Betöltés
loading

Akár 1,5 hónapig is tarthat egy lakáshitel ügyintézése

Amikor lakáshitelt választunk, akkor az egyik legfontosabb szempont a konstrukció költsége, hogy mennyi lenne a havi törlesztőrészlet és milyen egyéb kiadások kapcsolódnak hozzá. Emellett persze lényeges az is, hogy mennyi idő alatt juthatunk az igényelt összeghez. Az MNB elemzése alapján egy hiteligénylési folyamat jelenleg akár 40 napig is elhúzódhat.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Amikor lakáshitelt választunk, akkor arról is döntünk, hogy mennyivel fog növekedni a havi kiadásunk. A legtöbb magyar számára természetesen elsődleges, hogy minél olcsóbb konstrukciót válasszon. Ebben tud segíteni a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora, melynek segítségével összehasonlíthatod 13 bank ajánlatait. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk, akár több millió forintot is spórolhatunk a teljes futamidő alatt egy jó döntéssel.

Fontos szempont a hitelek átfutási ideje is

A hitel költségei mellett egyre fontosabbá válik a választás során az ügyintézési idő. Ez érthető, az elmúlt néhány évben rengeteg vevő jelent meg az ingatlanpiacon, az eladók pedig aszerint is válogathattak közülük, hogy ki tudott a leggyorsabban fizetni. Ugyan lassan mérséklődik a kereslet, de egy életre megtanultuk a leckét: a gyorsaság a lakásvásárlásnál is számít.

Ha már adásvételi szerződést kötöttünk, akkor abban egy határidő is rögzítve van. Ez a dátum lenne az, amíg nekünk a vételárat ki kell fizetünk. A hitelügyintézés elhúzódása miatt azonban könnyen elképzelhető, hogy túlcsúszunk a határidőn. Ezzel akár elbukhatjuk a foglalóként kifizetett pénzünket is, de ha ez nem is következik be, kötbérre akkor is számíthatunk.

Mennyi idő alatt kaphatjuk meg a kért hitelösszeget?

Az MNB elemzése alapján egy lakáshiteligénylés teljes folyamata jelenleg 27-40 napig tart. Az egyes lépéseket akár párhuzamosan csinálhatja a bank – például az értékbecsléssel párhuzamosan lehet a bírálat egyes részeit intézni -, de ezzel nem csökken minden esetben jelentősen a kölcsönhöz jutás ideje.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) konstrukció bevezetésével az MNB már feltételeket szabott az átfutási idővel kapcsolatban. Ennél a konstrukciónál ugyanis maximum 15 munkanap lehet a bírálat ideje – a kérelem befogadásától vagy az értékbecslés elkészülésétől indul a 15 munkanap attól függően, hogy melyik történik meg később. A folyósítási feltételek ellenőrzésére pedig maximum 2 napja van a bankoknak MFL esetében.

A szabályok bevezetése kedvező hatással volt a konstrukció átfutási idejére, ugyanakkor az értékbecslés beérkezéséig akár 15 nap is eltelhet, a szerződéskötés és az azt követő feltételek teljesítése is meghosszabbíthatják az átfutási időt. További jelentős javulás az egyes részfolyamatok átgondolásától és digitalizációtól várhatunk.

Milyen lépések gyorsíthatják fel a jövőben a hitelfelvételt?

2020 első negyedévére várható a BISZ és a NAV közös keresetkimutatási rendszere. A bankok – az igénylők hozzájárulása alapján – lekérhetik majd ezen rendszeren keresztül az kérelmezők jövedelmi adatait. Ezzel jelentősen felgyorsulhatna a hitelek jövedelemellenőrzésének folyamata.

Az MNB elemzése alapján még tovább gyorsulhat a hitelezési folyamat, ha a tartozáselismerő okirat készítése és közjegyzői hitelesítés is digitális platformon történhetne meg. Emellett a földhivatali eljárás digitalizációjával a tulajdonjog és zálogjog bejegyzése, törlése is felgyorsulhatna. Egy egységes értékbecslő adatbázis kialakításával pedig sok esetben az értékbecslések ideje és költsége is lecsökkenhetne. Ezzel ugyanis meg lehetne spórolni az értékbecslő fizikai megjelenését az ingatlannál.

Bankmonitor tipp: Ha most szeretnél lakáshitelt igényelni a jelenlegi folyamat és átfutási idő mellett teheted meg azt. Azt javasoljuk, hogy ha fontos szempont a gyorsaság, akkor fordulj a Bankmonitor szakértőihez. Ők ismerik az egyes bankok folyamatait és meg tudják mondani melyik pénzintézetnél kaphatod meg leggyorsabban a kért hitelösszeget.

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy mennyi kölcsönt kaphatsz, használd a Bankmonitor “Mennyi Lakáshitelt Kaphatok” Kalkulátorát, melynek segítségével megtudhatod, hogy különböző futamidő és kamatperiódus mellet mekkora összegre lennél jogosult.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Joe Biden „német kiadásban”: Armin Laschet

  A meghatározó német kormánypárt új elnöke amolyan személyi garanciája annak, hogy folytatódjék a Merkel-korszak. Németország – földrajzi, geopolitikai, politikai, világgazdasági és pénzügyi értelemben egyaránt– maga...

 • KonyhaKontrolling Lesz még Föld a gyerekeinknek?

  Sokszor találkozom azzal az állásponttal, hogy elértük a föld teljesítőképességének határát, innentől kezdve csak rosszabb, sötétebb és szomorúbb jövő vár ránk. Mégis, amikor körbenézek, azt látom, hogy pár kivételtől eltekintve a világ egyre jobb hely. Jogos az ún. klímaszorongás, vagy nincs mitől félni? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről Tovább olvasom "Lesz még Föld a gyerekeinknek?" →