A meggazdagodás sem jön a semmiből – Valahol el kell kezdeni

A meggazdagodás sem jön a semmiből – Valahol el kell kezdeni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-04 Frissítve: 2021-08-06
 

Új év új remények, és remélhetőleg magasabb fizetést is hozott a 2018-as esztendő. Természetesen fejben már mindenki el is költötte a fizetésemelésből származó többletjövedelmet. De hogyan lehetne ezt értelmesen megtenni? Vagy éppen ellenkezőleg: egy petákkal sem kapsz többet, de szeretnéd, hogy mégis legyen megtakarításod? Van megoldás!

A megtakarítás mindössze döntés kérdése. Mert 150 ezer forintos fizetést éppen ugyanúgy el lehet költeni, mint a fél milliós bevételt. Ha azt gondolod, hogy te bizonyos fizetés felett biztosan félre tudnál tenni, akkor nézd meg a csődbe jutott, dollármilliókat kereső sportolókat (legutóbb például Boris Becker került be a hírekbe.) Most, itt az ideje, hogy az év eleji fizetésemelésed értelmesebb dologra költsd, mint egy újabb kütyü, vagy egy sokadik cipő. Mindegy mennyivel növekszik a jövedelmed, ha el is költöd azt. Akár kereshetsz ugyanannyit is, mint tavaly. Bármekkora is legyen a fizetésed, annak legalább 10%-át félre kellene tenned függetlenül attól, hogy az 10 ezer forint, vagy akár több száz ezer forint havonta.

Hirdetés

Hirdetés

Legfontosabb: vésztartalék

Amennyiben még nincs könnyen hozzáférhető formában 3-12 havi költésednek megfelelő összeg félretéve, akkor kezdj ezzel! Bármikor szükséged lehet rá, ha elveszted a munkád, vagy csak egy balesetet szenvedsz. Hiteleidet, bérleti díjad, vagy rezsit még akkor is kell fizetned, ha bevételeid megszűnnek. Így első körben erre tegyél félre. Lehet akár bankszámlán, vagy készpénzben is gyűjteni. Majd, ha összegyűlt ez az összeg, akkor könnyen hozzáférhető, de valamekkora hozamot is biztosít számodra. Ez korábban lehetett lekötött betét, pénzpiaci alap, de manapság inkább a rövid állampapír lehet jó választás.

Lakhatás

Ez lehet közép, vagy hosszú távú cél, de gyakorlatilag mindenkinél jelentkezik. Van, aki a saját lakásra gyűjt, míg más a meglévő korszerűsítésére, felújítására. Fontos kiemelni, hogy aki új építésű lakásban lakik, annak is fel kell készülnie egy rosszabb esetben 4-5 éven belüli (jobb esetben 8-10 évente esedékes) felújításra ( vagy legalább egy festésre). Fontos, hogy reálisan becsüld meg ezt az összeget. Ne ess abba a hibába, hogy nem teszel félre elegendő pénzt erre a célra! A legmegfelelőbb erre a lakástakarékpénztári szerződés. Bár itt fontos kiemelni, hogy a legrövidebb lakástakarékpénztári szerződés 4 éves, míg a leghosszabb 10 éves. Ráadásul havonta csak 20 ezer forintot érdemes egy szerződésben félre tenni. De lehet több szerződést is kötni, illetve más befektetési lehetőségeket (például rendszeres megtakarítási programokat) igénybe venni.

Számolj utána mennyit fordíthatsz lakástakarékkal a lakáscélodra!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Középtávú célok

    Van autód? És mikor fogod lecserélni? Esetleg pont most vennél egyet? Netán nagyobb nyaralást tervezel? Vagy éppen babát szeretnél? Ezekre is érdemes felkészülni. 2-3 év hamar elszáll, de 5 év is a sarkon ólálkodik. Ezért érdemes ezekre a költésekre is felkészülni. Céltól függően lehet megoldás a rendszeres megtakarítási programok mellet az egészség- és/vagy önsegélyező pénztárak.

    Hosszú távú célok

    A hosszú távú célok közül már említettük a lakhatást, de itt található a nyugdíjra való felkészülés vagy a gyermekeink jövőjének (tanítás, vagy szintén lakhatás) biztosítása. Ezeket a költségeket a legnehezebb megbecsülni, így felkészülni is rájuk. De van ami miatt mégsem kell kétségbe esni: a hosszú időtáv. Ugyanis a hosszú idő miatt elegendő lehet kisebb összeget is félretenni az adott cél elérése érdekében.

    Az adott célhoz tartozó legoptimálisabb megtakarítási formák eltérnek. Míg a lakhatásnak, a nyugdíjnak és a gyermekekről való gondoskodásnak léteznek külön, dedikált megtakarítási termékei, addig más hosszú távú céljainkhoz nem biztos, hogy találunk külön terméket.

    Fontossági sorrend

    Amennyiben nincs lehetőséged minden elképzelhető célra külön gyűjteni, akkor fel kell állítanod egy fontossági sorrendet. A legfontosabb, hogy rendelkezz elegendő vésztartalékkal (ez vitán felül áll). Ha ezt már kipipáltad, akkor a lakhatásod a következő a fontossági sorrendben (természetesen itt már megjelennek az egyéni élethelyzetek, hiszen ha nemsokára örökölsz, vagy külföldre költözöl, akkor ez is átugorható).

    Majd ez követi a nyugdíj jellegegű megtakarítás. Itt szokott a legtöbb vita kialakulni: egyrészt sokan az államtól várják a megoldást (részben jogosan), másrészt még többen azt gondolják, hogy ahhoz még túl fiatalok, hogy ilyennel foglalkozzanak. Ráadásul nem olyan, mint a vésztartalék, vagy a lakhatás: rövid távon egyáltalán nem fájdalmas lemondani róla. Viszont amikor már érezzük a hiányát, akkor már késő. Nyaralni ráérünk nyugdíjas korunkban, a régi autó is elvisz A-ból B-be, és a gyermekünk is tud albérletben kezdeni, és munka mellett tanulni. De nyugdíjas korunkban is kell valamiből élni, még ha életünk során végig minimálbérre bejelentett, vagy kis adózó vállalkozók voltunk.

    Hirdetés
    Hirdetés