A legfontosabb CSOK változások egy helyen

 • 2016.02.15.
 • szerző: bankmonitor

Kicsit több mint fél év alatt immár harmadik alkalommal változnak a CSOK szabályai. Számos könnyítés mellett néhány szigorítást is tartalmaz a két új rendelet. A legizgalmasabb újdonságok közé tartozik, hogy használt lakásra akár 1 millió forinttal magasabb összeg jár, a 10 milliós támogatást már a KHR listán szerepelők is megkaphatják, valamint a kedvezményes kamatozású 10 milliós hitelt már nem csak házasok igényelhetik.

Milyen szabályokat kell alkalmazni a már folyamatban lévő kérelmekre?

A február 11. előtt benyújtott, de még el nem bírált CSOK igénylések esetén már az új szabályokat kell alkalmazni, amennyiben azok kedvezőbbek az igénylőre nézve. Így lesznek olyanok, akikre még a régi, míg másokra az új feltételek lesznek irányadóak.

KÖZÖS szabályok (a következő változások a használt és az új lakásokra is egyaránt vonatkoznak)

 • A támogatással érintett ingatlanban kizárólag az igénylők/támogatott személyek szerezhetnek tulajdont.
 • Az állam 10 évre jelzálogjogot jegyez be a vissza nem térítendő támogatás fejében, újdonság viszont, hogy erre az időszakra az érintett ingatlanra immár lakásbiztosítást is kötelező kötni.
 • Élettársak, ha nem közös gyermekeik után igénylik a támogatást, akkor külön-külön ki kell számolniuk, hogy saját gyermekeik után mekkora összegre jogosultak, és a kettő közül a magasabbat vehetik fel. Ha közös gyermek is van, akkor őt e számítás során csak az egyik szülő veheti figyelembe. (Házasoknál nincs ilyen szabály, azaz a két fél előző kapcsolatából született gyermekek száma összeadódik.)
 • A CSOK összegét csökkenteni kell a már korábban kapott vissza nem térítendő támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegével.

Így változik a HASZNÁLT lakás vásárlásához és bővítéséhez igényelhető CSOK

 • Egységesítésre került, hogy a használt lakás értéke nem haladhatja meg a 35 millió forintot, illetve a hitelintézet által megállapított forgalmi érték 120%-át. (Azaz most már településtől független az értékhatár)
 • Eltörlésre került a 350 ezer forintos négyzetméterenkénti korlát.
 • Másik ingatlanban legfeljebb 50%-os tulajdoni hányadunk lehet, kivéve, ha haszonélvezeti joggal terhelt a meglévő ingatlanunk (ilyen ingatlanból lehet több is).

CSOK összege használt lakás

Így változik az ÚJ lakás vásárlásához és építéséhez igényelhető CSOK

 • A közfoglalkoztatottak már nem csak a 3 gyermek után járó 10 milliós, hanem az új lakásokhoz kapcsolódó bármely támogatásból ki lettek zárva.
 • Használt lakással ellentétben
  • az 5 éven belül eladott ingatlan árát nem kell beforgatni az új lakás vásárlása vagy építése során, valamint
  • bármennyi és bármilyen ingatlantulajdonnal rendelkezhetünk.
 • Pontosításra került a tetőtér-beépítés és az emeletráépítés fogalma is, azaz az előbbiekről akkor beszélünk, ha a munkálatok során legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező újabb lakás jön létre.
 • Az új szabályok szerint tanyán is lehet építeni, amennyiben az ingatlan megfelel az általános szabályoknak (12 m2-es szobával, fürdővel, WC-vel, közműves villamos energia szolgáltatással, egyedi fűtéssel rendelkezik, a szennyvízelvezetés, amennyiben nem közműves, akkor egyedileg megoldott, és ha nincs közműves ivóvíz, akkor legalább ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van).

CSOK összege új lakás

10 milliós CSOK

 • Míg egy vállalt gyermekre 4 év, kettőre 8 év áll rendelkezésre, addig a 10 milliós támogatás esetén a vállalt gyermekek számától függetlenül minden esetben 10 éve van a fiatal párnak (azaz ha pl. már van két gyermek, a harmadik gyermek megszületésére is a maximális 10 év a határidő).
 • Egyáltalán nem vizsgálják, hogy szerepel-e az igénylő a KHR-ben.
 • Mindezidáig, ha nem teljesítettük a 10 milliós CSOK feltételeit, akkor azt kamatokkal növelten egyösszegben kellett visszafizetni. Pozitív változás, hogy most már kérhetünk méltányosságot, azaz részletfizetést, halasztást, vagy elengedést is, amit a területileg illetékes kormányhivatal bírál el.

10 milliós CSOK hitel

 • Immár nem csak a házasok, hanem az egyedülállóak is igényelhetik a három gyermek után járó 10 milliós kamattámogatott lakáshitelt.
 • Megszűnt a kedvező kamatozású hitelből vásárolt vagy épített ingatlan 30 millió forintos korlátja.

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy mekkora támogatásra vagy jogosult!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

2018. március 15-től érvényes kalkulátor.
Házasként igényled a támogatást?

Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:

Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.

Jó hírünk van!

A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.

Az általad felvehető állami támogatás összege:

A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük
add meg az alábbi adatokat!

Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?

Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!

Ft
Típus Összeg

A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:

Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • 24 órán belül megtudhatod, milyen lakáshitelt kaphatsz
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

2 Hozzászólás

 • Jozsua 2016-02-16 20:44:45 - Válasz

  Csak azt nem értem, miért nem egyforma támogatást kap az új és a használt lakást vásárló. Az Egyenlő Bánásmód Törvényét nem sérti? Ha egyenlő lenne a támogatás, az lenne igazándiból a lakásforgalom növekedését elősegítő intézkedés.

 • bankmonitor.hu 2016-02-17 13:30:24 - Válasz

  Bár nem vagyunk jogászok, a felvetésed elgondolkodtató.

  Szerintünk a kormányzat azért az új lakás vásárlását támogatja jobban, mert azt szeretné, ha az építkezések felpörgetnék a gazdasági növekedést.

  Ha a használt lakás vásárlást is ennyire támogatnák, akkor inkább a lakástulajok vagyona nőne meg a lakásárak emelkedésével. Nem lenne ennyire direkt hatása az építőiparra.

  Nem mondjuk, hogy jó a döntés, csak azt próbáltuk érzékeltetni, hogy milyen motiváció lehetett a háttérben.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.