A napon pirulj, ne a recepción! Ezekre figyelj a nyaralás kifizetésénél

 • 2015.08.04.
 • szerző: bankmonitor

Az anyagiak előteremtése esetén sem kis feladat egy családi nyaralás megszervezése. Az utazás, a kirándulások, az étkezések és az egyéb szabadidős programok döntő többségének igénybevétele pénzbe kerül. Nem mindegy azonban, hogy mikor, mit és miből fizetünk ki, ezért érdemes a kiadások megtervezése mellett azok forrását is ésszerűen átgondolni. A magyarok általában nem hitelből ugranak bele a nyaralásba, sokan már év közben félretesznek erre a célra. A spórolás mellett segítséget jelenthet a szép kártyánk és a hitelkártyánk is az átmenetileg megemelkedett kiadásokkal szemben. Néhány Bankmonitor-tipp azoknak, akik ésszel kívánják költeni a pénzüket a nyaraláson.

Foglalás: érdemes az előleget utalni, már ha kérnek

Miután eredményre vezetett a keresés és megtaláltuk a megfelelő szálláshelyet és szolgáltatás csomagot, akkor a szállásadó a szabályzatától függően e-mailen, telefonon, írásban vagy akár faxon is elfogadhatja a foglalásunkat. A foglalás sok esetben csak akkor válik „élessé”, ha előleg vagy foglaló befizetése is párosul hozzá. Ez a szezontól és a szállásadótól függően eltérő mértékű lehet. Találni hazánkban olyan szállodákat, wellness panziókat, egyéb vendéglátóhelyeket, ahol eltekintenek ettől és elég a távozáskor egyben fizetni mindent, míg máshol akár a teljes költség 50%-át is bekérik előre, sok helyen jellemző a 30%-os előleg befizetése.

A távolság miatt a készpénzes és a csekkes befizetés meglehetősen macerás, ráadásul felesleges készpénzfelvétellel is jár. Érdemes az előleget bankszámláról történő átutalással vagy hitelkártya terheléssel teljesíteni, de sok helyen lehetőség van a szép kártyával történő előleg megfizetésre is.

Az utazás: tankolj kártyával, a kápé jó lesz a fagylaltozóban

Az utazáshoz kapcsolódó költségeket (üzemanyag, autópálya matrica, vonatjegy, stb.) szintén érdemes lehet készpénzkímélő bankkártyával vagy hitelkártyával rendezni. Utóbbi esetén amellett, hogy visszatérítést is kaphatunk a vásárlási tranzakciókra, ráérünk a bank felé a havi elszámolást követő türelmi időszakban visszafizetni a pénzt.

Kirándulás, szabadidős programok, étkezés

Hazánkban a jegybanki statisztikák szerint már több mint 95 ezer POS-terminál található, ennek ellenére nem úszható meg készpénzmentesen a nyaralás. Számos olyan látnivaló kerülhet az utunkba, ahol a belépőjegyek megváltására csak készpénzben van mód, de sok fagyisnál, jégkrémesnél, büfésnél vagy kisboltban is inkább csörren az apró, mint pittyeg a paypass.

A szállás kifizetése előtt érdemes megvizsgálni, hogy miből élünk. Melyik zsebben mennyi pénz van a szép kártyán, mit bír el a betéti- vagy a hitelkártyánk, mennyi a napi limitünk, hogy áll a hitelkeretünk, mennyi készpénzünk maradt.

A hitelkártyát nem csak nyaralás alatt használhatod praktikusan. Ha érdekelnek az aktuális pénzvisszatérítési ajánlatok, használd keresőnket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Ha lehet, először ürítsd le a szép kártyádat

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint idén 910 millió forint lejárt összeg maradt a szép kártyákon a 2013-as feltöltésekből. Ennyi pénzt nem költöttek el a kártyabirtokosok szállásra, vendéglátásra, szabadidős programokra és már nem is fognak, mert az összeget visszautalták a munkáltatóknak. Amennyiben magasabb a számla végösszege, mint amennyi pénz a szép kártyádon található, akkor érdemes először ezt leüríteni. Sok szállásadónál akár három forrásból is rendezhetjük a cechet, úgyhogy nem kell aggódni, ha ez önmagában nem fedezi a teljes összeget.

Számítások szerint a szép kártyákra feltöltött összeg 1,3%-a, kártyabirtokosonként alig 800 forint maradt elköltetlen, ami nem tűnik soknak, de egy kis odafigyeléssel elkerülheted, hogy a Te pénzed ragadjon be.

Betéti- vagy hitelkártya: figyelj a limitekre

Bankkártyás vagy hitelkártyás fizetésnél is érdemes egy-két dolgot ellenőrizni, mielőtt a recepció elé járulunk. Egyrészt meg kell vizsgálni, hogy mekkora felhasználható kerettel rendelkezünk, de a napi vásárlási limitre is érdemes egy pillantást vetni. Biztonsági okokból számos kártyahasználó a saját felhasználási szokásaihoz mért készpénzfelvételi és vásárlási limitet állít be. A nyaralás végösszege azonban nem egy átlagos kiadás, egyes helyeken pár nap alatt hat számjegyűre rúghat a végösszeg. Ilyenkor hiába a magasabb egyenleg, vagy hitelkeret, ha a napi limit százezer forint, vagy az alatti.

A limitet bankfiókban, telefonos bankon, netbankon vagy mobil alkalmazáson keresztül is pillanatok alatt felemelhetjük, az új limit a jóváhagyást követően azonnal elérhető. A várható kiadások végösszegének ismeretében érdemes előre gondolkodni és nem a recepció előtt más vendégek tekintetének kereszttüzében pironkodni, ha a szűkebb napi limit miatt elutasításra kerül a tranzakció.

A hitelkártyával időt nyerhetünk! Amennyiben a nyaralás miatt megnövekedett havi kiadásokat a jövőben Te is ilyen módon kívánod rendezni, akkor a kalkulátorral megkeresheted a pénzügyeidhez leginkább passzoló hitelkártyát! Az elszámolási hónapot követő türelmi időnek köszönhetően a fizetési határidőre várhatóan beérkezik a következő fizetésünk is, így a nyaralás ára nem azonnal és nem csak egy havi bevételt terhel.

Készpénzre is szükségünk lehet a nyaraláson, de próbáljuk meg minél kevesebb bankó használatával megúszni a kiruccanást! Ha százezreket tartunk magunknál és összehoz a sors egy szarkával, akkor az ezzel járó bosszúságon túl (rendőrség, feljelentés, okmányok és kártyák újragyártása) duplán megfizethetjük a nyaralás árát!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Magyarország hogyan teljesít?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője és Szabó László, a HOLD Alapkezelő...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.