Betöltés

Hódít a pénzügyi sikertermék! Neked van már?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-07-06

A legfrissebb jegybanki statisztikák és KSH adatok szerint Magyarország lakossága 9,85 millió fő, a lakossági bankszámlák száma pedig 9,37 millió darab. Téves viszont az a gondolat, hogy még félmillió számlanyitás és minden magyarnak lesz bankszámlája, a bankok pedig hátradőlhetnek, mivel egy elmúlt évi európai uniós kimutatás szerint Magyarországon az emberek 27%-ának nincs bankszámlája, így bőven akad még feladata a pénzintézeteknek. Az MNB által közzétett adatok alapján megállapítható, hogy az érintőkártyák jogosan pályázhatnak az elmúlt időszak pénzügyi sikerterméke címre, ugyanakkor számottevő az érintéses fizetésre alkalmas terminálok számának bővülése is. Említést érdemel a kártyás vásárlások számának és forgalmának bővülése, ezzel együtt a hazai pénzforgalmi infrastruktúra fejlődése.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

Félmillió lakossági számlával végzett a tranzakciós illeték

A tranzakciós illeték bevezetését követő időszakban már valamivel több, mint 500 ezer lakossági bankszámlát szüntettek meg az ügyfelek, ennek következtében a lakossági számlák száma 9,4 millió alá csökkent. A banki költségek emelkedésének ilyen hatása az idei évben is folytatódott. Az első negyedévben tovább olvadt a lakossági számlák száma, igaz az előző negyedévhez képest már csak kevesebb, mint egy százalékkal.

A költségek hatására a cégek is jobban meggondolják, hogy hol és milyen számlát vezetnek. A számok azt mutatják, hogy – a némi zsugorodás ellenére – a gazdálkodó és egyéb szervezetek által vezetett számlák száma kicsivel egymillió darab felett maradt. Az interneten elérhető számlák száma már meghaladja a 8,1 milliót, vagyis már a fizetési számlák közel 80%-a hozzáférhető ilyen módon.

Tovább tart az érintőkártyák hódítása

Az idei első negyedév végén 8,86 millió darab hazai kibocsátású fizetési kártya volt forgalomban, ezek közül 7,47 millió darab betéti, 1,39 millió darab pedig hitelkártya. A forgalomban lévő plasztikok közül 8,35 milliót a lakosság, 511 ezret pedig a gazdálkodó szervezetek használnak.

Dinamikusan bővül az érintőkártyák száma, amíg 2012 végén még csak 580 ezer darab ilyen kártya volt forgalomban, addig a számuk mára megközelítette a négymilliót. A pénzügyi sikerterméknél az idei első negyedévben 6%-os bővülést regisztráltak, ennek köszönhetően ma már az összes fizetési kártya 44%-a alkalmas érintéses fizetésre.

Nincs még esetleg bankkártyád? Vagy szívesen lecserélnéd a meglévőt? Bankszámla kalkulátorunk segítségével megnézheted, hogy melyik számlacsomaghoz, melyik bankkártya a legmegfelelőbb!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Már a POS-terminálok több mint fele érintőkés

A fizetési kártya elfogadói infrastruktúra fejlődését jellemzi, hogy a 77 ezer különböző elfogadóhelyen működő 95 ezer POS-terminálból már közel ötvenezernél lehet érintőkártyával fizetni. Az idei első negyedévben 7,5%-kal emelkedett az érintéses fizetési funkcióval rendelkező terminálok száma az azt megelőző negyedévhez képest. Az internetes elfogadóhelyek esetében 8,5%-os bővülést mértek, így a kártyabirtokosok már 7200 internetes áruházban tudnak ilyen módon fizetni.

A belföldi vásárlási tranzakciók számában 18%-os, a vásárlások összértékében 17%-os emelkedést mértek az idei első negyedévben a megelőző időszakhoz képest. Tavaly az utolsó negyedévben a kártyákkal elkövetett visszaélésekkel okozott kár összértéke 166 millió forint volt. A csalások kétharmada a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, leginkább nemzetközi pénzfogalomban bonyolított internetes tranzakciókhoz kapcsolódott.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

2019 nagy dobása a két évig ingyenes bankszámla

2019. 01. 18.

Egy lakossági bankszámla költsége átlagos használat mellett akár 250 000 Ft is lehet két évre, de ha csak a bankok legolcsóbb számláit vesszük, akkor is 26 000 Ft-os átlagot kapunk....

bedőlt hiteles ingatlan

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

2019. 01. 05.

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.