Így szerezné vissza az állam a le nem adózott pénzeket

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 06. 14.

Új javaslat érkezett a gazdasági és informatikai bizottságtól: Stabilitási Megtakarítási Számlát (SMSZ) nyithat bárki, aki szeretné legalább 5 millió forintját tiszta jövedelemként kamatoztatni például állampapírban. A számla nagyon hasonlít a tartós befektetési számlára így készítettünk egy elemzést, hogy melyikkel mennyi pénzzel szállhatunk ki.

Egy benyújtott javaslat szerint mindenki tiszta jövedelemként veheti fel pénzét egy újonnan nyitott Stabilitási Megtakarítási Számláról. Így, az egyébként korábban nem feltétlenül leadózott jövedelmek is bekerülhetnek egy-egy ilyen számlára, ha legalább 5 milliót fizetünk be egyszerre. A cél kétszeres: részben pozitív az is, ha visszakerül pénz a magyar gazdasági körforgásba, ugyanakkor a tartós megtakarításokat is szeretné a javaslat támogatni – legalábbis ez tűnik ki az adózási kötelezettségekből.

A bekerült pénzzel nincs tennivaló. Ha azonban ki szeretnénk venni a számláról a pénzt, akkor komoly adókra számíthatunk. A befizetést követő első három évben a teljes (!) kivenni szándékozott összeg kétszeresére kell adót fizetnünk például. A hosszú távú megtakarítást éppen ez garantálja, hiszen ha a befizetést követő 5 év után vesszük ki a pénzt, egyáltalán nem kell adót fizetnünk.

Stabilitási számla adóterhelése

Jelenleg más hosszú távú megtakarítási lehetőségek is vannak, például a tartós befektetési számla (TBSZ). Itt is nagyobb adóra számíthatunk, ha a befizetést követő 1-3 évben szeretnénk kivenni a befektetett összeget, de van egy közel se apró különbséggel: előbbi számlán a teljes kivett összegre fizetjük az adót, míg utóbbinál csak a kamatra!

Kifizetési értékek

A stabilitási számlán a magyar állam, illetve az EGT más tagállamában kibocsátott, forintban jegyzett állampapír tartható nyilván. Az adón kívül más költség nem terheli a számla használóját. Ugyanarra a megtakarítási számlára csak egy alkalommal lehet befizetést teljesíteni, de ugyanaz a személy több SMSZ-t is nyithat.

Fontos még tudni, hogy a stabilitási számláról – ellentétben a tartós befektetési számlával – lehet részösszegeket kivenni. Az így „megszerzett” pénzre viszont éppen ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint ha csak egyben vennénk föl az összeget. Az viszont pozitívum, hogy az adót ellentétben a TBSZ-el nem nekünk kell megfizetni, hanem a számlát vezető hitelintézet figyel erre az apróságra.

A javaslat szerint az SMSZ számla elérhető lehet minden befektetési tevékenységet végző pénzintézetnél.

Összességében persze az SMSZ számláról egy valami egyértelműen kijelenthető: nem rugalmasan hozzáférhető. Ugyanakkor, ha nem jelent gondot, hogy 5 évig befektetésben, például állampapírban tartsuk az összeget, akkor áldásos pozitívuma, hogy pénzünk tiszta jövedelemként lesz nyilvántartva.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Rákattantak az emberek a mobilfizetésre

2018. 06. 21.

Már öt kereskedelmi banknál is elérhető Magyarországon a mobilfizetés, a tavalyi évhez képest brutális növekedés következett be a bolti fizetésekkor. Úgy látszik, hogy a plasztikkártya helyett sokan a mobiljukat használják...

Mutatjuk, melyik 6 éves lakástakarék most a befutó!

A lakástakarék választás, mint bármelyik más pénzügyi döntés, ugyanúgy alapos megfontolást igényel. Pontosan ebben segít a futamidő egyenértékes összehasonlításunk, amelyben a lakástakarékok olyan jellemzőit hangoljuk össze, mint a számlanyitási díj...

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Megújul az MKB Bank – Mire érdemes figyelni? (x)

Az MKB Bank Zrt. új informatikai rendszer használatára áll át, amely kizárólag a Bank tervezett, időszakos informatikai leállásával valósítható meg. Az informatikai leállás időtartama: 2018. június 29. (péntek) 17:45 órától...

Blogajánló

  • alapblog

    Tények – különkiadás

    – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.