Betöltés

A tettek mezejére lépett egy bank – Közel egymilliót spórolhatunk vele a lakáshitelen

szerző: Bankmonitor
2017-03-23

Pár éve még nem gondoltuk volna, hogy hamarosan azt is megérjük, hogy lakáshitelhez bőven 4% alatti THM mellett hozzájuthassunk. Márpedig ma egy gyorsan változó kamatú hitelre már 3,08% mellett is lecsaphatunk, ami egy 8 millió forintos 20 éves kölcsön esetén 44 ezer forintos havi törlesztőrészletet jelent. Ugyanakkor azok is kedvező feltételekkel juthatnak hitelhez, akik hosszú távon kiszámítható konstrukcióban gondolkodnak. Azon kívül, hogy találunk olyan bankot, ahol csökkent a THM, még bővülő kínálattal is szembesülünk.

A lakáshiteleknél örvendetes eseményeknek lehettünk szemtanúi a közelmúltban, ugyanis a hitelkamatok hónapról-hónapra alacsonyabb szintre ereszkedtek. Így most különösen szerencsés helyzetben van, aki lakásprojektben gondolkodik, mert már átlagos jövedelem mellett is olyan hitelhez jut, ahol a THM 3,4% környékén mozog.

A bankok kínálatában található legolcsóbb lehetőségeket a rövid kamatperiódusú lakáshitelek jelentik. Azonban itt azt is kell mérlegelni, hogy a törlesztő éven belül is változhat, így mi futjuk a kamatok változásából eredő kockázatot.

Ez azért lehet probléma, mert pont egy olyan időszak küszöbén állunk, amikor a most látott alacsony kamatok szép lassan elindulhatnak felfelé, ami rövid időn belül a rövid kamatperiódusú hitelek drágulását eredményezi.

A legkedvezőbb 6 hónapos kamatperiódusú hitelt már 3,08%-os kamat mellett is megkapjuk, ami egy 8 milliós 20 éves futamidejű hitel esetében 44 ezer forintos induló törlesztőt jelent.

Ugyanakkor érdemes résen lennünk a rövid kamatperiódusú hiteleknél, mert általánosságban elmondható, hogy a hitelkamat fél százalékos emelkedés is elegendő, ahhoz, hogy a mi törlesztőnk 4-5%-kal dráguljon. Ez a táblázatban is feltüntetett legolcsóbb lakáshitelnél annyit jelent, hogy a havi terhünk 2 ezer forinttal növekszik.

A következő kalkulátor nagy segítség lehet, akkor is, ha éppen a hitelfelvétel küszöbén állsz, de akkor is, ha csak érdeklődsz!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Van olyan bank, ahol csökkent a kiszámíthatóság ára

Szerencsére a legtöbb hitelfelvevő a biztonságosabb, hosszú kamatperiódusú hitelek felé mozdult el a közelmúltban, aminek az előnye, hogy a törlesztőnk éveken keresztül ugyanakkora marad.

Így gyakorlatilag bármi történhet a piaci kamatokkal, mi adott ideig (3-5-10-20 évig) védve vagyunk attól, hogy a törlesztőnk megemelkedjen. Ugyanakkor cserébe valamivel magasabb kamatot kell fizetni, mint a rövid kamatperiódusú hiteleknél, de vélhetően a hosszú távú kiszámíthatóság megér ennyit.

Ma már a bankok is leginkább ezekre a lakáshitelekre fókuszálnak és az elmúlt évek során folyamatosan rukkoltak elő a hosszú távon rögzített kamatú hitelekkel. Ez számunkra azért előnyös, mert a bankok közti verseny is kiélezettebbé vált, emiatt pedig ők is igyekeztek egymáshoz képest vonzóbb kamattal kínálni a hiteleiket. A legnagyobb kínálatot az 5 és 10 éves kamatperiódusú lakáshitelekből érhetjük el, így mielőtt az aktuális bankunknál köteleznénk el magunk, megéri szétnézni az ajánlatok között.

Attól függően, hogy milyen időtávra fixáljuk a hitelünk, 4,47%-tól 8,92%-ig terjedő THM-mel rendelkező lakáshitelekkel találkozhatunk. Természetesen minél hosszabb időre rögzítjük a hitelt, annál magasabb lesz a törlesztőnk is, viszont nagyobb biztonságot is élvezhetünk.

