Adóamnesztia újabb állomása

Adóamnesztia újabb állomása
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-30
 

Van legalább öt millió forintod, amiről nem tudod, hogy honnan került hozzád? A Stabilitási Megtakarítási Számlát neked találták ki! Ha ilyen számlát nyitsz, akkor az adóhatóságot nem érdekli a rá helyezett pénz eredete. Ráadásul, amennyiben öt évig nem nyúlsz a pénzhez, akkor ezután kamatadómentesen hozzáférhetsz. Sőt még hozamot is kapsz! De biztos, hogy jó ez?

Korábban már beszámoltunk a törvénytervezetről, ami lehetőséget adna a szürke (vagy még sötétebb tónusú) vagyonok adóamnesztiájára. Ez a lehetőség azóta manifesztálódott a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ) képében. 

Stabilitási Megtakarítási Számla röviden

Magánszemélyek által nyitható legalább öt millió befizetéssel. Az öt éves futamidő során további befizetés nem lehetséges. A SMSZ két számlából áll: 

  • egy pénzszámlából, ami után nem jár kamat
  • és egy értékpapírszámlából, ahol forintban jegyzett magyar és Európai Gazdasági Térség tagállamai által kibocsájtott állampapírba lehet fektetni. (Gyakorlatilag ez csak magyar állampapírokat jelent.)

Adózás szempontjából érdekesen alakul a közteherviselés: ha az első három évben nyúlnánk a pénzhez, akkor az összeg kétszerese az adóalap, ami után 16% adót kell megfizetni. A harmadik év után azonban csökkenő az adóterhelés:

adozasi_szabaly_2013.06.15A TBSZ számlához hasonlít talán leginkább a konstrukció. Ám különbség, hogy az SMSZ számlánál meg van kötve a befektetések köre, illetve az adóterhelésben mutatkozik némi eltérés:

TBSZ_vs_SMSZ_20140327Látható, hogy 4. és 5. év között az SMSZ-el látszólag jobban járunk mint a TBSZ számlával. Ám ne feledjük, hogy ott a tőke is adóköteles! 5. évtől pedig mindkét számla ugyanúgy kamatadómentes. Természetesen az EHO-ról sem feledkeztünk meg (6%), de mivel mindkettőre helyezhető magyar állampapír (az SMSZ-re gyakorlatilag csak az), így ezzel a tétellel nem kell számolnunk. Akkor mi a bökkenő?

Stabilitási Megtakarítási Számla esetleges árnyoldalai

Látszik némi ellentmondás a SMSZ-t létre hívó és a pénzmosás ellenes törvények között. Ráadásul az eddigi adóamnesztiával ellentétben itt az SMSZ névre szól, ami az anonimitás érzékeny kérdéskörét érinti. Ahogyan azt a Private Banking Summiton megtudtuk, lényeges momentum, hogy a befizetés pillanatában keletkezik a jövedelem, tehát ennek a pénznek az eredete tiszta. Ám, hogy az adóhatóság nem fog vizsgálódni a számlatulajdonosnál (akár évekkel később), ez nem látszik biztosítottnak. Ilyen, és ehhez hasonló megfontolásból a legtöbb bank még hezitál, hogy nyitható legyen-e nála SMSZ számla. Eddig mindösszesen az OTP Banknál és a UniCredit Banknál elérhető ez a termék.

Ha tudod, miből jött össze a megtakarításod, és inkább a TBSZ számlát választanád, válassz az állampapírok közül, vagy vásárolj befektetési alapot:

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés