Betöltés

Agrárvállalkozó? Sok tekintetben még vonzóbb feltételek mellett kaphat hitelt!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-07-07

Nélkülözhetetlen egy cégnél a folyószámlahitel, hiszen ez biztosítja, hogy a vállalkozás a váratlan pénzügyi nehézségeket is át tudja vészelni. Nagy szerencsére, van a piacon olyan államilag támogatott konstrukció, ami kifejezetten az agrárcégek számára érhető el. Az Agrár Széchenyi Kártya egyik nagy előnye a kedvező feltételrendszere mellett, hogy a hozzá biztosított 4%-os kamattámogatás miatt a hitel nettó kamata jelenleg csak 0,15% (azaz épp az adott hónapban érvényes aktuális 1 havi BUBOR mértékkel megegyező összeget kell csak kamatként kifizetni).

A következőkben bemutatjuk, hogy milyen extra előnyökkel jár a termék

Ha a bankok kínálatában elérhető hitelek közül vannak államilag támogatott (kamat- és kezességi díjtámogatásban részesített) konstrukciók, akkor azokra érdemes minél hamarabb lecsapni, mert olcsóbban nem nagyon tudnánk egyébként kihozni a hitelfelvételt.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez sok tekintetben hasonlító Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) is ebbe a kategóriába esik, a következőkben bemutatjuk, hogy melyek azok az extra kedvezmények, melyekből a célzottan mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalatok ezen konstrukció révén részesülhetnek.

Hitelkeret és futamidő

Lassan két éve annak, hogy mind a két Széchenyi Kártya Programba tartozó folyószámlahitelnél megemelték a maximálisan igényelhető hitelkeretet, jelenleg az ASZK esetében fél millió forinttól 50 millió forintig terjedhet a hitel összege. Fontos tudni, hogy a mezőgazdasági szektorban dolgozó cégek esetén 25 millió forint alatt egy, 25 millió forint feletti hitelösszegnél pedig két teljes lezárt éves működési múlt az elvárás. Kivételt képeznek ezen szabály alól a fiatal mezőgazdasági termelők, akik egy éves gazdálkodási múlt nélkül is kaphatnak hitelt, viszont ekkor a hitel felső korlátja 15 millió forint.

Agrár Széchenyi Kártyát a Konstrukciót koordináló KAVOSZ Zrt. honlapján megadott regisztráló irodákban lehet igényelni. A konstrukciót jelenleg az alábbi hitelintézetek forgalmazzák: Budapest Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Sberbank és a Takarékbank Zrt. által koordinált Bankok/takarékszövetkezetek.

A hitelfeltételek a hitel futamidejét illetően is rugalmasan kerültek kialakításra, hiszen választhatunk, hogy az 1, 2 vagy esetleg 3 éves konstrukciót vesszük igénybe. Amennyiben 2 vagy 3 éves ASZK-ra szerződtünk, úgy a bank évenkénti felülvizsgálatot (ún. adatszolgáltatási kötelezettséget) ír elő, de ez nem olyan feladat, amit ne lehetne teljesíteni (egyébként is az éves felülvizsgálat minden éven túli vállalati hitelkonstrukció esetén bevett szokás). Lényeg a lényeg, hogy kellően nagy hitelkeretet kaphatunk és azt egyszerűsített adminisztráció mellett meg is újíthatjuk, így az Agrár Széchenyi Kártya akár hosszú éveken keresztül a vállalkozásunk rendelkezésére állhat kiemelkedően magas állami támogatás mellett.

Verhetetlen a kamatozás

Lényegesen átláthatóbbak a költségek az említett folyószámlahitel esetében, hiszen például minden induló költséget tartalmaz a bírálati díj, ami a hitelkerettől függően változik. Csak egy példa, ha 25 millió forintot kapunk, akkor a bírálati díj a hitelösszeg 0,64%-a.

Elérkeztünk a legfontosabb a részhez, mégpedig a kamathoz, illetve a kamattámogatáshoz. Eredetileg a kamat 1 havi BUBOR-ból és 4%-os kamatfelárból áll, viszont ehhez az állam 4%-os kamattámogatást biztosít. Következésképpen az Agrár Széchenyi Kártya vállalkozások által fizetendő nettó kamata a mindenkori 1 havi BUBOR mértékével egyezik meg (ami jelenleg mindössze 0,15%).

Sőt, az utóbbi években az Agrár Széchenyi Kártya keretében különböző többlettámogatott hitelaltípusok is elérhetőek voltak, amelyeknél még ennél is nagyobb volt a támogatás mértéke: gyakorlatilag a teljes bruttó kamatot, sőt az egyéb hiteldíjakat is megkapták a gazdák. Ezen speciális konstrukciók bevezetésére akkor került sor, amikor egy-egy ágazat gyors segítségre szorult, így például fagy- és jégkár esetén, vagy célzottan a tej- és sertéságazat támogatása céljából.

Ezek jelenleg nem igényelhetőek, de a későbbiekben is megjelenhetnek ilyen extra kedvezmények a programban. Jelenleg épp folyamatban is van a téli- és tavaszi fagykárok, valamint a jégesőkárok okozta termésveszteségeket elszenvedett vállalkozások részére egy speciális többlettámogatott ASZK konstrukció bevezetése, amely várhatóan már a nyár közepén elérhető lesz.

A hitelfelvételhez az ASZK esetén is 80 %-os mértékű garantőrintézményi készfizető kezességvállalás kapcsolódik, amelyet jelen esetben az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) biztosít. Emellett kötelező biztosítéki elem a programban magánszemély készfizető kezessége is: egyéni vállalkozóknál bármely nagykorú magánszemély vállalhatja a kezességet, társas vállalkozásnál viszont előírás, hogy a cég legalább 50%-os tulajdonosának (tulajdonosainak) szükséges készfizető kezességet vállalniuk a hitel mögé.

Az AVHGA-nál a készfizető kezességvállalás általános díja 0,95% évente (a bruttó díj 1,7% /év; a piaci díjú kezesség díja ettől eltérő), amihez az állam 0,75%-os díjtámogatást nyújt.

ASZK hitelünk meghosszabbítása

Ha már van Agrár Széchenyi Kártyánk és szeretnénk azt meghosszabbítani, a hitelt továbbra is igénybe venni, ne feledjük időben (lejáratot legalább 30 nappal megelőzően) benyújtani a meghosszabbítási kérelmünket a regisztráló irodánkba, csatolva hozzá a szükséges mellékleteket. Érdemes odafigyelni a határidőkre, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Itt is működik az átjárhatóság a bankok között

A rugalmasságot az Agrár Széchenyi Kártyánál sem kell beáldoznunk, ugyanis itt is megvalósítható a bankváltás. Magyarul, a folyószámlahitelünket egy másik banknál is meghosszabbíthatjuk anélkül, hogy azt vissza kellene fizetnünk. (A bankváltásra irányuló kérelmeket befogadó Bankok listája megtalálható a www.kavosz.hu honlapon).

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy céged számára mekkora összegben érhető el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel:

Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
  • Hogyan és mennyi idő alatt?
  • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
  • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
  • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.