Ráadásul olyan bankot is találunk, ahol az elmúlt hónapokhoz képest kedvezőbb feltételeket érünk el. Az Erste Banknál az 5 éves kamatperiódusú hiteleknél 5,17%-ról 4,6%-ra, míg a 10 évre rögzített lakáshiteleknél 6,47%-ról 5,89%-ra mérséklődött a THM mértéke. Így ez a több, mint fél százalékos THM csökkenés már elég volt ahhoz, hogy az Erste Bank bekerüljön a legkedvezőbb lakáshitelt kínálók közé az 5 illetve 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek között.

Márpedig ezzel a változással, ha most veszünk fel egy 8 milliós 20 éves lakáshitelt, az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelhez rendre 3200 és 3700 forinttal alacsonyabb havi törlesztő mellett juthatunk, mint egy hónappal ezelőtt. A teljes hitel visszafizetésénél ez 800-900 ezer forintos spórolást jelent.

További újdonság, hogy az OTP Bank is megjelent a piacon a 20 éves kamatperiódusú lakáshitelével. Így már két banknál is lehetőség van 20 évre rögzíteni a lakáshitelünk kamatát.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

6 Hozzászólás

 1. alex53

  A gazdasági újságírás egyik fő feladata lenne, az ilyen, és hasonló elemzés, melyben bemutatják, hogy mekkora eltérések vannak bankok, illetve a feltételek között!
  Ez véleményem szerint, nagyon jó cikk, bár nem biztos, hogy eredményt érnek el vele, de ez, már nem az ő hibájuk!
  (Mi a nagy svájci frankos hitelfelvételek idején, több, mint ezer embernek készítettünk hasonlóan érthető, világos elemzést táblázatokban! Próbáltuk lebeszélni őket, de kb. 3%-a fogadta meg a tanácsunkat!)

 2. Magyar Márk

  Érdeklődnék, hogy hogyan jött ki az OTP 20 éves kamatperiódusánál a 68.486 Ft-os havi törlesztővel és 20 éves futamidővel a 14.422.453 Ft-os teljes visszafizetés?
  Nálam a 68.486 x 240 = 16.436.640.
  Ebből kifolyólag egy teljes futamidőre fixált kamattal, hogy “kockázatmentes” legyen a hitel, azért több mint a dupláját visszafizettetik velünk. Ezzel nem éppen arra sarkalják az embert, hogy válassza a hosszú távon biztonságos hitelfelvételt.

 3. hogyan

  Sziasztok!

  Az hogy jön ki, hogy 20 évre fixált kamatú hitelnél az OTP-nek majd 2%-al magasabb a THM, de 300ezerrel kevesebb a teljes visszafizetés? Mintha 2 millióval elszámoltátok volna.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Hogyan! Valóban, a beillesztéskor egy apróbb hiba történt, azonnal javítjuk a táblázatot.

 4. Maci Laci

  8 millió forint hitel lakásra….
  Akkor már csak tízmilliót kell hozzátennie ahhoz, hogy érdeklődőnek tekintsék a lakáspiacon a hitelfelvevőt.
  De mire elintézi a hitelt, szinte biztos, hogy lemarad az ügyletről.

 5. Ingatlanauditor

  Márk!
  20 éves futamidőnél már azt is érdemes megvizsgálni, hogy mennyit érhet majd 2037-ben a szóban forgó 8 millió Ft tőke. Nos, ” csak” 3,6 %-os átlagos pénzromlással számolva 16 228 750,94 Ft a jövőérték, azaz a mai 8 millából 20 év múlva ennyit érhet. Az látjuk, hogy összesen akár 16 milliót, a hitelösszeg kétszeresét kell majd törleszteni a hitelező banknak a futamidő végére, de ez csak a pénz mai értékén igaz. 5, 10, 15, 20 év múlva már nem lesz igaz, ezért a hitelfelvétel eldöntésnél ennek nem szabad jelentőséget tulajdonítani.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Miért nőnek veszettül a magyar lakásárak?

Biztosan benned is megfogalmazódott már a kérdés, hogy miért emelkednek Magyarországon, különösen pedig Budapesten ilyen elképesztően a lakásárak? Összegyűjtöttük az okokat. Az ingatlanok drágulása alapján az Európai Unió topligájába tartozunk...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.