A legfontosabb CSOK változások egy helyen

A legfontosabb CSOK változások egy helyen
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-02-15 Frissítve: 2017-03-09
 

Kicsit több mint fél év alatt immár harmadik alkalommal változnak a CSOK szabályai. Számos könnyítés mellett néhány szigorítást is tartalmaz a két új rendelet. A legizgalmasabb újdonságok közé tartozik, hogy használt lakásra akár 1 millió forinttal magasabb összeg jár, a 10 milliós támogatást már a KHR listán szerepelők is megkaphatják, valamint a kedvezményes kamatozású 10 milliós hitelt már nem csak házasok igényelhetik.

Milyen szabályokat kell alkalmazni a már folyamatban lévő kérelmekre?

A február 11. előtt benyújtott, de még el nem bírált CSOK igénylések esetén már az új szabályokat kell alkalmazni, amennyiben azok kedvezőbbek az igénylőre nézve. Így lesznek olyanok, akikre még a régi, míg másokra az új feltételek lesznek irányadóak.

KÖZÖS szabályok (a következő változások a használt és az új lakásokra is egyaránt vonatkoznak)

  • A támogatással érintett ingatlanban kizárólag az igénylők/támogatott személyek szerezhetnek tulajdont.
  • Az állam 10 évre jelzálogjogot jegyez be a vissza nem térítendő támogatás fejében, újdonság viszont, hogy erre az időszakra az érintett ingatlanra immár lakásbiztosítást is kötelező kötni.
  • Élettársak, ha nem közös gyermekeik után igénylik a támogatást, akkor külön-külön ki kell számolniuk, hogy saját gyermekeik után mekkora összegre jogosultak, és a kettő közül a magasabbat vehetik fel. Ha közös gyermek is van, akkor őt e számítás során csak az egyik szülő veheti figyelembe. (Házasoknál nincs ilyen szabály, azaz a két fél előző kapcsolatából született gyermekek száma összeadódik.)
  • A CSOK összegét csökkenteni kell a már korábban kapott vissza nem térítendő támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegével.

Hirdetés

Hirdetés

Így változik a HASZNÁLT lakás vásárlásához és bővítéséhez igényelhető CSOK

  • Egységesítésre került, hogy a használt lakás értéke nem haladhatja meg a 35 millió forintot, illetve a hitelintézet által megállapított forgalmi érték 120%-át. (Azaz most már településtől független az értékhatár)
  • Eltörlésre került a 350 ezer forintos négyzetméterenkénti korlát.
  • Másik ingatlanban legfeljebb 50%-os tulajdoni hányadunk lehet, kivéve, ha haszonélvezeti joggal terhelt a meglévő ingatlanunk (ilyen ingatlanból lehet több is).

CSOK összege használt lakás

Így változik az ÚJ lakás vásárlásához és építéséhez igényelhető CSOK

  • A közfoglalkoztatottak már nem csak a 3 gyermek után járó 10 milliós, hanem az új lakásokhoz kapcsolódó bármely támogatásból ki lettek zárva.
  • Használt lakással ellentétben
    • az 5 éven belül eladott ingatlan árát nem kell beforgatni az új lakás vásárlása vagy építése során, valamint
    • bármennyi és bármilyen ingatlantulajdonnal rendelkezhetünk.
  • Pontosításra került a tetőtér-beépítés és az emeletráépítés fogalma is, azaz az előbbiekről akkor beszélünk, ha a munkálatok során legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező újabb lakás jön létre.
  • Az új szabályok szerint tanyán is lehet építeni, amennyiben az ingatlan megfelel az általános szabályoknak (12 m2-es szobával, fürdővel, WC-vel, közműves villamos energia szolgáltatással, egyedi fűtéssel rendelkezik, a szennyvízelvezetés, amennyiben nem közműves, akkor egyedileg megoldott, és ha nincs közműves ivóvíz, akkor legalább ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van).

CSOK összege új lakás

10 milliós CSOK

  • Míg egy vállalt gyermekre 4 év, kettőre 8 év áll rendelkezésre, addig a 10 milliós támogatás esetén a vállalt gyermekek számától függetlenül minden esetben 10 éve van a fiatal párnak (azaz ha pl. már van két gyermek, a harmadik gyermek megszületésére is a maximális 10 év a határidő).
  • Egyáltalán nem vizsgálják, hogy szerepel-e az igénylő a KHR-ben.
  • Mindezidáig, ha nem teljesítettük a 10 milliós CSOK feltételeit, akkor azt kamatokkal növelten egyösszegben kellett visszafizetni. Pozitív változás, hogy most már kérhetünk méltányosságot, azaz részletfizetést, halasztást, vagy elengedést is, amit a területileg illetékes kormányhivatal bírál el.

10 milliós CSOK hitel

  • Immár nem csak a házasok, hanem az egyedülállóak is igényelhetik a három gyermek után járó 10 milliós kamattámogatott lakáshitelt.
  • Megszűnt a kedvező kamatozású hitelből vásárolt vagy épített ingatlan 30 millió forintos korlátja.

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy mekkora támogatásra vagy jogosult!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés