Betöltés

A szomorú valóság: felkopik az állad nyugdíjban, ha nem lépsz azonnal

szerző: Bankmonitor.hu
2016-09-22

Évtizedek óta tudjuk, hogy baj lesz a nyugdíjrendszerben. Mindebből a saját bőrünkön csak annyit érzékelünk majd, hogy sokkal többet kell tenni a maihoz hasonló nyugdíjakért. A megoldás kézenfekvő, ha lehetőségünk van rá, tegyünk félre célzottan nyugdíjra is, például egy önkéntes nyugdíjpénztáron keresztül. Minél előbb tesszük ezt meg, annál kisebb havi összeggel szerezhetünk az évtizedek alatt érezhető nyugdíj-kiegészítést.

Lesz állami nyugdíj, de az nem lesz sok mindenre elég

Tagadhatatlan, hogy időről-időre előkerülnek a nyugdíjrendszert érintő kérdések. Sokszor hallhatjuk a környezetünkben, hogy mi lesz a nyugdíjjal, lesz-e egyáltalán, és meg lehet-e belőle majd élni. Pontos választ erre nagyon nehéz adni, azt viszont szeretnénk hangsúlyozni, hogy állami nyugdíj mindenképpen lesz. A rossz hír viszont az, hogy a ma látott kezdőnyugdíjakat nem fogjuk viszont látni, néhány évtizeden belül ugyanazért a nyugdíjért sokkal több erőfeszítést kell tennünk. Nem véletlen, hogy nyugdíjszakértők is azt mondják, akár 45%-os csökkentésre is felkészülhetünk.

Hihetetlenül egyszerű ennek a magyarázata. Jelenleg a nyugdíjat úgy tudja csak kifizetni az állam, hogy az éppen dolgozóktól elvon meghatározott összeget (a bér 34%-át). Ha ez az átcsoportosítás nem lenne megoldható, akkor egyszerűen nem lenne fedezete a nyugdíjaknak. Az adók és járulékok jelentős részét éppen ezért szedik be, hogy ne legyen súlyos hiány az államkasszában. Márpedig itt is azt a logikát érdemes követni, hogy amennyi bevételünk van, abból gazdálkodjunk.

Maga a rendszer még évszázadokig működne magától, ha jóval több befizető lenne tartósan, mint nyugdíjas. Az alacsony születésszám és az öregedő társadalom miatt viszont a következő évtizedekben növekszik a feszültség a nyugdíjrendszerben, a 2030-as években pedig már nem lesz menekvés. A KSH adatai alapján, míg most 3,5 felnőtt lakosra jut egy nyugdíjas, addig 2040-ben már csak 2-nél áll majd a számláló, ez pedig édeskevés lesz, hogy fussa a maihoz hasonló nyugdíjakra.

Nézd meg egyszerű kalkulátorunkkal, hogy mekkora összegre számíthatsz a nyugdíjkorhatárhoz érve!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Évtizedek óta tudjuk, mi lehetne a megoldás

Maga a felismerés nem ért mindenkit villámcsapásként, a közgazdászok régóta kongatták a vészharangokat, és a megoldási javaslatok már az 1990-es években megérkeztek. A Világbank javaslatai szerint kezdtük el többek között mi is kidolgozni az új rendszer alapjait, aminek a lényege az volt, hogy valahogyan az embereket is rá kell venni a nyugdíj célú előtakarékosságra.

Egyik napról a másikra nem lehetett elzárni a pénzcsapokat, mert totális társadalmi ellenállást váltott volna ki. Idővel viszont kivitelezhető lett volna, hogy az államra nehezedő nyomást csökkenjen, ezzel együtt pedig az egyén felelőssége növekedjen. Egy hasonlattal élve, ha tudom, hogy nem lesz elég a megvásárolt kupon az étteremben, akkor viszek magammal még pénzt, hogy ne maradjak éhen. Így képzelhetjük el a nyugdíjrendszert is, van egy határ, amin felül az állam már nem tud mit tenni (sőt egyre szűkebbek a lehetőségek), ekkor pedig nekünk kell az ügy érdekében lépnünk.
nyugdijuj160922
Igen ám, de csak úgy nem lehet egy ilyen lélegzetvételű átállást elkezdeni. Kapóra jött viszont két ötlet, egyrészt az állam mondjon le a bevételeinek egy részéről, hogy azt külön számlán lehessen kamatoztatni (és vállalja be a rövid távú hiányt a hosszabb távú előnyökért cserébe), másrészt adjunk olyan mértékű adókedvezményt és feltételeket, ami az embereket is rábírja a takarékosságra. A két elképzelés néhány év késéssel (1993-ban és 1997-ben) megvalósult nálunk, viszont a válság az egyiket szinte teljes egészében elmosta, nagyobb taglétszámmal az önkéntes nyugdíjpénztárak maradtak meg.

Eltérő utakon, de ugyanaz volt a lényeg, legyen egy külön személyre szóló számlán elkülönítve a befizetés, amit profi szakemberek fektetnek be a minél jobb hozam reményében. Az ötlet abban a formájában zseniális volt, hogy a kezünkbe adta a sorsunk irányítását, és lehetővé tette, hogy függetlenítsük magunkat a magyar gazdasági és politikai kockázatoktól. Mindezt úgy, hogy a rászorulók kellő védelmet kapjanak az időskorukban is.

Az önkéntes pénztárak kitartanak

A majdnem két évtizeddel ezelőtt indult elképzelés, miszerint több lábon álljunk és a nyugdíjunk 3 helyről lehessen biztosítva (állami nyugdíj, kötelező megtakarítás, önkéntes megtakarítás), az a többség számára megdőlt. A két végletet az állami nyugdíj és az önkéntes megtakarítási lehetőségek jelentik, utóbbin belül is az önkéntes nyugdíjpénztárak azok, melyek a legtöbb érdeklődő elvárásait teljesíteni tudják.

Csak néhány példa erre:

 • kis összeggel is elkezdhető
 • adókedvezmény társul hozzá (a befizetés 20%-a, maximum 150 000 forint évente)
 • nem kell hozzá szakértelem, helyettem fektetik be a pénzemet
 • versenyképes hozamok érhetők el, melyek adómentesek
 • a költségek sem tekinthetők magasnak
 • kötöttségekkel nyugdíj előtt is hozzá lehet férni a megtakarításhoz

Mint a legtöbb esetben, az önkéntes pénztáraknál is kulcsfontosságú a bizalom kérdése. Számtalanszor találkozunk még most is azzal a téves vélekedéssel, miszerint a kötelező pénztárak sorsára juthatnak akár az önkéntes pénztárak is. Ezt kategorikusan cáfolnánk. Teljesen más a két helyzet, hiszen míg a kötelező pillérnél az állami bevételek egy részét választották le és különítették el egy számlára, addig az önkéntes pénztárak esetben a saját megkapott fizetésünket tesszük félre, ami védelmet élvez.

Összességében minden adott ahhoz, hogy a várt „nyugdíjkatasztrófára” felkészülhessünk. Nem érdemes habozni, mert minél később kezdjük el, annál nehezebb dolgunk lesz. Egy példán keresztül szemléltetve mindezt: 20 millió forintos megtakarítást a kalkulátorunk szerint 12 ezer forinttal is el lehet érni, ha 40 évünk van rá. Ellenben, ha csak 20 évünk, akkor már 42 ezer forintra lesz szükség. Ne felejtsük el, hogy az idő nekünk dolgozik, minél tovább fialtatjuk a pénzünket, a hozamok annál többet adnak hozzá a befizetéseinkhez.

10 Hozzászólás

 1. Zoltan

  “tegyünk félre célzottan nyugdíjra is, például egy önkéntes nyugdíjpénztáron keresztül.”
  Peldaul ne azon keresztul tegyunk felre, mert aztan azt is besoprik! Valaki meselje mar el, hogy miert jo az nekem, hogy odaadom a penzemet masnak egy “igeretert”?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Zoltán! Éppen a cikk végén van arról szó, hogy miért nem söpörhetik be az önkéntes pénztárakat. Nehéz értelmezni, hogy az “ígéret” alatt mit ért, de ha választani kell, akkor ez inkább az állami nyugdíjra érvényes. Ott egyelőre egy ígéret van arra, hogy ha én most fizetek adót és járulékokat, akkor időskoromban én is fogok nyugdíjat kapni. De ennek mértéke bizonytalan. Az önkéntes pénztáraknál viszont éppen arról van szó, hogy a saját befizetésem, az adókedvezménnyel és hozamokkal kiegészülve az enyém lesz és azt nyugdíj-kiegészítésként felhasználhatom. A feltételek teljesen tiszták, és viszonylag jól előrejelezhető, hogy mekkora nyugdíjra lehet belőle számítani.

 2. Balázs Ilona

  Én 20 évig vonattam a fizetésemből a magánnyugdíj pénztári megtakarítást, most már nincs lakásom, nincs mit enni, pedig 40 éven át dolgoztam és mindig volt másodállásom is, de jött valaki, aki megirigyelte az emberek kemény munkával összekuporgatott pénzét és azt elkobozta legális eszközöket koholva ehhez. Már elfogyott az elkobzott pénz, hogy újra mi töltsük fel a házikasszàjukat. Ki az, akit erre rà lehet venni még egyszer és mennyit kap a népszerüsítésért. Nem statisztikai adatlapok kitöltését kellene törvényileg kötelezővé tenni a társadalom feltérképezéséhez, hanem kiszállni a golyóàlló autókból és végigsétálni a hajléktalan soron!

