A legrosszabbra készülnek a hitelfelvevők?

A legrosszabbra készülnek a hitelfelvevők?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-06 Frissítve: 2021-08-06
 

Korábban azt lehetett mondani, hogy a hitelfelvevők nagyjából fele-fele arányban választják a változó és a rögzített kamatozású hiteleket. Ugyanakkor a statisztikák tanulsága szerint az elmúlt időszakban nagyot változott a helyzet: februárban már a frissen felvett hitelek több mint kétharmada az éven túl fixált hitelek köréből került ki. Nézzük a konkrét számokat!

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

A jegybank rendszeresen közli a frissen kihelyezett hitelekre vonatkozó információkat, a februári adatok éppen tegnap kerültek napvilágra. Ebből az látszik, hogy a lakáshitel iránti fokozott érdeklődés töretlen, februárban összesen 52,7 milliárdot vettek fel az emberek, ez tavaly februárhoz képest 42%-os emelkedést jelent.

Az adatokból ki lehet olvasni azt is, hogy kamatperiódus szerint milyen hiteleket vett fel hiteleket a lakosság. Márpedig a kamatperiódus azért kiemelt fontosságú, mert ettől függ, hogy a hitel törlesztője milyen gyakorisággal változhat meg a kamatok változásának megfelelően.

Még két évvel ezelőtt a változó kamatozású, vagyis a legfeljebb egyéves kamatperiódusú hitelek aránya még 41% körül volt a frissen felvett hiteleken belül. Vagyis azt mondhatjuk, hogy durván fele-fel arányban választottak az emberek változó kamatozású és biztonságos hitelt. A 2018 februári számok alapján az derül ki, hogy az újonnan felvett hitelek 28%-a volt csak változó kamatozású, 72% pedig az éven túli rögzítések aránya.

Az is érdekes, hogy milyen rögzítést részesítenek leginkább előnyben a hitelfelvevők. Az 1 éven túli, de maximum 5 éves rögzítésű hitelek aránya 44%-ra emelkedett a két évvel korábbi 31%-ról. Ugyanakkor az 5-10 éves rögzítés is népszerűbb lett, hiszen 19%-ról 23%-ra nőtt az arányuk a frissen folyósított hitelek közt. Ugyanakkor a 10 éven túli hitelek iránt érdeklődés csökkenni látszik, hiszen 9%-ról 5%-ra esett vissza az arányuk.

Annyit mindenképp érdemes megjegyezni, hogy vélhetően a fogyasztóbarát hitelek felpörgése is a folyamat mögött áll. Leginkább a 3-5 éves rögzítésű hitelek iránt nőtt meg az érdeklődés, ugyanakkor az lenne a leginkább üdvözlendő, ha az 5-10 éves és a 10 éven túli rögzítés aránya nőne meg. Ekkor tudnák a hitelfelvevők leginkább bebiztosítani magukat a kamatemelkedés kockázata ellen.

Lakáshitel kalkulátorunkkal utánanézhetsz a lehetőségeknek!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés