Akár 10 millió forint csok kérhető 2021-től tetőtér-beépítésre

Akár 10 millió forint csok kérhető 2021-től tetőtér-beépítésre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-28
 

A gyermeket nevelő/vállaló fiatal párok felvehetik a szülői ház tetőterének beépítésére az építkezésre járó csok összegét. Ezzel egy háromgyermekes család akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat új otthona kialakítására.

A csok támogatás a családok lakáshoz jutását elősegítő vissza nem térítendő támogatás. Összege függ a gyermekek számától – ez lehet meglévő és vállalt is -, valamint a lakáscéltól.

Csok támogatás jelenleg az alábbi célra lehet igényelni:

  • Új lakás építése
  • Új építésű lakás vásárlása
  • Használt lakás vásárlása
  • Lakásbővítés

Emellett a speciális, falusi csok-ot fel lehet venni preferált kistelepüléseken megvalósuló:

  • Lakáskorszerűsítésre
  • Lakásbővítésre
  • Lakáskorszerűsítésre és bővítésre
  • Használt lakás vásárlására, amennyiben ezzel egy időben korszerűsítik és/vagy bővítik az ingatlant

Ezek mellé érkezik 2021. januárjától egy újabb cél: a tetőtér-beépítéssel létrejövő többgenerációs családi ház is megfinanszírozható lesz csok támogatásból. A gyermeket nevelő egyedülállók, élettársak mellett a gyermeket nevelő és vállaló házaspárok is igénybe vehetik várhatóan ezt a támogatást.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora csok támogatás jár tetőtér-beépítésre

A tetőtér-beépítésre igényelhető támogatás összege megegyezik az új építésű lakások vásárlására, illetve az építkezésekre felvehető csok összegével.

Tetőtér-beépítésére igényelhető csok összege

Ezzel azok a párok is támogatáshoz juthatnak, akik a szülők házának tetőterében alakítanák ki saját otthonukat. (Vagyis a tetőtérben kialakított lakásnak más lesz a tulajdonosa, mint a lenti résznek.) Ha a 10 millió forintot – ekkora összegű támogatást három gyermekre lehetne igényelni – lakáshitelből kellene megfinanszíroznia a családnak, akkor a havi kiadások jelentősen megnövekedhetnek. Ilyen hitelösszegre – még a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú ajánlat választása esetén is – havi 58-59 ezer forintot kellene fizetni 20 éven át. Vagyis összességében 14 millió forintot kellene visszafizetni a két évtized alatt.

Ha lakáshitelre lenne szükség tetőtér-beépítésre, vásárlásra vagy építkezésre, akkor érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát használni, amely a 12 bank ajánlatának összehasonlításában nyújt segítséget.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Tetőtér-beépítésére eddig nem volt támogatás?

Eddig is elérhető volt tetőtér-beépítésére támogatás, ezt azonban csak akkor lehetett kihasználni, ha a tetőtérben több önálló lakás lett kialakítva. Gyakorlatilag az eddigi támogatás a többlakásos társasházak kihasználatlan tetőterének beépítésére szolgált elsődlegesen. Azt az önálló családi házak tetőterének beépítésére nem igazán lehetett használni.

Ezért jelent újdonságot a 2021. januárjától elérhető új támogatás. Ugyanis ez kifejezetten a tetőtér-beépítéssel kialakított többgenerációs családi házak megfinanszírozására szolgál. Ezzel segítséget nyújtva azon párok, családok számára, amelyek a szülői házban alakítanának ki maguknak saját önálló otthont.

 

Hirdetés
Hirdetés