loading

Akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt!

Az otthonfelújítási támogatásról és az ahhoz kapcsolódó támogatott otthonfelújítási hitelről sokaknak az ugrik be elsőre, hogy ezek elsősorban a fiataloknak szólnak, ám valójában akár nyugdíjasként is kihasználható mindkét lehetőség, ha teljesül néhány fontos feltétel.

Az otthonfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő támogatás, amivel az állam a lakásukat vagy házukat felújító, korszerűsítő családokat kívánja támogatni azzal, hogy utólag visszautalja a költségek 50%-át, legfeljebb 3 millió forintot. (A támogatott munkálatok tételes listáját itt találod meg.)

Két fontos feltételnek kell megfelelni a vissza nem térítendő támogatáshoz:

  1. Az igénylővel közös címen kell laknia legalább egy 25 évesnél nem idősebb gyermekének, illetve ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akkor lehet 25 évnél idősebb is. Ezen kívül a nyugdíjassal élő gyermek lehet annak kiskorú rokona, ha a gyermek szüleinek halála miatt az igénylő a kirendelt gyámja. Ez utóbbi esetben ráadásul elég a nyugdíj, nem is kell mellette munkaviszony.
  2. A másik fontos feltétel, hogy igényléskor, valamint az azt megelőző egy évben a nyugdíj mellett folyamatos munkaviszonya vagy vállalkozói jogviszonya legyen az igénylőnek. A folyamatosság azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben nem volt összesen 30 napnál több megszakítás benne.

Mi a helyzet az otthonfelújítási hitellel?

A támogatott otthonfelújítási hitel egy kifejezetten olcsó, maximum 3%-os kamatú felújítási célú lakáshitel, amiből ki lehet fizetni a felújítási munkálatokat, hogy azután az állam által utalt otthonfelújítási támogatás automatikusan lecsökkentse a fennálló tartozást. A hitelt bárki igényelheti, aki megfelel az otthonfelújítási támogatás személyi feltételeinek (lásd fentebb), valamint rendelkezik megfelelő összegű jövedelemmel és ingatlanfedezettel.

A véglegesített öregségi nyugdíj önmagában is hitelezhető jövedelemnek számít, amit a plusz munkavállalói vagy vállalkozói bevétel kiegészít, így ezek együttes összege alapján határozza meg a bank, hogy mennyi havi törlesztőt vállalhat be valaki.

Idősek esetében ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy a bankok megszabják a hitelezhetőség felső korhatárát (65-75 év) is. Egy részüknél azonban van arra lehetőség, hogy egy fiatalabb adóstárs bevonásával idősebb korban is kapjon valaki kölcsönt.

A hitel maga is a támogatáshoz igazodik, így a felvehető hitelösszeg legfeljebb 6 millió forint, míg a futamidő legfeljebb 10 év lehet. Fontos tudni, hogy a hitel igénylését követően a munkálatokat 1 éven belül el kell végezni, valamint az erről szóló számlákat a Magyar Államkincstár részére az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül be kell nyújtani. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású kölcsönné alakul át.

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • KonyhaKontrolling Szükség van közéletre az üzleti életben?

    Engem nem érdekel, hogy mit gondol a szappanom gyártója a jelenlegi politikai helyzetről, vagy melyik éppen aktuális társadalmi mozgalmat, ideológiát támogatja. Nevezzük ezt akár társadalmi felelősségvállalásnak vagy másnap. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd Tovább olvasom "Szükség van közéletre...

  • Haszon.hu Mindenki a Magyar Közlönyt bújja, ez jön hétfőtől

    Nem tudjuk, hogy mikor volt utoljára ennyire leterhelt a közlöny weboldala. Nálunk mindenesetre homokórázott egy darabig. Megjelent a rendelet a hétfőtől életbe lépő korlátozásokról. Kiválogattuk a lényeget. Egyszerűbb azt felsorolni, ami nem zár be. Összeállításunk nem teljes, a lista végén viszont találsz egy linket. Ha rákattintasz, te is elolvashatod a kormányrendeletet. A kiemelt jó hírek  Az élelmiszerüzletek mellett a piacok...