Adnak hitelt a bankok, ha táppénzen voltam az utóbbi időben?

Adnak hitelt a bankok, ha táppénzen voltam az utóbbi időben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-20
 

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy mire számíthatnak hiteligényléskor, ha éppen táppénzen vannak, esetleg az elmúlt időszakban hosszabb-rövidebb ideig betegeskedtek? A válasz nem egyszerű, ugyanis az egyes bankok gyakorlata nagyon különböző, annyit előre elárulhatunk, hogy ez nem számít jópontnak a bírálat során.

Teljesen természetesen, hogy időnként megbetegszünk, olyankor pedig táppénzre megyünk. Nem elég azonban az emiatt lecsökkenő jövedelem, a dolog hitelfelvételnél is problémákat okozhat. Ha az igénylés pillanatában táppénzen vagy, akkor a legtöbb bank el fog téged utasítani, legyen szó személyi kölcsönről, Babaváró hitelről vagy éppen lakáshitelről. Azt sem minden bank szereti azonban, ha éppen dolgozol, ám az igénylés hónapjában betegeskedtél: van olyan pénzintézet, ahol ebben az esetben várni kell, hogy az igénylés a következő hónapra essen. Olyannal is találkozhatunk, ahol már az is negatívum, ha az elmúlt három hónapban sokat voltál táppénzen, és a „sok” itt csak napi 1-2 napot jelent.

A táppénznek azonban az igazolt nettó jövedelem szempontjából is van káros mellékhatása: ezeken a napokon a bevételünk a normál kereset mindössze 50-60%-a. Alacsonyabb jövedelemnél emiatt az is előfordulhat, hogy az igénylő nettó jövedelme nem éri el a hitel felvételéhez szükséges minimumot, ami többnyire a minimálbér szokott lenni. Ebben az esetben pedig a bank nem hitelez.

Ha az elvárt minimumot az igénylő teljesíti, akkor is okozhat nehézséget a dolog, hiszen az igazolt jövedelem alapján határozza meg a bank, hogy mekkora lehet a maximálisan bevállalható havi törlesztő összege. (A JTM-szabály – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – alapján egy 500 ezer Ft alatti jövedelemből általában maximum 50%-ot lehet hiteltörlesztésre fordítható. Részletesebben itt tájékozódhatsz a JTM-ről.)

Tovább bonyolítja a dolgot, hogy a bankok más-más módon számolják a jövedelmet. Van, ahol az utolsó három hónapot nézik, ha pedig ebben az időszakban volt táppénz, az természetesen lehúzza az igazolt jövedelmet. Olyan is akad, ahol a három hónapból a táppénzest nem vizsgálják, így másik kettő hónap átlagjövedelmével számolnak. Arra is van példa azonban, hogy a három hónap közül kizárólag a legalacsonyabb jövedelműt veszik alapul, így ha valaki hosszabb táppénzen volt, szinte biztosan ez lesz az.

Láthatod, hogy a hitelfelvétel (személyi kölcsön, Babaváró hitel, lakáshitel, autóhitel stb.) sikeres igénylése egyáltalán nem egyszerű feladat, mert az egyes bankok elvárásai nagyon különbözőek. Ezért segíthetnek a Bankmonitor hitelszakértői, akik naprakészen ismerik a banki gyakorlatokat, így oda irányíthatnak, ahol sikerre számíthatsz, illetve ahol jó eséllyel megkaphatod a szükséges hitelösszeget. Ehhez ezt kell tenned: számolj a Bankmonitor kalkulátorokkal, majd add meg az elérhetőséged, hogy felvehessék veled a kapcsolatot. A szolgáltatás számodra ingyenes.

Babaváró hitel kalkulátor
Személyi hitel kalkulátor
Lakáshitel kalkulátor
Autóhitel kalkulátor
Támogatott otthonfelújítási hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés