Betöltés
loading

A vételár mekkora részét tudnád megfinanszírozni CSOK támogatásból?

A lakásárak emelkedésével sokan egyre nehezebben tudják megvásárolni álmaik lakását. Ugyanakkor a CSOK támogatás összegének emelésével és új támogatási formák bevezetésével – falusi CSOK – az elérhető finanszírozási lehetőségek is kibővültek. Utánajártunk, mire is lehet elég jelenleg a családi otthonteremtési kedvezmény összege különböző élethelyzetekben.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

Az elmúlt évek lakásáremelkedése miatt sok magyarnak jelent komoly gondot egy lakásvásárlásnál a vételár előteremtése. Ez még abban az esetben is igaz, ha a vevő jövedelme jelentős – akár jelentős összegű lakáshitelre is jogosult lehet -, mert a jelenleg érvényes jogszabályok alapján legalább a vételár 20%-át önerőből – saját megtakarítás – szükséges finanszírozni.

A gyermekek után igényelhető lakáscélú támogatás (CSOK) azonban segítséget nyújthat a családoknak. Az igényelhető összeg ugyanis akár önerőnek is tekinthető, vagyis a minimálisan szükséges saját megtakarítás összegét is csökkenthetjük vele.

Mire elég jelenleg a CSOK támogatás összege?

Éppen ezért utána jártunk, hogy mire lenne elégséges a támogatásból elérhető összeg. Ennek meghatározásakor figyelembe vettük a jogszabályi előírásokat is: a kapott támogatás összege ugyanis függ a gyermekek számától és a lakáscéltól is, ráadásul egyes esetekben a megvásárolható lakás minimális alapterületét is meghatározta a jogalkotó, ami pedig a vételárat befolyásolhatja.

Hány négyzetméterre lenne elég a CSOK támogatás különböző településeken?

Bizonyos esetekben a kapott támogatás szinte semmire nem elég, ugyanakkor van olyan helyzet is, amikor akár egy átlagos lakást is meg lehetne venni belőle. Az átlagos négyzetméterárat az MNB Lakáspiaci jelentése alapján határoztuk meg.

A legtöbb esetben a gyermekszám növekedése miatt járó plusz összeg azonban nem fedezi az elvárt alapterület növekedéséből eredő vételár különbözetet.

A minimális hasznos alapterületet azért határozták meg, hogy az egész család számára élhető lakáshoz jusson az igénylő, ne éljen egy kis garzonban együtt 4-5 fő. A jobb életkörülményekért pedig általában többet is kell fizetni a vevőknek.

Ez alól kivételt képez új építésű lakások vásárlására nyújtott CSOK, melynek összege a harmadik gyermek után jelentősen – 2,6 millióról 10 millió forintra – megemelkedik. Ez a növekmény bizony a minimálisan elvárt hasznos alapterület növekedéséből eredő vételáremelkedést fedezni tudja még a fővárosban is. (Természetesen a községekben a támogatás összegének drasztikus emelkedése még nagyobb hatással bír, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ilyen településeken elvétve lehet találni új építésű ingatlant.)

Emellett a falusi CSOK az a támogatás, melynél a vételár jelentős részét meg lehetne fizetni a kapott összegből. A falusi CSOK a családi otthonteremtési kedvezmény egy speciális formája: az emelt összeget csak külterületi tanyák és preferált kistelepüléseken lévő ingatlanok finanszírozására lehet fordítani. Ingatlanvásárlásra csak akkor lehet fordítani, ha ezzel egy időben korszerűsítésre, bővítésre is igénybe veszik a konstrukciót, a teljes támogatásnak maximum a felét lehet vásárlásra fordítani.

A falusi CSOK jogszabályi előírásai miatt jellemzően kisebb településeken, községeken lévő lakások vásárlására, korszerűsítésére lehet fordítani. A kapott összeg azonban már komoly tőkének számíthat ezeken településeken – a községekben lévő lakások átlagos négyzetméterárát alapul véve -, a három gyermek után járó összegből akár egy 68 négyzetméter alapterületű használt lakást is meg lehet vásárolni és még lenne 5 millió forint annak bővítésére, korszerűsítésére is.

Ha nem elég a támogatás lehet mellé igényelni kedvezményes lakáshitelt

Ha a vásárláshoz nem elégséges a támogatás és a saját megtakarítás összege, akkor lakáshitelt még lehet igényelni annak kiegészítésére. A CSOK-nak nagy előnye, hogy bizonyos esetekben – legalább két gyermek után igényelt támogatás esetén – kérhető mellé kedvezményes, a futamidő végéig fix 3%-os kamatozású CSOK hitel is. 

15 millió forint CSOK hitel pénzügyi előnye egy piaci lakáshitellel szemben

15 ezer forinttal kisebb a törlesztőrészlete egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű CSOK hitelnek, mint a legolcsóbb – melyet a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával választottunk ki 400 ezer forint havi jövedelem mellett – fix kamatozású piaci lakáshitelnek. Ez a 20 év alatt 3,6 millió megtakarítást eredményezne. 

A támogatás igénylése önmagában is komoly pénzügyi előnyt jelenthet, egyes esetekben akár a vételár jelentős részét kiteheti a kapott összeg. Akár önerőnek is beszámítható, ezért kisebb saját megtakarítás felhasználásával is megvehető a kiszemelt ingatlan: sok család számára a CSOK igénylése jelenti a lakásvásárlás egyetlen lehetőségét. Ráadásul kapcsolódhat hozzá még egy kedvezményes kamatozású lakáshitel is, ami tovább növelheti a konstrukció pénzügyi előnyét.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog A Hold azé, aki megműveli?

    A Hold státuszáról szóló alapvető jogforrás a „Szerződés az államok tevékenységét szabályozó elvekről a világűr kutatása és felhasználása terén, beleértve a Holdat és más égitesteket”... The post A Hold azé, aki megműveli? appeared first on alapblog.