű lakások árára

A magasabb, 27%-os áfa visszavezetésének két hatása is lehet az újépítésű lakások eladására. Azon ingatanoknak a vételára, melyekre már a magasabb áfa érvényes, várhatóan magasabb lesz, hiszen a megnövekedett a kivitelezők, eladók adóterhe.

Ráadásul – pont a megemelkedett általános forgalmi adó miatt – az új fejlesztések száma is jelentősen lecsökkenhet. Így az eladásra kínált újépítésű ingatanok száma csökkenni fog az elkövetkező időszakban. Ez a visszaesés még nem érzékelhető, mivel számos nagy lakásépítési projekt még nem futott ki.

A rozsdaövezetben tervezett új lakásprojektekre a tervek szerint újra bevezetésre kerülhet az 5%-os ÁFA. Itt több ezer lakás felépítését várja a jegybank – az átadásokra várhatóan 2022-től kerülhet sor -, amely jótékony hatással lehet az ingatlanpiacra, sőt az egész gazdaságra is. 

Mi hat a lakásárak csökkenésének irányába?

1. A bankok szigorúbb hitelezési politikája

A lakáshitelek ára nem emelkedett, ugyanakkor a kölcsönöket egyre szigorúbb feltételek mellett kaphatják meg az igénylők. A válságnak jobban kitett ágazatok dolgozói – például turizmus, vendéglátás, autógyártás – nehezebben kaphatnak hitelt. Szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie a vállalkozóknak, illetve az egyéni vállalkozók alkalmazottainak is.

A határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezők, vagy épp a külföldön dolgozók is nehezebben juthatnak most lakáshitelhez. Ráadásul még további szigorítások várhatók, hisz az MNB jelentése alapján a bankok 40 százaléka további szigorításokat tervez bevezetni  az elkövetkező időszakban. Az egyes pénzintézetek gyakorlata azonban jelentősen eltérhet, éppen ezért, aki hitelt szeretne igényelni, annak érdemes szakértőhöz fordulnia. A szakértő segít megtalálni azt a bankot, ahol a legnagyobb valószínűséggel megkaphatjuk a kért hitelösszeget.

2. Csökkenő foglalkoztatás és kevesebb jövedelem

Sokan elvesztették a munkahelyüket a válság kezdete óta. Míg másoknak jelentősen, akár 10-25 százalékkal csökkent a fizetése. Ezek az emberek most nem új hiteligénylésen gondolkodnak, hanem próbálnak a jelenlegi nehéz helyzetben boldogulni. Ez azt is jelenti, hogy lakásokat keresők száma csökkenhet, ami miatt a vételár stagnálhat, vagy akár valamelyest vissza is eshet.

3. A bérleti díjak alakulása az elmúlt időszakban

Az albérletek piacára a járványnak még jelentősebb hatása volt. Az idegenforgalom drasztikus visszaesésével a turistáknak kínált albérletek jelentős részét ma már hosszabb távra szeretnék kiadni a tulajdonosok. Emiatt az MNB elemzése alapján az albérleti díjak jelentősen csökkentek az elmúlt időszakban, ez egyes fővárosi kerületekben akár 20%-os áresést is jelenthetett -, ami hosszú távon a lakásárakra is hatással lehet.

A befektetési céllal ingatlant vásárlók számára már nem olyan vonzó – legalábbis ugyanazon a vételáron – az ingatlan, hiszen kisebb lenne rajta az elérhető havi bevétel. A jelenleg albérletben élőknek pedig az albérleti díj újratárgyalását követően – ez jellemzően nyáron van – csökkennének a kiadásaik. Emiatt már egyáltalán nem biztos, hogy belefognának jelen helyzetben egy lakásvásárlásba, különösen akkor, ha ehhez jelentősebb összegű lakáshitelre is szükségük lenne.

4. Óvatosabbá váltak a vásárlók

Egy lakásvásárlás mindig komoly döntés, pláne, ha hitelre is szükségünk lenne hozzá, hiszen megtakarításunk jelentős részét a vásárlásra fordítanánk. Ha pedig a hitelt nem tudnánk fizetni, akkor bizony könnyen el is veszíthetjük az otthonunkat. A jelenlegi bizonytalan helyzetben – meddig tart a járvány, mennyi idő alatt indul újra a gazdaság? – érthető módon a vevők is bizonytalanok. Éppen ezért sokan kétszer is meggondolják mielőtt belevágnak egy ingatlanvásárlásba.

Mit tegyünk akkor most?

Azt eldönteni, hogy jelen helyzetben érdemes-e adásvételi szerződést kötni, szinte lehetetlen, hiszen nem tudhatjuk, hogy a járványt mikor küzdik le. Éppen ezért arról is ellentétes véleményeket hallani, hogy mennyi idő alatt áll helyre a gazdaság, a munkaerőpiac. Van azonban jó pár szempont, amelyet érdemes a döntés során figyelembe venni.

A Bankmonitor javaslata eladóknak:

  • Érdemes lehet kivárnod, ugyanakkor mindenképpen figyelni kell a ingatlanhirdetéseket, hogy ne maradj le semmilyen árváltozásról.
  • Ha hiteled van, akkor nem szabad elfeledkezned a moratóriumról. A szüneteltetést követően ugyanis kiadásaid megemelkedhetnek. Ez pedig jövedelmed csökkenésével együtt bizony már sürgőssé teheti az értékesítést.

  A Bankmonitor javaslata vevőknek:

  • Ha a válságnak jobban kitett ágazatban dolgozol és nem vagy biztos a jövedelmedben, akkor mindenképpen érdemes a lakásvásárlást elhalasztanod.
  • Érdemes lehet akkor is kivárni egy kicsit, ha a jövedelmed biztosnak gondolod. (Fontos azonban, hogy a bankok is hasonló véleménnyel legyenek a fizetésedről.) Ebben az esetben mindenképpen érdemes figyelned a lakáshirdetéseket, így nem maradhatsz le egy esetleges fordulatról.
  • Ha a jövedelmed biztosnak gondolod, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a bank is annak fogja tartani. Ha egyéni vállalkozó vagy, esetleg egy a válságnak jobban kitett ágazatban dolgozol, akkor már most érdemes megkeresned azt a bankot, amelyik hitelt nyújt számodra. Nem biztos, hogy a kivárás lenne a megfelelő döntés részedről.
  • Érdemes a banki kamatokat és a referencia mutatók értékét – ez megtalálható az MNB honlapján – nyomon követni. Emellett az MNB egyes döntéseire is érdemes figyelni, hiszen jelenleg jelentős a jegybank ráhatása a bankok kamatköltségeire. Ezzel nyomon követheted a lakáshitelek árának alakulását is.
  • Ha hitelfelvétel mellett döntesz mindenképpen érdemes megkeresned a legolcsóbb ajánlatot, melyet megtalálhatsz a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés