loading

Hódít a pénzügyi sikertermék! Neked van már?

A legfrissebb jegybanki statisztikák és KSH adatok szerint Magyarország lakossága 9,85 millió fő, a lakossági bankszámlák száma pedig 9,37 millió darab. Téves viszont az a gondolat, hogy még félmillió számlanyitás és minden magyarnak lesz bankszámlája, a bankok pedig hátradőlhetnek, mivel egy elmúlt évi európai uniós kimutatás szerint Magyarországon az emberek 27%-ának nincs bankszámlája, így bőven akad még feladata a pénzintézeteknek. Az MNB által közzétett adatok alapján megállapítható, hogy az érintőkártyák jogosan pályázhatnak az elmúlt időszak pénzügyi sikerterméke címre, ugyanakkor számottevő az érintéses fizetésre alkalmas terminálok számának bővülése is. Említést érdemel a kártyás vásárlások számának és forgalmának bővülése, ezzel együtt a hazai pénzforgalmi infrastruktúra fejlődése.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Félmillió lakossági számlával végzett a tranzakciós illeték

A tranzakciós illeték bevezetését követő időszakban már valamivel több, mint 500 ezer lakossági bankszámlát szüntettek meg az ügyfelek, ennek következtében a lakossági számlák száma 9,4 millió alá csökkent. A banki költségek emelkedésének ilyen hatása az idei évben is folytatódott. Az első negyedévben tovább olvadt a lakossági számlák száma, igaz az előző negyedévhez képest már csak kevesebb, mint egy százalékkal.

A költségek hatására a cégek is jobban meggondolják, hogy hol és milyen számlát vezetnek. A számok azt mutatják, hogy – a némi zsugorodás ellenére – a gazdálkodó és egyéb szervezetek által vezetett számlák száma kicsivel egymillió darab felett maradt. Az interneten elérhető számlák száma már meghaladja a 8,1 milliót, vagyis már a fizetési számlák közel 80%-a hozzáférhető ilyen módon.

Tovább tart az érintőkártyák hódítása

Az idei első negyedév végén 8,86 millió darab hazai kibocsátású fizetési kártya volt forgalomban, ezek közül 7,47 millió darab betéti, 1,39 millió darab pedig hitelkártya. A forgalomban lévő plasztikok közül 8,35 milliót a lakosság, 511 ezret pedig a gazdálkodó szervezetek használnak.

Dinamikusan bővül az érintőkártyák száma, amíg 2012 végén még csak 580 ezer darab ilyen kártya volt forgalomban, addig a számuk mára megközelítette a négymilliót. A pénzügyi sikerterméknél az idei első negyedévben 6%-os bővülést regisztráltak, ennek köszönhetően ma már az összes fizetési kártya 44%-a alkalmas érintéses fizetésre.

Nincs még esetleg bankkártyád? Vagy szívesen lecserélnéd a meglévőt? Bankszámla kalkulátorunk segítségével megnézheted, hogy melyik számlacsomaghoz, melyik bankkártya a legmegfelelőbb!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Már a POS-terminálok több mint fele érintőkés

A fizetési kártya elfogadói infrastruktúra fejlődését jellemzi, hogy a 77 ezer különböző elfogadóhelyen működő 95 ezer POS-terminálból már közel ötvenezernél lehet érintőkártyával fizetni. Az idei első negyedévben 7,5%-kal emelkedett az érintéses fizetési funkcióval rendelkező terminálok száma az azt megelőző negyedévhez képest. Az internetes elfogadóhelyek esetében 8,5%-os bővülést mértek, így a kártyabirtokosok már 7200 internetes áruházban tudnak ilyen módon fizetni.

A belföldi vásárlási tranzakciók számában 18%-os, a vásárlások összértékében 17%-os emelkedést mértek az idei első negyedévben a megelőző időszakhoz képest. Tavaly az utolsó negyedévben a kártyákkal elkövetett visszaélésekkel okozott kár összértéke 166 millió forint volt. A csalások kétharmada a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, leginkább nemzetközi pénzfogalomban bonyolított internetes tranzakciókhoz kapcsolódott.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
siker
Nagyon jó hír érkezett a Revolut számlásoknak!

Múlt hónapban A Revolut e-mailben értesítette a magyar felhasználókat arról, hogy módosítják a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Most egy új levélben arról tájékoztatnak, hogy elmarad a...

Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Blogajánló
  • alapblog Durran a SPAC buborék?- De buborék ez egyáltalán?

    Reneszánszukat élik napjainkban a „biankó csekk cégek” utódjaiként ismert SPAC-ok, de sokan szkeptikusak velük kapcsolatban, egy újabb buboréktól tartanak. Az egymillió dolláros kérdés viszont az,...

  • KonyhaKontrolling Ha az interneten azt mondták, biztos igaz!

    Azt már tudjátok, hogy a könnyű pénz mindig is érdekelt. Az interneten járva pedig rendszeresen botlok bele a legnagyobb (ön-) átverésekbe (na jó, keresem őket). Benne vagyok különféle csoportokban, de lassan már a legnagyobb hirdetőportálok is megtanulják, hogy mit kell nekem mutatni. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre Tovább olvasom "Ha az interneten...

  • Haszon.hu Itt a lista, jelen állás szerint így alakul a nyári fesztiválszezon

    A Sziget Fesztivál szervezői hivatalosan is bejelentették, hogy a járvány miatt idén is elmarad a rendezvénysorozat. A VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot már korábban lefújták. A hvg.hu összegyűjtötte, hogy a jelenlegi állás szerint hogyan alakul a nyári fesztiválszezon. A listán sok a bizonytalanság, de az összesítéséből kiderül, hogy mi az, ami már biztosan elmarad, mi az, ami megmarad, illetve...