Betöltés
loading

Hiába a válság, nem drágultak a lakáshitelek

A koronavírus veszélyhelyzet, a mostanra borítékolható gazdasági visszaesés sem vette el sokak kedvét attól, hogy lakáshitelt vegyenek fel. Ők most két dologgal szembesülhetnek: a bankok nagyon megválogatják, hogy kiknek adnak hitelt, ám ha valakit hitelképesnek találnak, az a válság előtti alacsony kamattal juthat pénzhez.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Sokan érdeklődnek a lakáshitelek iránt, ám ők most a korábbinál nehezebben juthatnak banki finanszírozáshoz. A bankok például óvatosabbak lettek az elfogadott jövedelmeket illetően, így a katás vállalkozók, az egyéni vállalkozók, az egyéni vállalkozók alkalmazottai, vagy éppen a válsággal leginkább érintett ágazatok munkavállalói – például turizmus, vendéglátás, autógyártás stb. – most bizony nagyon nehezen jutnak kölcsönhöz.

A második akadály a lakáshitelesek előtt a nagyobb önerő szükséglet, ugyanis míg a bankok korábban akár a vételár 70-80%-áig is meghiteleztek egy budapesti vagy nagyvárosi használt lakást, addig most 60-70% inkább a realitás. És ha ez még nem volna elég, a bankok értékbecslései is óvatosabbak lettek, így már többször előfordult, hogy a bank végül kevesebbre értékelt egy ingatlant, mint amennyit a vevő adott érte. Példa: valaki 40 millióért lefoglalózott egy budapesti lakást, amit a bank 35 millió Ft-ra értékelt. Így 70%-os hitelfedezeti aránnyal számolva a bank nem 28 millió Ft, hanem csak 24,4 millió Ft hitelt ad, vagyis 3,6 millió Ft-tal több saját forrás kell majd a vételhez. Ha az ingatlant a vevő már lefoglalózta, ám a plusz pénzt képtelen előteremteni, akkor pedig a foglaló bánhatja azt a rossz döntését, hogy nem a finanszírozó bank megkeresésével kezdte a lakásvásárlást.

Viszont, aki sikeresen veszi az előbbi akadályokat,
– Vagyis megfelelő összegű, a bankok által is elfogadott jövedelemmel rendelkezik, valamint
– kellő mennyiségű saját forrást tud előteremteni,
Az azt tapasztalhatja, hogy a legnépszerűbb lakáshitelek kamatszintje január óta bizony nem nőtt.

A 13 magyar bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint a legolcsóbb 15 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáshitel havi törlesztője mindössze 540 Ft-tal magasabb most, mint január elején volt, míg ugyanez a kölcsön végig fix kamattal, éppen annyiba kerül most is.

Lakáshitelek havi törlesztője most illetve januárban

Van egy szegmens azonban, ahol látványos áremelkedést mutat a Bankmonitor kalkulátora, ez pedig az évente változó kamatozású hiteleknél látszik legjobban. Ha valaki változó kamatú lakáshitelt venne fel – változó kamatúnak hívjuk az egy éves, vagy ennél rövidebb kamatperiódusú kölcsönöket –, akkor azt látja, hogy egy ilyen, 15 millió Ft-os hitel havi törlesztője csaknem 9 ezer Ft-tal drágult, ami teljes visszafizetésben már 1,6 millió Ft különbség 2 évtized alatt. Ez persze nem sok lakáshitel-igénylőt érint, hiszen az új szerződéseknek alig 1%-a ilyen. A rövid kamatperiódusú hitelek drágulása annak köszönhető, hogy ezek kamata a BUBOR (bankközi forint hitelkamatláb, ami azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamaton adnának hitelt egymásnak különböző futamidőkre) alapján van megállapítva, ez pedig január óta jelentősen emelkedett.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Mindenkinek kéne egy finn barát

    A “bérelj ki egy finnt” kampány idén, az utazási korlátozások idejére az internetre költözött ugyan, viszont a finn turisztikai ügynökség nem állt le vele, és... The post Mindenkinek kéne egy finn barát appeared first on alapblog.