 3. Broda Zsolt

  Kedves Bankmonitor! 23 évesen kezdtem el a nyugdíj célú előtakarékosságot. Annyira védett volt a politikai irányzatoktól, hogy több mint 5 millió forintomat ÁLLAMOSÍTOTTÁK 2012-ben. MEGZSAROLTAK hogy nem kapok állami nyugdíjat ha nem vehetik el. MEGÍGÉRTÉK az egyéni nyugdíjszámlákat ahol nyilvántartják az elvett összeget a későbbi visszapótlás lehetőségéért. Most jön a fizetett mantra, hogy ne 40 évesen kezdjek el takarékoskodni. Mivel egy időben önkéntes pénztári számlát is fizettem és fizetek. Természetesen MEGÍGÉRTÉK, hogy az önkéntes pénztári befizetések munkáltatói része megmarad. A megemelt adóterhekkel ez a lehetőség az állami szektorban biztos törlésre kerül 2017 január 01.-től, a versenyszférában csak a külföldi cégek fogják talán fizetni. Az apám 43,5 év munkaviszony után bocsánatot kért tőlem, hogy nem egy mindenkin átgázoló, minden munkását kihasználó, állandóan adóminimalizáló (adócsaló) munkáltatót faragott belőlem. Tudják mit igazuk van, mantrázzák csak, mert amikor azt látom, hogy 1 tegnapi cikkben 1 másik portálon az olvasóknak nem tűnik fel, hogy 3 milliárd US dollár nem 825 ezer milliárd HUF CSAK simán 825 milliárd, akkor az uralkodó 43%-nak bármit el lehet adni.

 4. Ági

  Az egész nyugdíjrendszert kissé túl értékelték az emberek.A II.VH.után nem sok embernek volt nyugdíja,vasutasok,tanárok,stb egy két állami tisztviselőnek volt csak.elvárjuk az államtól hogy tartson el minket és mivel havonta megsarcolják a keresetünket hát jogos az elvárásunk.DE!Muszáj önmagunkról is gondoskodni.Egy élet munkája 40-50 év ebből mindenképpen el kell tenni valahogyan.Lakás,arany,betétek,ki mibe fektet.Sokan a gyerekeikbe pedig az sem helyes.Minden bejött forintnak elkellene tenni legalább a tizedét 40 éven át,függetlenül attól mennyi az a bejött forint.

 5. K. János

  Ott kezdődnek a gondok hogy a 21. században éhbérért kell dolgozni M.Országon – a nagy Európában, holott az Európai fizetések jóval távolabb vannak tőlünk és mégis az árszínvonal az eget veri. Kérdezném – Napi megélhetési gondokkal küzdő emberek miként tudnának takarékoskodni, ha mindig csak a levonások jönnek és az adók és a zsebükben turkálnak folyton?

  Az embereknek – a munkásoknak NORMÁLIS fizetést kell adni a munkájuk után…..s majd utána fognak tudni félre is tenni – a nincsből NEM LEHET!
  Persz szépet meg jót könnyű írni, mondani – főleg úgy hogy majd ….10 – 20 év múlva ismét elveszik a tulajdonokat – mikor azt a szükség úgy kívánja….és akkor ismét lehet nagyokat pislogni!

 6. rosalinda57

  Teljesen egyetértek . Én 42 év szolgálati idővel nem vagyok nyugdíjas, pedig a jogszabályok alapján annak kellene lennem. Be voltam mindenhová jelentve, mégis meg merték csinálni azt, hogy csaltak az idők összeszámításánál.

 7. Garázs

  Akkor már inkább Nyugdíj Előtakarékossági Számla. Csak azt nem ajánlgatják, mert abból nincs jutalék.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Garázs! A hazai átlagos lakossági befektetők esetében nem mondanánk azt, hogy a NYESZ egyértelműen jobb lenne. Elképzelhető, hogy bizonyos költségelemekben olcsóbb tud lenni, viszont nagyon nagy hátránya, hogy semmi segítséget nem kapunk, nekünk kell a pénzünkkel foglalkozni és folyamatosan nyomon követni. Nem véletlen, hogy elterjedtebbek a nyugdíjpénztárak, hiszen ott ezt a terhet leveszik a vállunkról. Rengeteg elemzés készült már és abból az derül ki, hogy a költségek helyett alapvetően az elért hozamok nyomnak sokat a latba. Ha valóban azt érzi magában valaki, hogy hosszabb távon jobb teljesítményt tud összehozni, mint a pénztár, akkor a NYESZ lehet a befutó, ellenkező esetben viszont a mérleg nyelve a nyugdíjpénztár felé mozdul el. És ezek tények, teljesen függetlenek attól, hogy származik belőle jutalék vagy sem!

 8. Tibor

  Teljes mértékben igaza van!!!!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Mindent az önkéntes nyugdíjpénztárról

2018. 07. 06.

A nyugdíj célú megtakarítások legnagyobb vonzerejét a befizetések utáni 20%-os adójóváírás adja. Három ilyen nyugdíj célú megtakarítás létezik: nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár. Többször összehasonlítottuk őket már, de most...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.