Akár 1,5 hónapig is tarthat egy lakáshitel ügyintézése

Akár 1,5 hónapig is tarthat egy lakáshitel ügyintézése
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-29 Frissítve: 2019-11-28
 

Amikor lakáshitelt választunk, akkor az egyik legfontosabb szempont a konstrukció költsége, hogy mennyi lenne a havi törlesztőrészlet és milyen egyéb kiadások kapcsolódnak hozzá. Emellett persze lényeges az is, hogy mennyi idő alatt juthatunk az igényelt összeghez. Az MNB elemzése alapján egy hiteligénylési folyamat jelenleg akár 40 napig is elhúzódhat.

Amikor lakáshitelt választunk, akkor arról is döntünk, hogy mennyivel fog növekedni a havi kiadásunk. A legtöbb magyar számára természetesen elsődleges, hogy minél olcsóbb konstrukciót válasszon. Ebben tud segíteni a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora, melynek segítségével összehasonlíthatod 13 bank ajánlatait. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk, akár több millió forintot is spórolhatunk a teljes futamidő alatt egy jó döntéssel.

Fontos szempont a hitelek átfutási ideje is

A hitel költségei mellett egyre fontosabbá válik a választás során az ügyintézési idő. Ez érthető, az elmúlt néhány évben rengeteg vevő jelent meg az ingatlanpiacon, az eladók pedig aszerint is válogathattak közülük, hogy ki tudott a leggyorsabban fizetni. Ugyan lassan mérséklődik a kereslet, de egy életre megtanultuk a leckét: a gyorsaság a lakásvásárlásnál is számít.

Ha már adásvételi szerződést kötöttünk, akkor abban egy határidő is rögzítve van. Ez a dátum lenne az, amíg nekünk a vételárat ki kell fizetünk. A hitelügyintézés elhúzódása miatt azonban könnyen elképzelhető, hogy túlcsúszunk a határidőn. Ezzel akár elbukhatjuk a foglalóként kifizetett pénzünket is, de ha ez nem is következik be, kötbérre akkor is számíthatunk.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi idő alatt kaphatjuk meg a kért hitelösszeget?

Az MNB elemzése alapján egy lakáshiteligénylés teljes folyamata jelenleg 27-40 napig tart. Az egyes lépéseket akár párhuzamosan csinálhatja a bank – például az értékbecsléssel párhuzamosan lehet a bírálat egyes részeit intézni -, de ezzel nem csökken minden esetben jelentősen a kölcsönhöz jutás ideje.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) konstrukció bevezetésével az MNB már feltételeket szabott az átfutási idővel kapcsolatban. Ennél a konstrukciónál ugyanis maximum 15 munkanap lehet a bírálat ideje – a kérelem befogadásától vagy az értékbecslés elkészülésétől indul a 15 munkanap attól függően, hogy melyik történik meg később. A folyósítási feltételek ellenőrzésére pedig maximum 2 napja van a bankoknak MFL esetében.

A szabályok bevezetése kedvező hatással volt a konstrukció átfutási idejére, ugyanakkor az értékbecslés beérkezéséig akár 15 nap is eltelhet, a szerződéskötés és az azt követő feltételek teljesítése is meghosszabbíthatják az átfutási időt. További jelentős javulás az egyes részfolyamatok átgondolásától és digitalizációtól várhatunk.

Milyen lépések gyorsíthatják fel a jövőben a hitelfelvételt?

2020 első negyedévére várható a BISZ és a NAV közös keresetkimutatási rendszere. A bankok – az igénylők hozzájárulása alapján – lekérhetik majd ezen rendszeren keresztül az kérelmezők jövedelmi adatait. Ezzel jelentősen felgyorsulhatna a hitelek jövedelemellenőrzésének folyamata.

Az MNB elemzése alapján még tovább gyorsulhat a hitelezési folyamat, ha a tartozáselismerő okirat készítése és közjegyzői hitelesítés is digitális platformon történhetne meg. Emellett a földhivatali eljárás digitalizációjával a tulajdonjog és zálogjog bejegyzése, törlése is felgyorsulhatna. Egy egységes értékbecslő adatbázis kialakításával pedig sok esetben az értékbecslések ideje és költsége is lecsökkenhetne. Ezzel ugyanis meg lehetne spórolni az értékbecslő fizikai megjelenését az ingatlannál.

Bankmonitor tipp: Ha most szeretnél lakáshitelt igényelni a jelenlegi folyamat és átfutási idő mellett teheted meg azt. Azt javasoljuk, hogy ha fontos szempont a gyorsaság, akkor fordulj a Bankmonitor szakértőihez. Ők ismerik az egyes bankok folyamatait és meg tudják mondani melyik pénzintézetnél kaphatod meg leggyorsabban a kért hitelösszeget.

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy mennyi kölcsönt kaphatsz, használd a Bankmonitor „Mennyi Lakáshitelt Kaphatok” Kalkulátorát, melynek segítségével megtudhatod, hogy különböző futamidő és kamatperiódus mellet mekkora összegre lennél jogosult.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés